'Cellat hakem' çok acı çekiyor!

15.06.2020 - 20:14 | Son Güncellenme: 15.06.2020 - 20:25

Galatasaray, Rizespor maçının hakemi Yaşar Kemal Uğurlu için cellat başı ifadesini kullandı. Peki Galatasaray'ın büyük tepki gösterdiği Yaşar Kemal Uğurlu kimdir? Hakem olmaya nasıl karar verdi? Kaç yaşında? Tüm detaylar haberimizde

'Cellat hakem' çok acı çekiyor!

AJANSSPOR - HABER DETAY

Galatasaray Kulübü'nün yaptığı açıklamayla, Çaykur Rizespor maçındaki yönetimi nedeniyle 'cellat' olarak suçladığı hakem Yaşar Kemal Uğurlu, ne düşünüyor? Türkiye'de hakemler, kendilerine yönelik suçlamalar karşısında ne düşündüklerini açık açık dile getiremiyor. Ya 'ya yakın çevreleri' üzerinde duygularını medya mensuplarına iletiyor veya Merkez Hakem Kurulu (MHK) yöneticileri bir şekilde onları adına kamuoyuna bir takım bilgileri veriyor..

Hakaretlere kızmamayı test ediyorsunuz

Galatasaray'ın açıklamasının Uğurlu'ya çok acı verdiğini söyleyebiliriz. Bunu da onun beyanlarına dayanarak söylüyoruz. Zira Uğurlu, 2017 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yayın organı olan TamSaha dergisine 2017'de verdiği röportajda eleştiriler karşındaki duygularını net bir şekilde anlatmış:
"Hakemlik evet çok zor, evet çok meşakkatli. Bize karşı sarf edilen sözler nedeniyle çok üzülüp çok acı çekiyoruz, inciniyoruz. Ama hakemlik bir aşk, tutku, heyecan. Yıllar içinde çok değişik duygularla karşı karşıya kalabiliyorsunuz ve hepsinden bir şey öğreniyorsunuz. Güçleniyorsunuz, her geçen gün ayakta kalmayı öğreniyorsunuz, acıyı hissediyor, başarıyı tadıyor, eleştirilerden ders çıkartıp hakaretlere kızmamayı test ediyorsunuz. İşler kötü gittiğinde pes etmemeyi, iyi zamanlarda hayallerde yaşamamayı öğreniyorsunuz. Ama bunları öğrenmek zaman alıyor. Çünkü birçok kez pes etme noktasına geldim ama camiamız içindeki büyüklerimiz destek oldu ve işte bu durumlarda da tecrübenin ne kadar paha biçilmez olduğunu öğrendim"

Hakemleri kum torbası olarak görüyorlar

Uğurlu, maçlardan sonra hakemleri 'kum torbası' olarak görüldüğünü savunuyor: "Her şeyden önce ortada bir eleştiri varsa, bizler kendi üzerimize düşeni alıyoruz. Evet, en iyilerden eğitimler alıyoruz, imkânlarımız federasyonumuz sayesine gerçekten çok iyi. Ama ne olursa olsun belirli bir kesim hakem konuşmayı çok seviyor. Ve bu hakem konuşmayı çok seven kesim şunu da biliyor, karşında bir nevi kum torbası var. Ne derse desin bir daha geliyor. Yani x bir kulüp için bir şey derse milyonlarca taraftar karşı çıkabiliyor ama hakemin sevenleri kendi içlerinde üzülüyor. Çünkü hakemin taraftarı yok. Yani ben kendi adıma özeleştiri yapmakla beraber hakem konuşmanın moda haline geldiğine de inanıyorum"

'Liderlik birinci sıramda'

Galatasaray'ın Rize'de adil olmamakla itham ettiği Uğurlu, bu kavrama dair 'liderlik, şöhret ve adalet' üçgeninde şöyle yanıt veriyor: "Bence buradaki doğru mantık şöyle olmalı; iyi bir lider adaletli olursa zaten şöhret arkasından gelir. Bu yüzden her zaman liderlik benim birinci sıramda"

Birçok lig kategorisinde maç yöneten Uğurlu, Süper Lig'in farkını anlatırken o dönem henüz VAR olmasa da teknolojiye dikkat çekiyor.

İşte, Uğurlu'ya göre Süper Lig'in diğer liglerle farkı: "Değişen o kadar çok şey var ki anlatmakla bitmez. Hız ve kalite gibi… Ama bence en önemlisi ağır gösterimli kameralar, piero çizimleri, santimetreler ve sayısız kamera açısı (gülüyor)"

Uğurlu, hakem olmaya nasıl karar verdi?

Peki Yaşar Kemal Uğurlu, hakem olmaya neden karar verdi? Bunun da çok ilginç bir öyküsü var: "Ben TV'de maç izlerken yapılan bazı hatalara kızıp 'Bunlar hakemlik yapıyorsa ben daha iyisini yapabilirim' diye başladım, ama kazın ayağı öyle değilmiş (gülüyor). Çünkü o zaman çocuğuz. Sene 2002. Hakemlik mesleğini bu şekilde bilemiyoruz. Ayrıca dışardan benim o zaman yaptığım gibi tabiri caizse sallamak en kolayı… Sanırım şimdi de benim gibi çok bilmişler bizim için aynı şeyleri söylüyordur (gülüyor). Daha sonra Ankara Hakem Derneği binasına gittim ve nasıl hakem olabileceğimi sordum. Kurs açılmasını bekledim uzun bir süre. Daha sonra Düzce'de bir kursun açılacağını ve oraya gidebileceğimi söylediler. Okuldan çok samimi arkadaşım olan Murat Karaalp'le beraber Düzce'ye gittim. Kurs hocam sevgili Mevlüt Aşkın'dı. Hakem camiasında ilk tanıdığım kişidir. Karizması ve hitap şekliyle bizi hayran bırakmıştı. Düzce'den mezun olan ekip olarak şu an benimle birlikte sadece Ocak ayında FIFA yardımcı hakemi olan kardeşim gibi sevdiğim Serkan Olguncan kaldı"

En büyük fobisi mavi forma!

Yaşar Kemal Uğurlu, en büyük fobisinin 'mavi forma' olduğunu söylüyor: "Benim bazı totemlerim vardır yıllardır değiştirmediğim ufak tefek uğurlar. Bunların en önemlisi mavi forma giymiyorum. Şartları sonuna kadar zorlarım gerekirse. Ama o formayı kendi hakem olduğum müsabakada giymek istemem. Geçen senelerde, dördüncü hakem arkadaşım sabah eşgüdüm toplantısından sonra otele geldiğinde bizim için en uygun formanın mavi olacağını söyledi. Ben tabiî ki giymek istemedim. Ama yardımcı hakem arkadaşımla beraber bu fobiyi yenmem gerektiğinde ısrar ettiler. Uzun uğraşlardan sonra mavi formayı giymeye ikna edildim ve o maçta yapmamam gereken bir hata yaptım. Belki dışardan saçma gelecek ama o forma benim için bitti. Artık maçlara bile götürmüyorum (gülüyor)."

Cüneyt Çakır'ın onbinlerce genç hakemin hayali olduğunu belirten Uğurlu, kendisinin de 2004'teki üniversite mezuniyet yıllığına hedefinin FIFA hakemi olmak olduğunu yazdığını söylüyor.

Tavla oynamayı ve basketbolu çok seviyor

Doğum yılı: 1981
Yaş: 38
Doğum yeri: Ankara, aslen Konyalı
Eğitim düzeyi: Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü
Mesleği: Sigortacı
Medeni hali: Evli, bir kızı var.
İsminin kökeni: Kemal büyükbabasından, Yaşar da dedesinden geliyor.
Futbol hayatı: Ankaragücü altyapısında oynadı. Daha sonra amatör ligde top koşturdu.
Hakemliğe ne zaman başladı: 2002
Süper Lig'deki ilk maçı: 29 Ağustos 2015 Mersin İdmanyurdu-Kayserispor
Hobileri: Çok iyi tavla oynuyor ve  tutkulu bir basketbol izleyicisi; Euroleague maçlarını kaçırmıyor.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Senin için hazırladığımız haberler