Dünya 'futbol' savaşı! FIFA ve UEFA'dan yeni hamleler...

21.12.2021 - 12:04 | Son Güncellenme: 21.12.2021 - 13:47

Türkiye’de futbol gündemi başta 3 büyük kulübün geçirdikleri başarısız sezon, teknik direktör değişiklikleri ve hakem eleştirilerine odaklanırken, dünya ve Avrupa futbolunda da çok önemli gelişmeler yaşanıyor.

Dünya 'futbol' savaşı! FIFA ve UEFA'dan yeni hamleler...

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Bu gelişmeler içeresindeki en önemlisi FIFA ve UEFA arasındaki güç savaşı karşılıklı yapılan hamlelerle doruk noktasına ulaşmış durumda.

FIFA, 2 yılda bir Dünya Kupası için zirve yaptı

UEFA, FIFA’ya karşı 2 yılda bir Dünya Kupası projesine mesaj verircesine birçok açıklama ve karara imza atarken FIFA da dün üye ülkeler ile online olarak düzenlediği Global Futbol Zirvesi ile iki yılda bir Dünya Kupası projesi ile ilgili görüş topladı. Toplantı sonrası Başkan Gianni Infantino ve Gelişim Direktörü Arsene Wenger kameralar karşısına geçip bir basın toplantısı düzenledi.

Infatino ve Wenger'e göre 4.4 milyar Euro ek gelir gelecek

FIFA tarafından 211 üye ülke ile gerçekleştirilen futbol zirvesinin ardından basın önüne çıkan Başkan Infantino ve Gelişim Direktörü Wenger, iki yılda bir Dünya Kupası projesinin adeta bir güzellemesini yaptı. 

Infantino yeni projenin şu anda elde edilen gelirlere ek olarak 4,4 Milyar Euro daha katkı yapacağını ve bunun tüm üye ülkelere dağıtılacağını söylerken Wenger de bu konudaki tepkilerin gerçeklere dayanmaktan çok duygusal olduğunu ifade etti. FIFA’ya göre futbolseverler de projeyi onaylıyor.

FIFA'ya karşı çıkanlar

Ancak bu söylemlere karşın Avrupa’daki büyük kulüpler, Dünya Profesyonel Ligler Forumu, Avrupa Ligler ve Kulüpler Birlikleri, Uluslararası Oyuncular Sendikası Fifpro, tüm dünyadaki taraftar oluşumları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, UEFA, CONMEBOL ve çok sayıda büyük futbol federasyonu bu projeye şiddetle karşı çıkmayı sürdürüyor.

Özellikle UEFA ve CONMEBOL böyle bir organizasyonda yer almayacaklarını açıklıkla ifade ederek FIFA’nın elini kolunu çoktan bağlamış durumda.

UEFA’dan karşı atak

Avrupa futbolunun çatı kurumu olan UEFA, FIFA’nın iki yılda bir Dünya Kupası düzenleme fikrine sadece karşı çıkmakla kalmıyor ve birbiri ardında hamleler de yapıyor.  UEFA geçen hafta bağımsız bir İngiliz danışmanlık firması olan Oliver & Ohlbaum’a yaptırdığı araştırmanın raporunu yayınladı. Geniş araştırmalara yer verilen rapora göre Avrupa futbolu iki yılda bir düzenlenecek bir Dünya Kupası’yla birlikte sezon başına 2,5-3 Milyar Euro gelir kaybına uğrayabilir.

4 yılda bir Avrupa Şampiyonası devam edecek

Geçtiğimiz günlerde yapılan UEFA İcra Kurulu toplantısının ardından 2028 ve 2032 Avrupa Şampiyonası adaylık başvurusu takvimi ve normalde her şampiyona için 6 yıl önceden belirlenen ev sahibinin iki şampiyona için birden belirleneceğinin açıklanması, dört yıllık şampiyona periyodunun devam edeceğinin net bir mesajı şeklinde yorumlamak mümkün.

Avrupa Şampiyonası takvimi

UEFA’nın açıklamasına göre adaylık başvuru takvimi şu şekilde işleyecek.
-23 Mart 2022 Şampiyonalar için adaylık düşünen ülkelerin ilgilerini UEFA’ya bildirmesi.
-30 Mart 2022 Adaylık başvuru şartlarının UEFA tarafından açıklanması.
-12 Nisan 2022 Başvuruların teslim edilmesi.
- Eylül 2023 Şampiyonaların hangi ülkelerde yapılacağının resmi olarak açıklanması.

UEFA ve CONMEBOL’den ortak Uluslar Ligi

FIFA’nın iki yılda bir Dünya Kupası düzenlemesi projesine en başından beri en şiddetli şekilde karşı çıkan UEFA ve Güney Amerika Konfederasyonu CONMEBOL, geçtiğimiz günlerde 2020 yılında imzaladıkları işbirliği anlaşmasını uzatarak Londra’da otak bir ofis açacaklarını duyurmuşlar ve bununla birlikte iki konfederasyonun şampiyonlarının 1 Haziran 2022 günü Londra’da karşılaşacaklarını açıklamışlardı. 

Dün ortaya çıkan bir başka üzerinde konuşulan projenin ise iki konfederasyonun ortaklaşa bir Uluslar Ligi düzenlemesi olduğu medyaya yansıdı. Buna göre 2026 Dünya Kupası öncesi Avrupa ve Güney Amerika milli takımları Uluslar Ligi’nde karşı karşıya gelecekler. Bu konudaki ayrıntılar ise henüz belli değil.

İki konfederasyondan FIFA'ya ortak mesaj

FIFA Başkanı Gianni Infantino da daha önce global bir Uluslar Ligi projesi ortaya atmış ancak bu pandeminin araya girmesiyle proje gündemden düşmüştü. İki önemli konfederasyonun şimdi böyle bir plan üzerinde çalışmalarının FIFA’ya verilmiş açık bir başka mesaj olduğu aşikar.

Şampiyonlar Ligi kurası daha az teknolojik olacak

Öte yandan UEFA Başkanı son yapılan İcra Kurulu toplantısında Şampiyonlar Ligi'ndeki kura skandalı da gündeme geldi. UEFA Başkanı Ceferin, skandalın araştırıldığını ve bundan sonra daha az teknolojinin kullanılacağı bir kura sistemi uygulanacağını söyledi.

Senin için hazırladığımız haberler