Çin'in en çok madalya kazanan yüzücüsü skandalın ardından turnuvalara döndü

26.08.2024 - 09:46 | Son Güncellenme: 26.08.2024 - 10:11

Çinli yüzücü Sun Yang doping nedeniyle aldığı dört yıllık men cezasının ardından ilk kez Çin Ulusal Yaz Yüzme Şampiyonası'nda yarışarak altın madalya kazandı.

Çin'in en çok madalya kazanan yüzücüsü skandalın ardından turnuvalara döndü

AJANSSPOR - HABER

2020'de, evine gelen uzmanlara doping testi için numune vermeyi reddettiği için Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından uzaklaştırma alan Sun Yang turnuvalara dönüşünde altın madalya kazandı.

Sun Yang'ın cezası bitti, turnuvalara döndü

Çin'in en çok madalya kazanan sporcusu Sun Yang, 2020'de evine gelen uzmanlara doping testi için numune vermeyi reddetmesi ile gündeme gelmişti. Çin'de birçok kişi tarafından 'doping hilecisi' olarak adlandırılan Yang, 4 yıl men cezasının sona ermesi ile turnuvalara döndü. Çin Ulusal Yaz Yüzme Şampiyonası'nda erkekler 400 metre serbestte mücadele eden yüzücü altın madalya kazandı. Sun Yang'ın turnuvalara dönmesi Çin'de tartışma konusu olurken devlet medyası ise bu dönüşü övgüyle karşıladı.

"Ailemin bana olan güveni ve desteği sayesinde oldu"

32 yaşındaki sporcu Sun Yang gazetecilere verdiği röportajda ise turnuvalara dönmesinde kendisine destek veren yakınlarına ayrıca teşekkür etti. South China Morning Post için konuşan Yang, gözyaşları içinde "Bu gerçekten ailemin bana olan güveni ve desteği sayesinde oldu. Bugüne kadar ayakta kalmamı sağlayan şey buydu." dedi.

İlgini Çekebilir
Gülnaz Büşranur Coşkun: Bizden bir olimpiyat çalındı…
Habere Git

Doping için numune vermeyi reddetti

2021'de Londra'da 400 metre ve 1.500 metre serbest stilde birinci olan Sun Yang, Çin'in olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk erkek yüzücüsü oldu. Yang daha sonrasında Rio Olimpiyatları'nda da 200 metre serbest stilde altın madalya kazandı. Arka arkaya gelen başarıların ardından doping iddiaları ile gündeme gelen Çinli yüzücü 2018'de evine doping testi numunesi almak için gelen ekibe numune vermeyi reddetti. Yang ve ekibi test uzmanlarının gerekli akreditasyona sahip olmadığını öne sürdü. Test ekibinde yer alan bir uzman ise Yang'ın ekibinden birinin numune alınmasını engellemek için kan tüplerinden birini parçaladığını belirtti.

Daha önce de men cezası almıştı

2014 yılında da bir başka yasaklı madde olan TMZ'yi kullandığı gerekçesiyle üç ay men cezası alan Sun Yang, suçlamaları reddetti. Yang daha sonrasında yüzmenin yönetim kurulu olan Fina tarafından ilk etapta aklandı. Fakat 2 yıl sonra Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) bu kararı bozdu ve Çinli yüzücünün doping testi için uzmanlarla işbirliği yapmayı reddettiğine hükmetti. 8 yıl men cezasına çarptırılan Sun Yang'ın cezası daha sonrasında temyizde 4 yıl 3 aya düşürüldü.

Senin için hazırladığımız haberler