Bundesliga'da ilk hafta kim kaç seyirciye oynayacak?

16.09.2020 - 20:15 | Son Güncellenme: 16.09.2020 - 20:15

Almanya Bundesliga'da 2020-2021 sezonu 18 Eylül Cuma günü başlıyor. Peki maçlar seyircili mi oynanacak? Hangi maçta kaç seyirci olacak? İşte detaylar...

Bundesliga'da ilk hafta kim kaç seyirciye oynayacak?

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSASPOR

Pandemi arasının ardından 16 Mayıs günü seyircisiz olarak başlayıp 27 Haziran günü tamamlanan Bundesliga'da 2020/21 sezonu 18 Eylül Cuma günü şampiyon Bayern Münih'in Schalke ile oynayacağı karşılaşma ile başlıyor.

Yeni sezonun geride kalan sezondan farkı ise karşılaşmaların statların % 20 kapasitesi kullanılmak üzere seyircili olarak oynanacak olması.

Bundesliga'da 2019/20 sezonunun sona ermesinin hemen ardından Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ve Bundeliga (DFL) yönetimleri seyircinin statlara dönüş planını hazırlamaya başladılar. Futbola dönüş projesi ile Avrupa'ya örnek olan Almanya, tribüne dönüş için de örnek bir plan hazırlayarak bunu kamuoyuna sundu.

6 hafta deneme amaçlı

Ancak buna rağmen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve 16 eyalet başbakanı yaptıkları son ortak toplantıda 31 Ekim tarihine kadar spor müsabakalarına seyirci alınmaması kararını verdi. Yine de bu karar bağlayıcı değildi. Çünkü eyalet sistemi ile yönetilen Almanya'da eyalet yönetimleri bu tip kararları kendileri verme yetkisine sahip.

Sportchau'nun haberine göre; özellikle vaka sayısının bayağı düşük olduğu doğu eyaletlerindeki şehirlerin sağlık kurumları şehirlerinin takımlarının seyircili oynamasına onay verince ortaya haksız rekabete neden olabilecek bir durum çıktı.

Nitekim birçok takım Almanya Kupası ilk turunda seyircili maçlar oynadı. Rekor ise 10.000 seyirci ile Dresden'deydi. Bunun üzerine eyalet yönetimleri Salı günü yeniden bir araya gelerek cuma günü başlayacak Bundesliga'nın % 20 stat kapasitesi kullanılmak üzere tüm Almanya'da seyircili ancak DFB ve DFL'nin öngördüğü konsept kuralları çerçevesinde 6 hafta süreyle deneme amaçlı oynanmasına karar verdi.

3 renk kriteri ne anlama geliyor?

Yeni sezonda hem seyircilerin stada dönüşü hem de maçların organizasyonu tamamen 3 renk üzerine kurulu olacak.

Bu renkler aslında trafik lambası renkleri, yani yeşil-sarı-kırmızı...

Bu sezon statlara bu üç renge göre seyirci alınır veya alınmazken, statlardaki daha önce uygulanan hijyen kuralları da yine bu üç renge göre sıkılaşacak ya da gevşeyecek.

Renkler şehirlerdeki belirlenen vaka sayılarını temsil ediyor.

  • Yeşil: Maçın oynamasından önceki 1 haftalık sürede 100 bin kişide 5 ve altında vaka sayısı
  • Sarı: Maçın oynamasından önceki 1 haftalık sürede 100 bin kişide 5 ile 35 arasında vaka sayısı
  • Kırmızı: Maçın oynamasından önceki 1 haftalık sürede 100 bin kişide 35 ve üzerinde vaka sayısı

İlk hafta maçlarında hangi statta kaç seyirci olacak?

Değişik stat kapasitelerine sahip Bundesliga kulüplerinin yalnızca bir kısmı ilk hafta % 20 kapasitelerini kullanabilecek. Bazı karşılaşmalarda ise seyirci olmama ihtimali mevcut. Bunda neden ise vaka sayıları ve bazı kulüplerin seyircili organizasyona henüz hazır olmamaları.

Bundesliga 1. hafta maçları

Bayern Münih-Schalke:

75.000 kapasiteli Allianz Arena'da % 20 kapasite 15.000 seyirci anlamına geliyor. Ancak son haftada Münih'te vaka sayısının 100 binde 40 olması (sınır 35 altı) nedeniyle karşılamanın seyircisiz oynanma ihtimali var. Son karar maçtan kısa süre önce verilecek.

E.Frankfurt-A.Bielefeld:

Frankfurt kulübü daha önce il sağlık müdürlüğünden 6.500 seyirci için onay almıştı. Ancak stat kapasitesi 10.000 seyirciye izin veriyor. Kulüpten bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı. Biletler kombine sahipleri arasında kura ile dağıtılacak.

U.Berlin-Augsburg:

Union Berlin seyircili oynama kararı öncesinde il sağlık müdürlüğünden 5.000 seyirciye oynama iznini almıştı. Bu karşılaşmada aynı sayıda taraftar yer alacak ve biletler kura ile satılacak.

Köln-Hoffenheim:

Köln % 20 kuralı ile birlikte 9.200 seyirciye oynama şansına sahip. Bu biletlerin 6.500'ü ise geçen sezon kombine paralarını kulüpten talep etmeyen taraftarlara hediye edilecek. Diğer biletler ise rotasyon usulü ile satılacak ve daha çok taraftarın maçları izlemesi sağlanacak.

W.Bremen-Hertha Berlin:

Bremen Weser Stadı'nda % 20 kapasitenin karşılığı 8.500 kişi. Biletler kombine sahipleri arasında kura ile verilecek. Artan biletler de aynı yöntemle dağıtılacak.

Stuttgart-Freiburg:

12.000 seyirci ile oynama hakkına sahip olacak Stuttgart, kulübün alınan yeni seyircili kararına henüz hazır olmaması nedeniyle karşılaşma seyircisiz oynanacak. Bu konuda kulüpten henüz açıklama yapılmadı.

Dortmund-Mönchengladbach:

82.000 kapasiteli Signal Iduna Park'ta 16.000 seyircinin bulunması teorik olarak mümkün. Bu rakamın üzerinde bir talep olursa biletler kura ile verilecek. Dortmund kulübü biletlerin şimdilik sadece Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ikamet edenlere verileceğini açıkladı.

Leipzig-Mainz:

Kupa maçını 8.500 seyirci ile oynayan Leipzig, bu karşılaşmayı da kapasitenin % 20'nin karşılığı olan 8.500 seyirci ile oynayacak.

Wolfsburg-Leverkusen:

Volkswagen Arena'da Wolfsburg kulübü 6.000 seyirciye oynayabilecek. Ancak alınan yeni kararın Aşağı Saksonya Eyaleti yönetmeliklerine dahil edilmesi bu hafta mümkün olmayacağından ev sahibi ekip ilk maçını yalnızca 500 seyirci önünde oynayacak.

Bu hafta deplasmanda oynayacak takımlar ise aniden alınan seyircili kararından daha az etkilenecek ve organizasyon için daha fazla zaman bulacaklar.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler