TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi VAR ve Algoritma ısrarından vazgeçti

14.01.2024 - 13:43 | Son Güncellenme: 14.01.2024 - 13:48

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem ve VAR atamalarında yapılan algoritma ısrarından vazgeçiyor. Hakem atamaları ve detayları haberde.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi VAR ve Algoritma ısrarından vazgeçti

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, göreve geldiğinden bu yana çok şey yapmak isteyen bir görüntü verdi. İşin uzmanlarının bazı konulardaki olumsuz görüşlerine rağmen birçok konuda inatla ısrar etti ancak daha sonra hep geri adım attı. Örneğin daha önce benim de Türkiye’de ilk olarak yazdığım rezerv lig konusu bunların başında geliyordu. 

Böyle birçok konuda Büyükekşi hep önce ısrarcı olan TFF Başkanı, iki konuda daha geri adım attı. 

Ayrı VAR kadrosu ısrarı

Ayrı oluşturulan bir VAR kadrosu konusunda başından beri çok ısrarlı olan ve “dünyaya örnek” açıklamaları yapan TFF Başkanı, sürekli yaşanan sorunlar ve “dünyanın peşinden gelmemesi” nedeniyle bu ısrarından vazgeçmek zorunda kaldı. TFF sitesinden 12 Ocak günü yapılan açıklamada VAR kadrosunun 40’a çıkartıldığı ve 26 saha hakeminin de VAR’da görevlendirileceği açıklandı. Başta Avrupa’nın 5 büyük ligi olmak üzere hiçbir ligde VAR’da görev yapan hakemler sahadaki hakemlerden ayrılmıyor. Böylece hem hakemlerin esas meslekleri olan saha hakemliğinde körelmesinin önüne geçiliyor hem de aynı hakemler sürekli aynı takımların maçlarında görev yapmak durumunda kalmıyor. Ayrıca dar VAR kadrosunda yer alan hakemlerin çok maç aldıkları için elde ettikleri kazançların sahada görev yapanlarda daha fazla olması da rahatsızlık yaratıyordu. 

İlgini Çekebilir
İşte TFF'nin yeni yayın modeli! Bazı maçlar naklen yayınlanmayacak...
Habere Git

Algoritmanın yetkisi azaltıldı!

Mehmet Büyükekşi’nin bir başka ısrarı da hakem atamaları konusundaydı. Algoritma tarafından uzun süre yalnızca bir hakem önerilmesi için adeta “Nuh deyip Peygamber demeyen” Büyükekşi sonunda bu konuda da gerim adım attı. Yine 12 Ocak günü yapılan açıklamada algoritmanın artık 3 hakem önereceği ve en uygun bulanan hakemin MHK tarafından atanacağı bildirildi. TFF Başkanı atama eleştirilerini en aza indirmek adına uzun süre algoritmanın tek bir hakem önermesi konusunda ısrarcı oldu. Ancak MHK bu konuda rahatsız olduğu biliniyordu. Çünkü hakem bir makine değil ve sonuçta insan. Duygusu, psikolojisi mental yorgunlukları, kişisel sorunları var. Bir makineye yükleyemeyeceğiniz çok sayıda dış etken hakemleri etkileyebiliyor. Dolayısıyla bu değerlendirmeleri ancak hakemlerin amirleri konumundaki MHK yapabilirdi. Bu bağlamda alınan son karar çok yerinde olmuştur. 

Ahmet İbanoğlu etkisi mi?

MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, yukarıda bahsettiğim iki konudan göreve geldiğinden beri hoşnut olmadığı hakem camiasını yakından takip edenler tarafından biliniyordu. Mehmet Büyükekşi’ye bu konudaki düşüncelerini söylediği ifade ediliyordu. Ancak anlaşılan Büyükekşi uzun süre kendi bildiğini doğru kabul etti. Ligin ilk yarısının sonuna gelindiğinde her iki konuda da yapılan yoğun eleştirilerin ardından Ahmet İbanoğlu, işin peşini bırakmamış olmalı ki, yapılan değişiklik açıklamasıyla TFF Başkanının bu iki konuda değişikliğe razı olduğunu anlıyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler