Canlı yayında net mesaj: "Temiz madalyalar istiyoruz"

29.10.2020 - 11:46 | Son Güncellenme: 29.10.2020 - 11:56

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, doping konusundaki hassasiyetlerine dikkati çekti. Koronavirüs sebebiyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Taşpınar, Naim Süleymanoğlu döneminde yakalanan madalyalı günlere dönmek istediklerini anlattı.

Canlı yayında net mesaj: "Temiz madalyalar istiyoruz"

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, koronavirüsün haltere olan etkilerini anlattı. Sporcuların bu dönemde zorlandığını belirten Taşpınar, federasyon olarak sporcuların motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştıklarını söyledi. Taşpınar, madalya hedefi, 2020 Tokyo Olimpiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca Taşpınar, Naim Süleymanoğlu için anma töreni yapılacağını hatırlattı.

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Tamer Taşpınar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Koronavirüs sebebiyle gereken önlemleri alıyoruz”

-Pandemi dönemi birçok spor branşını olumsuz etkiledi. Halter Federasyonu olarak bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz?

Koronavirüs sürecini hep birlikte atlatacağız. Milli takım 2 ay kadar önce Covid-19 vakası yaşadı. Sporcularımızın durumu iyi. Şu anda vakamız yok. Ama spor camiasını elbette ciddi şekilde etkiliyor. Koronavirüs bu aralar arttı. Biz Halter Federasyonu olarak temkinliyiz. Gereken önlemleri de alıyoruz.

2020 Olimpiyatları ertelenmeden 1 yıl önce antrenmanlara başladık. Kota seçimleri oluyor. Bazı yarışmalara altın, bazılarına gümüş puan veriliyor. Avrupa şampiyonaları altın puan veriyor. Diğer uluslararası yarışmalar da gümüş ya da bronz puanlar veriyor. O puanlar toplanıyor. Covid-19 sebebiyle şampiyonlara erteleme geldi. Biz bu süreçte kamp da yapamaz olduk. Bir takım sıkıntılar yaşadık. 2 ay kadar sokağa çıkma kısıtlaması vardı. Sporcularımız idman yapamadılar. Daha sonra özel izinle çalışmalar devam etti.

“Ocak ayından itibaren kamplara aralıksız devam edeceğiz”

-2020’deki Avrupa Şampiyonası için neler söylersiniz?

Yarışmalar iptal olunca kimin olimpiyata gidip gitmeyeceği belli değil. Belli olanların sayısı çok düşük. 2020 yılı Nisan ayında Rusya’da Avrupa Şampiyonası yapılacak. Orada aldığımız puanlar sonrası gidip gidemeyeceğimiz ve kaç sporcu ile gideceğimiz ortaya çıkacak. Sporcularımız kamptalar. Ocak ayından itibaren kamplara aralıksız devam edeceğiz.

“3 kişiyle gideriz diye düşünüyorum”

-Şampiyonaya katılacak sporcuların hedefleri neler? Başarılı olabilecek miyiz?

Halterde 1 ay antrenman yapmadığınızda örneğin; 150 kilo kaldırabilen bir sporcu daha sonra düşüş yaşayıp 110 kiloya kadar düşebiliyor. Antrenman eksiğini kapatmak için 2-3 ay çalışmanız gerekebiliyor. Bu açıdan zorluklar yaşıyoruz. 3 sporcumuzla 4 kotamız var. 3 kişiyle gideriz diye düşünüyoruz. Onları özel antrenmanlara tabii tutuyoruz. Bütün gayemiz Olimpiyat madalyası kazandırmaktır.

“Makus talihi kırdık, başarılı günleri yakalayacağız”

-Halterin çok madalya kazandırdığı dönemler geri gelecek mi?

Halterin çok madalya getirdiği dönemler oldu. Naim Süleymanoğlu sonrası 13 yıl Türkiye madalya alamadı. Çok şükür ki Rio’da gümüş madalya aldık. Makus talihimizi kırdık. Daha sonra Arjantin’de Gençlik Olimpiyatları vardı. Orada Türkiye 11 madalya aldı. 4’ünü haltercilerimiz elde etti. 2 altın, 1 gümüş, 1 de bronz madalya elde etmiştik. Orada bir patlama yaptık. Altyapı sağlam geliyor. Umudumuz var. Pandemi dönemi hesaplarımızı biraz bozdu. Gayretli bir şekilde çalışıyoruz. Başarılı günleri yakalayacağız diye umut ediyoruz.

“Biz temiz madalyalar istiyoruz”

-Doping, sporda karşılaşmayı arzu etmediğimiz olaylardan biri. Bunu önlemek için ne gibi çalışmalar yürüttünüz?

Geçmişte bazı sporcular dopingli çıktı. Bizim dönemimizde çok şükür öyle bir şey olmadı. Biz temiz madalyalar istiyoruz. Bunu sağlamak da çok kolay değil. Sporcuların kötü yola başvurmaması için hocalarla ve WADA ile işbirliği yapıyoruz. Eğitim ve seminerlerimiz oluyor. İyi bir yol yakaladık. Fakat; Covid-19 dönemindeki açığı kapatmamız gerekiyor.

“Çalışıp karşılığı olmayınca motivasyon konusu zorlayıcı oluyor”

-Sporcuların motivasyonu nasıl sağlanıyor? Gelecek adına ümitli misiniz?

Eski havamıza girmemiz lazım. Sporcu 2-3 ay kamp yapıyor. Sonrasında bir yere gidiyor, bir amacı var. Örneğin; Avrupa Şampiyonası’na katılacak. Oradan ödül de alıyor. Haltercilerin durumu ortada. Aylarca çalışıyorsun, karşılığında bir şey yok. Böyle olunca zorlanıyorsun. İnşallah eski günlerimize dönebiliriz. İyi olacak diye umut ediyoruz.

“Naim’i anacağız, hayatını konu alan kitapları dağıtacağız”

-Efsane, rahmetli Naim Süleymanoğlu için mesajınız nedir?

Naim’i 18 Kasım 2017’de kaybettik. Birçok rekorları olan, dünyaca ünlü sporcumuzdu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Kendisini mezarı başında anacağız. Kuran okuyacağız. Milli sporcularımız, yönetim kurulu üyelerimiz katılıyor olacak. Hayatını konu alan bir kitap yazmıştık. Onları da dağıtacağız. Bunu da duyurmuş olalım.

Senin için hazırladığımız haberler