Danimarka FIFA üyeliğinden çıkacak mı?

24.11.2022 - 18:13 | Son Güncellenme: 24.11.2022 - 18:28

One Love yasağı Dünya Kupası'nın gündeminde. Danimarka Futbol Federasyonu, FIFA üyeliğinden ayrılmayı değerlendiriyor. Başkan Jesper Möller açıklama yaptı.

Danimarka FIFA üyeliğinden çıkacak mı?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Dünya Kupası'na futbolun dışında damga vuran olayların başında One Love kaptanlık bandı tartışması geliyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka, Galler, Belçika ve İsviçre turnuva öncesi takım kaptanlarının ayrımcılığa karşı mesaj içerdiği belirtilen One Love temalı kaptanlık bantları taşıyacaklarını açıklamış ancak FIFA Başkanı Infantino’nun oyunculara karşı ağır yaptırım tehditleri üzerine bundan vazgeçmişlerdi.

Almanya protesto etti

Yine de Almanya Milli Takımı, Japonya maçı öncesi takım fotoğrafı çektirirken ağızlarını kapatarak FIFA’yı protesto ederken karşılaşmayı izlemeye gelen Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, FIFA Başkanı Gianni Ifantino’nun yanında One Love bandı takarak oturdu. Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Bernd Neuendorf ise turnuva öncesinde yaptığı açıklamada Mart ayında yapılacak FIFA başkanlık seçimlerinde tek aday olan Infantino’ya oy vermeyeceklerini açıklamıştı.

Norveç 7 ülke ile birlikte

Diğer yandan Dünya Kupası’na katılamayan Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Lisa Klaveness de 7 ülke ile birlikte hareket ediyor. Başkan Klaveness, Mart ayında Doha’da yapılan FIFA Kongresi’nde Infantino’yu kürsüden açıkça eleştiren bir konuşma yapmıştı ve bu konuşma bütün dünyada ses getirmişti. Klaveness seçimlerde Infantinoa’ya oy vermeyeceklerini açıklayan ikinci federasyon başkanı oldu.

Fransa'nın geri adımının arkasında Katar mı var?

Daha önce One Love bandını takacağını açıklayan ancak bundan aniden geri dönüş yapan Fransa’nın, Katar’ın sahibi olduğu PSG ve Ligue 1 yayıncısı beIN Sports’un baskıları nedeniyle karardan döndüğü sanılıyor.

İlgini Çekebilir
Almanya'dan protesto! Oyuncular ağızlarını kapattı
Habere Git

Danimarka FIFA üyeliğinden çıkmayı değerlendiriyor

FIFA’ya en sert tepki veren ülkelerden biri de Danimarka. The Athletic’in haberine göre Danimarka Futbol Federasyonu bir süredir FIFA üyeliğinden ayrılmayı değerlendirmeye almış durumda. Başkan Jesper Möller yaptığı açıklamada “Henüz alınmış bir karar yok. Ancak bizim pozisyonumuz uzun zamandan beri açık ve FIFA üyeliği konusunu Ağustos ayından beri konuşuyoruz. Danimarka’nın kendi başına hareket etmesinin bazı sonuçlar doğurabileceğinin farkındayım. FIFA ile yeniden güvene dayalı bir ilişki kurabilir miyiz, bunu düşünmeliyim. Kuzey komşularımızla olanları değerlendirip bir strateji oluşturmalıyız” diyerek ne derece ciddi olduklarının işaretini verdi.

FIFA üyeliğinden nasıl çıkılır?

FIFA Statüsünün 18’inci maddesi bu konuda bir düzenleme içeriyor. Buna göre her federasyon takvim yılı sonu itibarıyla FIFA’dan ayrılabilir. Ancak bunu 6 ay öncesinden resmi olarak FIFA’ya bildirmek zorunda. Bu durumda Danimarka bu kararı aldıktan sonra ancak 2023 yılı sonunda FIFA üyeliğinden ayrılabilir. FIFA’dan ayrılan federasyonların takımları hiçbir FIFA turnuvasında yer alamıyor. Ancak UEFA üyeliği devam ettiği sürece UEFA organizasyonlara katılmaya devam edebiliyorlar.

Senin için hazırladığımız haberler