Değişim zorluyor!

23.05.2016 - 15:02 | Son Güncellenme: 23.05.2016 - 16:14

Futbolda en iyi liglerin en üstün takımlarına iyi bakmak lazım. Artık teknoloji her görüntüyü gözümüzün önüne koydu. Maçı anlatmak ve ya yazmak ikinci planda..

Futbolda en iyi liglerin en üstün takımlarına  iyi bakmak lazım. Artık teknoloji her görüntüyü gözümüzün önüne koydu. Maçı anlatmak ve ya yazmak ikinci planda. Yorumlarda yaratıcılığı yakalamak önem taşıyor. Bugünün futbolunda değişimi en iyi örnekleyen futbolcu MESSI! Dikkatli ve taktiksel bakan gözler ve çözümcü beyin bunu yakalar! Sadece taraftar düzleminden oyuna bakarsanız bunu göremezsiniz..İkinci bölgede topu kapmaktan daha çok öne çıkan kazanılan topu bilinçli ve çalışılmış doğrularla sonuca götürmek zorunlu!

Hiçbir futbolcu yerinde duramaz artık. Topun konumuna göre ve rakip takımın hareketlerini çözerek, olası reaksiyonları  yakalayarak sonuca , top kazanımı, pozisyon yakalama üstünlüğüne erişmek ne kadar iyi futbolcu ve takım olduğunuzu ortaya koyuyor. Topu almak ve onu tüm sahayı görerek en iyi biçimde takımca kullanmak kadar takımın en önemli ihtiyacı yaratıcı ve çok çabuk düşünen  adeta diğer futbolcuları doğru yapmaya zorlayan yıldıza  ihtiyaç var. Bu futbolcu ve ona yakın teknik, çabuk düşünen ötekilerin tüm hareketleri direkt olarak gole gidiş pozisyonu yaratabiliyor. Bu daha çok yaratıcı ustanın top ayağında iken saniyeden az zamanda rakip savunmanın arkasına; yani top ayaktan çıkarken ofsayt hattında olmayan müthiş çabukluk,sezgi  ve rakibin savunma oyuncususun dönüşüne imkan tanımayan isabet ve teknik basitlik çok önemli.

Bu nedenle yeni futbol oynama reformunda  çağa ve zamana uygunluk içinde olmayan çabuk düşünmeyen futbolcuya yer yok! Bu değişimi hala fark edemeyenler çoğunlukta! Endüstriyel piyasada teknik adamlar uygun olmayan ünlü, yaşlı "eski" futbolcularla yetinirken yepyeni futbolun darbesine toslayacaklardır. Çünkü birkaç ülke dışında alttan gelen futbolcuları zamana karşı yetiştirmek ve futbolcu tipini yaratmak zorunda yaya kaldılar.

Her yer baskın transfer pazarı olarak kullanılıyor. Bu nedenle futbolun beşiği İngiltere'de Claudio Raneiri'nin takımı Leicester çok dikkat çekici bir şampiyonluk aldı. Hatta kimsenin önemsemediği Jaime Vardy ortaya çıktı! Dün akşam iki önemli gerçek yine konuşulmalı ve gereken ders alınmalıdır. Birisi Barcelona'nın attığı gollerdeki milimetrik zaman ayarı ve sonucu getiren gollerin pas ustaları ile golcünün ofsayta düşmeden topla buluşma ve vuruş tekniği; bir başkası ise bizim İngiltere'den yediğimiz iki golde defans ile hakem hatası.Oysa oyun olarak doğru düşünüp Kane ile Vardy gibi iki golcüyü iyi kilitleyen defans ve akıl anlayışımız bir anlık algı eksikliğ yaşadı ve golleri yedi .Bu şunu gösteriyor; artık gol yememek için kurulan taktiklerin başarı yüzdesi düşecektir.

Birçok hakem hataları ancak teknoloji ile çözülse de çare olmaz! Çünkü bu anlamda Mesut ve Messi gibi arkadaşını çok etkili ve zamanlama pasları ile buluşturan futbolculara ihtiyaç vardır. Bu tip futbolcuların karşı kaleye çıkardıkları dik pasları hisseden ve buluşan futbolcular sonuca giden golü atacak veya attıracaklardır. Barcelona son golde dün akşam Neymar'a gol pasını verirken küçük bir dokunuşun zamanı ve isabeti ile defansın oyundan düşme netliğini gösterdi..

Avrupa Şampiyonası belki yan pası bu tuzak için kullanan bir yapı içinde kullanırken, ustalarca gole dönüştürme yaratıcılığını ezberletebilir..

Kanatların artık çok net rakip arkasına sarkması ile ters kanadın golü için çıkardığı gol pasına kullanıldığı atak biçimi veya savunmada iken ani karşı atak ile ofsayt veya değil tartışmalarına daha çok tanık olacağı bir dönüşümü sergileyeceklerdir .

Artık teknolojinin dahi her an hızlandığı bir dünyanın futbolcusu, hakemi ve izleyeni de daha hızlı olmak zorundadır. Bu sadece kas değil algının daha çabuk yorumlanma, seri karar vermesi bunun tekniğine uygun futbolcunun varlığı ile gerçekleşir. Bu şampiyonada mutlaka oyunu yavaşlatmak isteyen ikinci ve birinci bölgelerde kapanmak isteyen takımların can sıkıcı tedbirlere hazır olmadıkları ve bu çapta futbolcuları olmadığı için baş vuracaklarını da çağrıştırıyor.

Ama bir sonraki süreç gelişmenin yeni jenerasyonla gelişeceğini dün gece bir kez daha gördük. Çok başarılı oynadık İngiltere'ye karşı ama yine de yenildik! Ve Barcelona yine Kral Kupasını var olan Messi gerçeği ile aldı.

Eğitimci teknik direktör ve kulüplerimiz artık sadece menajerlerin yıldızlarına(!) takılıp kalacaklarına bu gerçeği acil ele almalı ve Futbol Direktörümüz Sayın Terim de şampiyonadan sonra bunu zorlayacak her türlü eğitime yardımcı olup mecburiyet getirmelidir! Çünkü bu anlamda net durum gösterdi ki İngiltere karşısında artık gol atacak düzeye gelme ve dengeli olma başarısını yakaladık..! Şimdi onları da geçecek bu yarış öz güvenini yakın geleceğimiz için de "kendi futbolumuzda Messi'ler yaratarak  "Çağı yakalayarak kanıtlamalıyız.. Artık "yavaş düşünen futbolcu ve oyun" dönemi yerine; yaratıcı ve algı gerçeğini teknolojik düşünce ile buluşturan futbol dönemindeyiz. Bunun için de dersimizi çok çalışmalı. Endüstriyel futbol içinde iflas etmemeliyiz!

Senin için hazırladığımız haberler