Dört büyükler transfer yasağı koysun

29.12.2020 - 16:24 | Son Güncellenme: 29.12.2020 - 16:36

Son dakika Galatasaray haberleri... TFF Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'ın önde gelen kongre ve divan kurulu üyelerinden olan eski yönetici Hayri Kozak, kulüplerin anlaşarak, mali nedenlerle transfer yasağı koymalarını istedi. Kulüplerin, futbol şubeleri için bir denetleme çalışması da yapmaları gerektiğini kaydeden Kozak, 2021'den başlayarak yüzde 40'lara varan bir tasarrufun şart olduğunu belirtti. İşte detaylar...

Dört büyükler transfer yasağı koysun

AJANSSPOR-HABER

Galatasaray'ın önde gelen kongre ve divan kurulu üyelerinden olan eski yönetici Hayri Kozak, Türkiye Bankalar Birliği liderliğinde alacaklı bankaların oluşturduğu konsorsiyumla yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzalamaya hazırlanan dört büyüklere tarihi bir çağrıda bulundu.

Giderler gelirleri geçti

Öncelikle Galatasaray'ın 24 gelir gelir gider dengesine dair çarpıcı rakamlar veren Kozak, sarı kırmızılıların 1996-2019 arasında UEFA Kupası Şampiyonluğu ve 12 Süper Lig şampiyonluğu dahil sayısız kupa almasına karşın, 24 yılın 21'inde giderlerinin gelirlerini geçtiğini belirtti.

Konsolide giderleri 8 milyar 268 milyon

Futbol şubelerinin dört büyük kulüpte de en büyük gider kalemi olduğunun altını çizen Kozak, bu konuda da Galatasaray'dan örnek verdi. Kozak Galatasaray Spor Kulübü'non son 11 yıllık konosolide giderlerinin 8 milyar 268 milyon olduğunu belirtirken, bu tutarın 6 milyar 919 milyonluk kısmının futbol takımını bünyesinde barındıran Sportif AŞ'ye ait olduğunu vurguladı.

Futbol harcamaları denetlensin

Kulüpleri centilmenlik anlaşması yapmaya çağıran Kozak, bu çerçevede yeni yılın ilk ayında başlayacak ara transfer dönemini başlangıç noktası olarak gösterdi. Kozak, kulüplerin anlaşarak, mali nedenlerle transfer yasağı koymalarını istedi. Kulüplerin, içerisinde uzmanların da olacağı başkanlar düzeyinde biraraya gelmelerini öneren Kozak, bankalarla görüşmeye de birlikte katılmaları gerektiğini savundu. Kulüplerin, futbol şubeleri için bir denetleme çalışması da yapmaları gerektiğini kaydeden Kozak, 2021'den başlayarak yüzde 40'lara varan bir tasarrufun şart olduğunu belirtti.

Büyük önem taşıyan 2 temel amaç

Bankalarla yapılacak anlaşmanın tüm kulüpler için büyük önem taşıyan 2 temel amacı olduğunu belirten Kozak, söz konusu amaçları şöyle anlattı:

"1- Mevcut borçların tutarlarının, vadelerinin, faizlerinin, geri ödeme tarihlerinin ve benzer şartlarının son şekillerine karar verilmesi.

2- Yapılandırılan borçların gelecekte tekrarlanmaması için alınacak zorunlu önlemlere son şeklin verilmesi konusu '-borçlanmanın önlenmesi amacına yönelik zorunlu önlemler' maddesinin büyük ciddiyetle ele alınmasına yöneliktir."

Onca kupaya rağmen borç kapanmadı

Kulüpleri büyük borçlara en çok futbolun direkt ve endirekt giderlerinin sürüklediğinin altını çizen Kozak,  Galatasaray'ın 1996-2019 yılları arasındaki 24 yılının faaliyet raporlarınından elde ettiği sonuçları da paylaştı:

1- 24 yılın toplam giderler toplamının dağılımı:

Futbol Giderleri: %67

13 Amatör Şube Giderleri: %11

Diğer: %22

2- Aynı sürede 2000-2004-2012 yani 3 yıl hariç, 21 yıl gider fazlası ile kapanmış.

3- Ayrıca tüm yıllar da dönem sonları itibarıyla borçlu kapanmış! Konunun enteresan tarafı 24 yıllık sürede futbol şubemiz 12 kez Türkiye Süper Lig, bir kez UEFA Kupası, bir kez de UEFA Süper Kupası kazanmış olmasına karşın maalesef bu yıllar da borçlu kapanmıştır!

