Dolarsa dolar liraysa lira! Sabit mabit yok!

01.02.2022 - 22:53 | Son Güncellenme: 02.02.2022 - 14:38

Yeni yayın ihalesine göre maçlar dolarla satılırsa, kur sabitlenmeyecek. Firmalar TL olarak da teklif verebilecek. İki paketteyse sadece dolar geçerli...

Dolarsa dolar liraysa lira! Sabit mabit yok!

Kenan BAŞARAN - AJANSSPOR ÖZEL


Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve kulüpler bu defa yoğurdu üfleyerek yiyiyor! Bu ne demek? Açıklayalım: Halihazırda süren ve bu sezon sonu tamamlanacak olan yayın ihalesinin sonuçları, yıllar geçtikçe kulüplere azap verdi. Tabiri caizse sözleşme, yayıncı ile yaşanan sorunlar nedeniyle hem TFF hem kulüpler için bir kangren halini almıştı. İhale bedelinin yarısı TL yapıldı yarısı döviz. Sonra döviz olan kısmın kuru sürekli sabitlendi. Olmadı, iki defa toplamda 150 milyon dolara yaklaşan bir indirim yapıldı ve o da olmadı en son komple Türk Lirası’na dönüldü!

Teminat mektubu olmayınca


Kulüpler özellikle pandemi sürecinde ödemeler konusunda da büyük sorunlar yaşadı yayıncıyla. TFF, zaman zaman yayıncı Digitürk’e rest çekti, ihtar mektupları yolladı. Ama her defasında yayıncının fendi galip geldi. Çünkü kulüplerin de TFF’nin de alternatif yarataması ellerini zayıflattı. Ellerin zayıf olmasının bir sebebi de ellerinde bir teminat mektubunun olmaması.

Nihat Özdemir bile bezmişti


Yayıncı kuruluşa her defasında destek veren ve yıllarca çalışma arzusunu açıkça ortaya koyan TFF Başkanı Nihat Özdemir dahi Digitürk’ün sürekli talepte bulunması ve yükümlülüklerini yerine getirmekte gecikmesi nedeniyle “Ben kendi iş hayatımda bile bu kadar sıkıntı yaşamadım” demecini vermesine neden oldu.

İlgini Çekebilir
TFF, maç yayın ihalesinden o şartı kaldırdı!
Habere Git

Yeni yayıncı dövizi sabitleyemeyecek


Geride kalmakta olan yayın sürecinden dile çok yanan TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı, bu defa aynı sorunlarla yüz yüze kalmamak için şartnameye önemli bir madde ekledi. Bu madde yayın bedeline dair.  Şartnamede döviz kurunun sabitlenmeyeceği net şekilde şöyle vurgulandı: “Yayı Hakları Sözleşmesi (YHS), ABD Doları cinsinden olan ihale bedelini TL’ye çevrilerek ödenmesinin veya kurun sabitlenmesini talep edemez.” Evet, TFF bu maddeyi geçmişte döviz kuru yüzünden yaşanan kayıpların önüne geçmek için koydu. Çünkü yayıncı ile yapılan anlaşmalarda sabitlenen kur güncel kurun çok ama çok altında kaldığı için kulüpler büyük maddi kayıplara uğradı.

İki paketin parası dolar olacak


İhale şartnamesinde firmaların maç yayınları için TL veya ABD Doları cinsinden teklif verebilecekleri belirtiliyor. Ama konulan maddeyle ihaleye girecek firmalara “Ödeme bedeli dolarsa dolar TL ise TL. Sabitleme vs yok. Ona göre hesabını kitabını yap” denilmiş olunuyor. Ama uluslararası yayın haklarını içeren Paket 2 ve veri toplama ve uluslararası bahis pazarına yönelik yayınları içiren Paket 3 için verilecek teklifler kesin olarak ABD Doları olacak. Yani bu iki paket için TL teklifi kabul edilmeyecek.

Enflasyon oranında zam yapılacak


İhaleye TL ile kazanan firma veya konsorsiyumların her sezon ödeyeceği tutar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs ayı başlangıç olarak alınarak açıklayacağı 12 aylık tüketici ve üretici fiyat endekslerinin ortalaması alınarak güncellenecek. Yani enflasyona göre ödenecek bedel zamlanacak. Paket bedellerine KDV ise dahil değil.

Senin için hazırladığımız haberler