Bu ofsayt çizgisinde bir yamukluk VAR!

28.06.2020 - 14:32 | Son Güncellenme: 28.06.2020 - 14:32

Trabzonspor'un Ankaragücü ile karşı karşıya geldiği maçın 89. dakikasında çekilen ofsayt çizgisi tartışma yarattı.

Bu ofsayt çizgisinde bir yamukluk VAR!

HÜSEYİN ÖZKÖK-AJANSSPOR

Trabzonspor, Alanyaspor'dan sonra Ankaragücü maçında da 2 puan bırakarak şampiyoluk yolunda büyük avantaj kaybetti.

Diğer yanda Trabzonspor-Ankaragücü maçında anlaşılması zor bir durum yaşandı. Ceza sahası içinde gerçekleşen bir hava topu mücadelesi sonrasında VAR hakemi Suat Arslanboğa, maçın hakemi Abdülkadir Bitigen’in monitöre bakmayı tavsiye etti.

Ceza sahası içindeki mücadelede herhangi bir sorun gözükmüyordu. Pozisyonu inceleyen Bitigen'in penaltı verip vermeyeceği merak edilirken, sürpriz bir karar çıktı: Ofsayt!

Karşılaşma kaldığı yerden devam ederken uygun bir anda ekranlara her zaman olduğu gibi VAR merkezinden paylaşılan ofsayt çizgisinin görüntüsü getirildi. Hemen burada bir kez daha altını çizelim: VAR uygulanmaya başladığından beri, yayıncı kuruluşun ofsayt çizgisi çizme izni yok. Bunu Hawk-Eye görevlisi olan VAR operatörü, uygun zamanda ekranlara yansıtmakla görevli. Yani beIN Sports'un konuyla bir ilgisi yok.

Çizgiler niye paralel değli?

Buraya kadar olanlar, hakemin sonunda ofsayt kararı verilen bir pozisyonda protokole uymayacak şekilde monitöre gitmesi hariç, normal olarak görülebilir. Ancak çekilen ofsayt çizgisine bakıldığında bir gariplik vardı. Çünkü çekilen ofsayt çizgisi, ceza sahası çizgisine paralel değildi.

Bu durum sosyal medyada kısa sürede gündeme oturdu ve pozisyon üzerine tartışıldı. Yine de görüntüye göre çizgi olmasa da pozisyonun ofsayt olduğu gözle de anlaşılabiliyordu.Bu durumu Ajansspor ve Radyospor yorumcusu Bülent Yıldırım’a sordum. Maçın hemen sonrasında yaptığımız canlı yayında yayına o pozisyonun değerlendirmesi ile başladığımız halde maç sırasında çizginin yamuk olduğunu fark edemediğimiz için konuyu konuşmamıştık.

"Bu kadarını ben de görmemiştim"

Türkiye’de VAR’ın uygulanması aşamasında büyük katkıları olan ve kendisi de defalarca VAR hakemi olarak da görev yapan Bülent Yıldırım "Bazen kamera açıları nedeniyle 3 boyutlu çizimlerde, çekilen çizgi oyun alanı çizgileriyle tam olarak paralellik arz etmez ve çizgiler paralel değilmiş gibi görünür. Ama ben bu kadar farklı görünenine de açıkçası şahit olmamıştım. Kalibrasyonda bir problem yaşanmış olabilir. Bunu ancak Hawk-Eye firması açıklayabilir fakat gözle bakıldığında da pozisyonun ofsayt olduğu görülüyor" dedi. (GÖRÜNTÜ BEIN SPORTS'TAN ALINMIŞTIR)

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler