Damat adayı Advocaat!

17.08.2016 - 16:19 | Son Güncellenme: 17.08.2016 - 16:19

Fenerbahçe'de Vitor Pereira döneminin bitmesine hiç şaşırmadım. Şaşırmadım fakat; Portekizli teknik adamın gönderilişindeki "zamansızlığın" Fenerbahçe'ye pek fayda getirdiğini düşünmüyorum

Fenerbahçe'de Vitor Pereira döneminin bitmesine hiç şaşırmadım. Şaşırmadım fakat; Portekizli teknik adamın gönderilişindeki "zamansızlığın" Fenerbahçe'ye pek fayda getirdiğini düşünmüyorum. Monaco eşleşmesinde (özellikle rövanş maçında) sapır sapır dökülen takımı gören yöneticiler, Pereira ile yola devam etme kararının yanlışlığının verdiği rahatsızlığı derinden yaşamış olsa gerek. Bilhassa; başkan Aziz Yıldırım'ın "pişmanlık" duygusuna pek yabancı olmadığından bahsediyorum.

Büyük kulüplerin her daim "büyük" hedefleri olmuştur. Fenerbahçe'nin de hedefi elbette Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gibi üst düzey platformlarda muvaffak olmaktır. 2,5 takımın şampiyonluk için yarıştığı Süper Lig hedef değil, araçtır. Eğer bir ligde sadece 2-3 takım yarışıyor ve siz ikinci oluyorsanız başarılı kabul edilmezsiniz. Pereira da başarısızdı. Gönderilmesinin ardında söz konusu başarısızlığın yanı sıra, "uyumsuzluk" olduğu kanaatindeyim. Yöneticilerle olan anlaşmazlıklar, futbolcularla yaşanan krizler...

Advocaat neden Fenerbahçe'de?

Şimdi ise yeni bir dönem başladı sarı-lacivertlilerde. Dick Advocaat göreve getirildi ve tecrübeli teknik adam resmi imzayı attı. Bir teknik adamın, göreve başladığı kulübü nasıl tanımladığı önemlidir. "Ben Fenerbahçe'ye para için gitmedim. Eğer parayı önemsemiş olsaydım Çin'e giderdim" sözlerini bu açıdan kıymete değer görüyorum. Advocaat'ın bundan önceki kariyerine kimse söz söylemez. Fakat; bundan sonra neler yapacağıyla daha çok ilgileniyorum. Doğru olan da bu.

Geçen sezon, Türkiye'nin en iyi kanat bekleri Fenerbahçe'deydi. Pereira'yı sistem değişikliğine zorlayan da Gökhan ve Caner'in ayrılışıdır. 3-5-2 sisteminin getirileri olduğu gibi alıp götürdükleri de var. Pereira göreve devam etseydi, ilerleyen dönemlerde 4-4-2 sistemine dönüş yapmak zorunda kalabilirdi. Advocaat ise daha ofansif bir kimliğe büründürmek isteyecek Fenerbahçe'yi. Sistem değişikliği Fenerbahçe'ye nasıl etki edecek? İşte bu benim için önemli bir soru işareti. Advocaat'ın yaşına da takılmamak gerek. Neticede bu adam evlendirme programına katılan bir damat adayı değil, teknik direktör!

Fenerbahçe transfer yapmak zorunda...

Yeni gelen teknik direktörün de transfer konusunda adımlar atacağı da ayrı bir parantez. Kısacası; Fenerbahçe yeni transferler yapmak zorunda kalacaktır. Çünkü; Advocaat hemen söylemese de transfer isteyecek. Advocaat'ın şu dönemde aldıracağı isimler ne katkı verecek? Bu da ayrı bir tartışma konusudur. Advocaat, "Bu takımı ben kurmadım. İstediğim oyuncuları almak durumundasınız. Başarılı için bu şart" derse ki diyecektir, Fenerbahçe transferler yapmak zo-run-da. Bu kadar basit. Fenerbahçeliler yeni transferler bekleyebilir.

Uefa Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe, İsviçre ekibi Grasshoppers ile karşılaşacak. Bu maç Dick Advocaat açısından çok önemli. Elinde sihirli bir değnek olmadığı için Hollandalı teknik adam takımı "motivasyon" ile sahaya sürecek. Peki, hazır bir görüntü vermeyen ve sahaya 4-3-3 düzenedinde çıkmasını beklediğim Fenerbahçe Avrupa Ligi'ne de veda ederse? Umarım Fenerbahçe Avrupa'da yoluna devam eder de yanılırız.

Şenol Güneş ne demek istedi?

Geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş'ta sıkıntılar var. Şenol Güneş'in yönetimden memnun olmadığı gerçeğini yayıncı kuruluşa verdiği röportajdan anlamak mümkün. Güneş'in, rakip takımların transferler yaparken, kendilerinin geride kaldığını dile getirmesi, yönetime olan sitemi bence gözden kaçmaması gereken bir konu.

Orman ve yönetiminin bütçeyi düşündüğü gerçeğini elbette unutmamak lâzım. Fakat; bu takım çok yakın bir zamanda Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak. Devler Ligi'nde yarışacağınız rakipler transferi çoktan bitirmiş olacak. Rakiplerin futbolcuları takıma olan uyum sürecini atlamışken siz halen birilerini bulmaya ve takıma monte etmeye uğraşıyorsanız planlama sorununuz da var demektir. Kusura bakmayın.

Transfer konusunda Beşiktaş henüz ihtiyaçları karşılayabilmiş değil. Bunu ben değil, Şenol Güneş söylüyor. Ayrıca Şenol Güneş'in, "Bu takıma 5-6 transfer gerekiyor" cümlesini takımdaki futbolcular nasıl karşılayacak onu da merak ediyorum. Bu arada yeni sezonun başladığı gerçeği de gözler önünde. Takıma yeni transferlerin geç katılıyor oluşu dezavantajdır. Beşiktaş bu durumu istemese de yaşayacak. Beşiktaş'ın lige dezavantajlı girdiğini düşünüyorum. Sezon başlamışken transfer konusunun halledilememiş olmasını başka nasıl düşünebiliriz. Ne dersiniz?

Bana ulaşın

Senin için hazırladığımız haberler