''Çalhanoğlu'nun kariyeri riske girer''

16.02.2017 - 07:26 | Son Güncellenme: 16.02.2017 - 07:26

Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse değerlendirdi!*ÖZEL HABER

ÖZEL HABER -  Bayer Leverkusen ve Türkiye Milli Futbol Takımı’nın etkili isimlerinden Hakan Çalhanoğlu 4 ay futboldan men cezası almıştı. Çalhanoğlu’nun, Lozan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak futbol oynayabileceği gündeme geldi. Ancak; bu başvuru Çalhanoğlu’nun futbol hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir ve hatta kariyerini riske sokabilir.

Alman basınında çıkan haberlerin ardından, Hakan Çalhanoğlu’nun  Lozan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapması durumunda nasıl bir tablo ile karşılaşabileceğini Ajansspor olarak araştırdık. İşin uzmanları, Çalhanoğlu’nun kariyerinin bile riske girebileceğini ifade etti.

Spor Hukuk Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve TMOK Spor Hukuku Komitesi üyesi Alpay Köse, konuyla ilgili çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Hakan Çalhanoğlu'nun kariyeri tehlikeye girer"

Köse, ”Açıkçası bu başvuru Hakan Çalhanoğlu için hiç iyi olmaz. Spor yargısının aldığı bir kararın, yerel mahkemeye götürülmesi bence sakıncalı olur. Daha önce İsviçre’nin Sion Kulübü benzer bir başvuruda bulundu ve -36 puan gibi bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Bence Çalhanoğlu böyle bir adım atarsa, futbol kariyeri tehlikeye girer” diye konuştu.

Spor hukuku uzmanı Alpay Köse, milli futbolcu için çözümün ne olacağı konusunda da konuştu. Köse, ”Bence Hakan Çalhanoğlu için şu anda tek çözüm, konuyu İsviçre Federal Mahkemesi’ne götürüp Matuzalem kararını emsal göstermesi. Çünkü Cas’ın bu kararını bir tek İsviçre Federal Mahkemesi bozabilir.” ifadelerini kullandı.

CAS kararı nasıl bozulmuştu?

2007 yılında o dönem forma giydiği Shakhtar Donetsk'ten İspanyol ekibi Real Zaragoza'ya, kulübünün iznini almadan transfer olan Brezilyalı futbolcu Matuzalem, CAS'da ilginç bir davanın açılmasına neden olmuştu.

CAS, hatırlanacağı gibi 2009 yılında aldığı kararla Zaragoza ve Matuzalem'i 12 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. FIFA, Ağustos 2010'da bu tazminatın zamanında ödenmemesi halinde oyuncunun futbol oynayamayacağını belirtmiş ve söz konusu karar onanmıştı.

Bu kararı temyiz eden Matuzalem'in başvurusu sonrası davayı ele alan İsviçre Federal Mahkemesi, FIFA ve CAS'ın futbolcuyu 'meslekten süresiz men' cezasıyla tehdit etmesinin kişisel haklara aykırı olduğunu belirtti ve daha sonra kanunsuz olarak değerlendirdiği için kararı bozdu.

AJANSSPOR ÖZEL HABER – Emrah KARALİNÇ 
Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com  tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler