Heykeli ilk dikilen kadın sporcu Süreyya Ayhan'ın trajik öyküsü

09.09.2023 - 18:28 | Son Güncellenme: 09.09.2023 - 18:52

Fenerbahçe, Eda Erdem Dündar'ın heykelini dikeceğini açıkladı. Heykeli dikilen ilk kadın milli sporcu Süreyya Ayhan'dı. Ama onun da heykelinin de sonu trajik oldu.

Heykeli ilk dikilen kadın sporcu Süreyya Ayhan'ın trajik öyküsü

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün, Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonu olan milli voleybolcusu Eda Erdem Dündar'ın heykelini dikeceğini açıklaması, büyük yankı uyandırdı. Bu açıklamayla birlikte herkes "Heykeli dikilecek ilk kadın sporcu" olacak diye yazdı çizdi. Ancak, bu doğru değil. Heykeli ilk dikilen kadın sporcu Süreyya Ayhan'dı. Ama o heykel artık yerinde yok. İşte öyküsü...

İlk Avrupa şampiyonu atlet oldu

2000'lerin başında Kop, Türkiye'nin uluslararası alandaki en büyük gururlarından biriydi. Çünkü o, 2002 yılında Almanya'nın Münih kentinde 1500 metrede Avrupa şampiyonu olarak tarih yazdı. Tarihte ilk defa bir Türk atlet, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın, Avrupa şampiyonu oluyordu. Ruhi Sarıalp'ten sonra da ikinci madalyayı kazandıran sporcuydu.

Dünya ikinciliğiyle de tarih yazdı

Süreyya Ayhan Kop, bu başarısından sonra artık bir fenomendi. 2003 yılındaysa Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu. Altını kaçırsa da yine de Türk atletizm tarihine geçmişti. Çünkü Dünya Şampiyonası'nda ilk madalyamızı Süreyya Ayhan ile kazanıyorduk.

İlgini Çekebilir
Ali Koç duyurdu, Eda Erdem'in heykeli dikiliyor!
Habere Git

Süreyya'nın heykeli 2011'de kaldırıldı

Süreyya Ayhan Kop'un bu tarihi başarılarından sonra 2003 yılında memleketi Çankırı'da heykeli dikildi. Açtığı Türk bayrağıyla zaferini kutlayan Süreyya Ayhan Kop'un heykeli, 8 yıl yerinde kalabildi. 2011 yılında heykel kaldırılarak depoya kaldırıldı. Ortaya çıkan görüntüler milli sporcunun kariyerinin dramatik sonunun adeta bir belgesiydi.

Rüzgâr Kız doping testini engelledi

Unvanı Rüzgâr Kız olan Süreyya Ayhan'ın düşüş öyküsü 2004 yazında başladı. Atina Olimpiyatları'na hazırlanan atlet, şoke edici bir açıklamayla oyunlara katılmayacağını duyurdu. Nedeni sakatlık olarak gösterilse de bir süre sonra Ayhan'ın doping testi yapmak isteyen yetkilileri engellediği ortaya çıktı. Bu yüzden 2 yıl ceza aldı.

Olimpiyat öncesi dopingli çıktı

Hedef 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'ydı artık. Fakat Süreyya Ayhan'a yapılan doping kontrolünde yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Olimpiyat rüyası sona erdi. 25 Ocak 2008'de Türkiye Atletizm Federasyonu, Ayhan'a ömür boyu men cezası verdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, cezayı bozup 4 yıla indirdi. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi-CAS ise 12 Mayıs 2010'da verdiği nihai kararında Süreyya Ayhan'a ömür boyu men cezası verdi.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de stadın ismi Fenerbahçe Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu oldu!
Habere Git

O artık beden eğitimi öğretmeni

Avrupa Şampiyonu ve Dünya İkincisi Süreyya Ayhan Kop, 2016 yılında verdiği röportajda madalyalarının kendisinden alınmadığına dikkat çekerek, devlet sporcusu unvanından yararlanmak istediğini söyledi. Tarih yazan atlet Kop, yıllar geçtikçe göz önünden uzaklaştı ve adeta unutulmaya terk edildi. Bugün 45 yaşında olan Süreyya Ayhan Kop, 2021 yılından itibaren beden eğitimi öğretmenliği yapmaya başladı. 2011 yılında kaldırılan heykeli, bir gün yeniden dikilecek mi, bilmiyoruz. 

Senin için hazırladığımız haberler