Cezaevinden çıkan Faruk Koca ilk konuşmasını yaptı: "Bir yumrukla..."

28.12.2023 - 00:46 | Son Güncellenme: 28.12.2023 - 00:52

Hakem Halil Umut Meler'e saldırdığı için tutuklanan eski MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, cezaevinden tahliye edildi. Koca, olay hakkında açıklama yaptı.

Cezaevinden çıkan Faruk Koca ilk konuşmasını yaptı: "Bir yumrukla..."

AJANSSPOR HABER

Trendyol Süper Lig'in 15'inci haftasında Ankaragücü - Çaykur Rizespor arasında oynanan ve 1-1 sonuçlanan maçın sonunda hakem Halil Umut Meler'e yumruk atan eski MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, cezaevinden tahliye olduktan sonra açıklamalarda bulundu. 

Koca, "15 gündür burada gece gündüz demeden verdiğiniz destekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Sizlere böyle bir olay yaşattığım için çok mahcup ve üzgünüm. Benden beklenmeyen bir şeydi. Dünya gündemini, Türkiye gündemini, özellikle Gazzeli çocukların, kadınların ve dünya mazlumlarının gündemini meşgul ettiğim için onlardan özür diliyor, helallik istiyorum. Çünkü zulüm devam ederken, katliam devam ederken gündem o mazlumların olmalıydı. Türkiye'deki şehitlerin gündemini aldığım için üzüntümü ifade etmek isterim. Gündem onların olmalıydı. Bu kadar acı, ızdırap varken, gündemi bu meseleyle işgal etmekten dolayı çok üzgünüm. 35 yıllık ticari, siyasi, sosyal hayatımda tanıdığım ve benden böyle bir şey beklemeyen dostlarımdan özür dilerim" dedi.

"Bir yumrukla..."

Cezaevinden tahliye olduktan sonra ilk kez açıklamalarda bulunan Koca, "Hayatta ilke edindiğim değerler vardır. Haksızı, hırsızı haklı çıkarak sebep vermememiz lazım. Maalesef bu olayları gerçekleştirenlere karşı bir yumrukla onları haklı çıkarmıl gibi oldum. Bütün kulüplerin, taraftarların tüm dünyada beklediği tek şey adalettir. Çoluk çocuğunun rızkını keserek stada gelen insanların, tek mutlu oldukları futbol maçını izlemek en büyük lüksleridir. Bu insanların hukukunu çiğnememek için lütfen empati yapalım" şeklinde konuştu.

İlgini Çekebilir
Halil Umut Meler'e saldıran Faruk Koca serbest bırakıldı
Habere Git

"Yaptığım bu eylemi..."

Faruk Koca, yaptığı fiziksel eylem hakkında şu sözleri söyledi: "Yaptığım bu eylemi hiçbir zaman savunmuyorum. Beni tanıyan bütün dostlarım emin olabilir, bu eylemi yapacak belki de en son insan benim. Ancak insanız, beşeriz. Gördüğümüz yanlış ve haksızlıklara karşı bir tepki veriyoruz. Tepkinin biçimi yanlış olabilir ama insan olmak, adam olmak; haksızlığa, yanlışa tepki vermektir, itiraz etmektir. Hayatta ilke edindiğim bazı değerler vardır. Hak edilmemiş hiçbir unvanı almak istemiyorum. Buradan bir kahraman figürü olarak çıkmak istemiyorum. Kahramanlar din, dil, ırk ayırmadan dünyanın mazlum insanlarıdır. Kahramanlar bugünlerde Gazzeli müslümanlar, çocuklar, kadınlardır. Onların hakkını yiyerek bir kahraman figürü olarak ortaya çıkmak istemem. Sadece ve sadece bugünden itibaren bu olaylardan dolayı lütfen bütün paydaşlar adaletli olsun."

"Ali Koç'a ve kulüp başkanlarına teşekkür ediyorum"

Konuşmasına devam eden eski MKE Ankaragücü kulüp Başkanı Faruk Koca, "Bu menfur, acı, istemeden yaptığım olaydan dolayı, cezaevinde beni ziyaret eden, acımı paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Onların hakkını ödeyemem. Özellikle bu kış soğuğunda direniş göstererek, haksızlığa uğrayan bu camianın yüreğine su serpen herkese teşekkür ediyorum. Kulübü yalnız bırakmayın. Türkiye'de ve dünyada bu meseleden dolayı desteklerini esirgemeyen kulüp başkanlarına, futbolseverlere, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç'a ve kulüp başkanlarına teşekkür ediyorum. Cezaevinde mesaj gönderen bütün kulüplerin taraftarlarına ve avukat gönderen, temsilci gönderen taraftarlara da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ankaragücü'nden istifa etti

11 Aralık'ta oynanan MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor maçının sonunda FIFA Kokartlı Hakem Halil Umut Meler'e fiziki saldırıda bulunan eski MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, 12 Aralık'ta Ankaragücü Başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. Koca, şu açıklama ile kulüp başkanlığını bıraktı: "Dün akşam Çaykur Rizespor ile oynadığımız müsabaka sonrası maçı yöneten hakem Halil Umut Meler'e karşı sergilediğim tavır nedeniyle başta Sayın Meler ve ailesi olmak üzere; Türk hakem camiasından, spor kamuoyundan ve milletimizden özür diliyorum. Konunun nasıl ve neden buraya geldiği yaşanan olaydan bağımsızdır. Nasıl büyük bir haksızlık ya da yanlışlık olursa olsun hiçbir şey, kesinlikle arzu etmediğim şekilde faili olduğum şiddet olayını ne meşrulaştırır ne de bir açıklama getirir. Spor sahaları centilmen müsabakanın mekanı olması gerekir. Benim tavrım da dahil olmak üzere fairplaye gölge düşüren hiçbir tavrın statlarda, salonlarda olmaması gerekir. MKE Ankaragücü Başkanlığına geldiğim günden bugüne her zaman bu yönde yapıcı insiyatifler almış biri olarak, tam aksi bir ortamın oluşmasına vesile olduğum için büyük bir mahcubiyet duyuyorum. Ankaragücü kulübüne, Ankaragücü taraftarına, içinde bulunduğum camiaya ve aileme daha fazla zarar gelmemesi için an itibariyle MKE Ankaragücü Başkanlığından istifa ettimi de kamuoyuna duyurmak isterim. Umarım ki herkesten çok benim kabul edemeyeceğim bu olay, başta futbol camiamız olmak üzere spor hayatımızın yanlışlardan, eksiklerden, şiddet kültüründen arınması için bir sebep teşkil eder. Aynı zamanda, benim sebep olduğum bu vahim olay dolayısıyla Türkiye futbolunun yapısal sorunlarının da daha gerçekçi bir şekilde konuşulmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile tekrar özellikle Ankaragücü taraftarları olmak üzere üzdüğüm herkesten özür diliyorum. Gerek başında bulunduğum kulübümün, gerek futbol camiasının, gerekse de ülkemizin böyle bir olay ve görüntü ile anılmasından derin üzüntü duyduğumun bilinmesini isterim"

İlgini Çekebilir
Ankaragücü taraftarı tahliye olan Faruk Koca'yı havai fişeklerle karşıladı
Habere Git

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ne demişti?

11 Aralık'ta Trendyol Süper Ligi'nde oynanan MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor maçının son düdüğünden fiziksel saldırıya uğrayan Halil Umut Meler için açıklamalarda bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu saldırı Türk futbolu adına şanssız ve utanç duyulacak bir saldırıdır. Artık yeter diyoruz. Her gün bir hakemi suçluyorlar. Hakemlerimiz de insan. Mutlaka hataları olabilir ama bu kadar da tekmeler yumruklar atacak şekilde olmaz. Son verelim artık. Tüm kamuoyuna, tüm medyaya, tüm sosyal medyaya, tüm hakem yorumcularına, tüm kulüp başkanlarına, tüm yöneticilere, tüm teknik direktörlere, saha kenarında hakemlerini başını yiyenlere sesleniyorum. Türk futbolunun marka değerini düşürmeyelim, dünyaya daha fazla rezil olmayalım. Yönetim kurulumuzla yarın hakemimizi ziyaret edeceğiz. Hakemimizin sağlığı her şeyden önemli. Kemiğinde bir çatlak var, inşallah daha büyük bir şey yoktur. Olay çok sıcak. Önemli olan Türk futbol camiasının bu konuya tepki göstermesi. Birlik olmalıyız. Türk futbolu bunu hak etmiyor. Spor, dostluktur ve kardeşliktir. Futbol maçları savaş yeri değildir" açıklamasını yaptı.

Taraftarlar nöbet tuttu

Yaşanan olaydan sonra Ankaragücü taraftarları, Faruk Koca'yı desteklediklerini açıkladı ve Beştepe tesisleri önünde toplanan taraftar grubu şu açıklamayı yaptı: "Başkanımız, elindeki düdükleri silah gibi kullanan hakemlere karşı, kulübümüz ve camiamızın hakları adına ölçülülük sınırı aşılmışsa da sonuna kadar mücadele etmiş ve bizim gözümüzde, olmasını hiç istemesek de tepkisini göstermiştir. Bu olay umut ediyoruz ki futbol tarihimizde milat olur ve hakları yenen tüm camialar, TFF ve Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) suçlarını başkanımız Faruk Koca üstünden aklamaya çalışmazlar. Ankaragücü taraftarları olarak başkanımız ve armamızın arkasında olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

Havai fişeklerle karşılandı

Çarşamba günü cezaevinden tahliyesine karar verilen eski MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'yı birçok Ankaragücü taraftarı karşıladı. Lehine tezahüratlar yapılan Koca için havai fişeklerde patladıldı. Ankaragücü taraftarının bu desteğini gören Koca, taraftarlara teşekkür etti.

Senin için hazırladığımız haberler