Diş fırçalamak orucu bozar mı?

22.04.2021 - 16:40 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 16:50

Ağızdan kan gelmesi, diş etinin kanaması ve diğer durumlarda oruç bozulur mu? Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet'e göre diş fırçalamanın hükmü nedir?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Mübarek Ramazan ayında oruç tutan bireyler, orucun bozulacağı ve bozulmayacağı durumlara ilişkin her insan gibi bilgi sahibi olmak istiyor. Bu konulardan birisi de diş fırçalamak. Diş fırçalamanın orucu bozacağı gibi bozmayacağı durumlarda vardır. Burada esas olan konu "koku ve tat uyumudur". Kan tadı ve diğer durumlar, orucun boşa çıkaracak kadar tehlikeliyken, bireyin niyeti de önemlidir.

 

Oruç tutan bireylerin çoğu, sahur vaktinde diş fırçalıyor. Ancak, iyi bir diş sağlığı için günde en az 3 kez dişlerin fırçalanması tavsiye ediliyor. Vakti zamanında dişlerin fırçalanmaması, gelecek dönemde diş çürüğü ve diş eti şikayetleriyle öne çıkıyor. Peki, diş fırçalamadaki hüküm nedir? Hangi durumlarda oruç bozulur, hangi durumlarda bozulmaz? Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Günlük hayatta çok gerekmedikçe diş fırçalamak tasvip edilmez. Ancak gerektiği durumlarda belirli uygulamalar dahilinde diş fırçalamak orucu bozmaz. Burada esas olan konu, diş fırçalarken su yutmamak ve diş etinin kanamasını önlemektir. Hassas diş etlerine sahipseniz, dişinizi fırçalarken dikkatli olmalısınız. Su yutmadığınız sürece orucunuz bozulmayacaktır. Peki, Diyanet'e göre diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diyanet - Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diyanet'e göre diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı yorumu şu şekilde; "Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur."

Senin için hazırladığımız haberler