4- Sportif AŞ'nin 2009 yılında Futbol A.Ş ile birleşmesiyle futbol şubesinin mali/idari tüm sorumluluğunu üzerine almış ve bu birleşmeye kadar her yılı kârlı kapatarak, hissedarlarına sık sık temettü dağıtırken, 2011 yılındaki birleşmeden itibaren bir yıl (2018/2019) dışında tüm yılları zararla kapatmıştır. Futbol A.Ş ile birleşme sonucunda Sportif A.Ş'nin Galatasaray Spor Kulübü (GSK) ve Bağlı Şirketleri Konsolide'nin 11’er yıllık karşılaştırmalı toplam giderlerine bakınca aşağıdaki sonuç ortaya çıkmaktadır:

11 Yıllık Toplam Gider

GSK Konsolide: 8.268.000.000 TL
SPORTİF A.Ş: 6.919.000.000 TL

Bu sonuca göre Sportif AŞ'nin GSK konsolide giderlerindeki payı: %84

Bu %84 oranının yüksekliği Sportif A.Ş giderlerinin konsolidasyon dolayısıyla GSK konsolide giderlerinde de yarattığı olumsuz etkiyi net bir şekilde ortaya koymaktadır."

Bankalarla görüşmeye 4 kulüp birlikte katılmalı

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin bu hafta içinde kulüp başkanları ve onların tensip edeceği bir yönetici katılımıyla aralarında bir toplantı yapmalı yapması gerektiğini kaydeden Kozak, daha sonra tespit ve önereliri şöyle sıraladı:

"Bundan böyle yapılacak tüm toplantılara 4 kulüp birlikte katılacaklarını Bankalar Birliği’ne derhal bildirmelidirler. Bu birliktelik ciddi bir avantaj getirecektir.

-Dört büyük kulübün her birinin çok ciddi adette üyesi ve taraftarı bulunmaktadır. Sırasıyla GS - FB - BJK - TS kulüplerinin sadece ülkemizde toplam olarak tartışmasız en az 40 -50 milyon sayıda, kulüplerini gönülden seven, fedakâr taraftarının varlığı göz ardı edilemez.

Bu gerçek, toplantıya katılacak başkanlar için olağanüstü bir avantajdır ve toplantılarda iyi kullanılmalı, her vesile ile taraftarlara karşı taşıdıkları moral sorumluluklar muhataplara hatırlatılmalıdır.

En az yüzde 40 tasarruf yapılsın

-Dört büyük kulüp başkanının aralarında yapacakları toplantının gündemi ile ilgili öneriler:

1- Başkanlar, futbol şubelerinde uygulamaya başlayacakları prensipleri, disiplin kurallarını belirlemeli ve her türlü transfer girişim ve işlemlerinde tartışmasız bir işbirliğini sağlayacak kapsamlı bir centilmenlik protokolünün taslağını en geç Ocak 2021 sonuna kadar müşterek bir çalışma ile hazırlayarak imzalamalıdırlar. Bu protokolün varlığı ligler devam ederken büyük önem taşıyacaktır.

2- Bankalar Birliği tarafından hazırlanarak kulüplere 'Finansal Yeniden Yapılandırma Temel Prensipleri' üst başlığı altında verilen maddeleri, kendi kulüp üyelerinden aldıkları olumlu/olumsuz tepkiler çerçevesinde son olarak değerlendirip kendi aralarında mutabık kalacakları nihai bir metin haline getirmelidirler.

 

3- Tüm Türkiye Ligleri takımlarının, özellikle dört büyüklerin başkanları, kendilerini yıllardır büyük maddi sıkıntılarla karşı karşıya getiren profesyonel futbol yubelerine 2 Ocak 2021 tarihinde başlayacak ara transfer mevsiminde, şubelerine yeni transfer yasağı getirmekle başlayıp, yeni transfer disiplin kuralları belirlenip ilan edilinceye kadar hiçbir yeni futbolcu transferinde bulunulmayacağının ilgililere derhal tebliğ edilmesi ciddi bir başlangıç teşkil edecektir.

4-Her kulüp yönetimi özenle seçecekleri uzman kişilerden oluşacak ekipler vasıtasıyla, son yıllarda yapılmış tüm transferlerin ayrı ayrı titiz bir denetime tabi tutulmasını sağlayacak raporlar direkt kulüp başkanına sunulacaktır.

 

Profesyonel futbolda tasarruf:

5- Takiben yine dört büyük kulüp Ocak ayının ilk haftasında güvenilir, hiçbir dedikoduya bulaşmamış futbol adamlarından oluşturacakları, titizlikle seçilecek ekiplerle kulüplerinin futbol şubesinin çalışma prensip ve kurallarının belirlenerek, Ocak ayı sonuna kadar uygulamaya geçilecektir.

6- Profesyonel futbolda tasarruf: Başlangıç için 2021 yılı sezonundan başlamak üzere, futbol ile ilgili en az %30 – 40’tan az olmayacak bir tasarruf hedef alınmalıdır. "

Senin için hazırladığımız haberler