Bu Korona golü, 3 yılda ancak çıkar

31.03.2020 - 11:48 | Son Güncellenme: 31.03.2020 - 11:51

Öyle bir durum yaşıyoruz ki, şu an yaşadıklarımızı rüyamızda görsek herhalde "Kabus gördüm” diye ertesi sabah ailemize yakınlarımıza anlatırdık. Evet, Aralık ayında Çin'de ortaya çıktıktan sonra 'Davulun sesi uzaktan hoş gelir' misali gördüğümüz Koronavirüs (corona virüs Covid-19) belası, bize de çok çabuk sıçradı ve hayatımızı 180 derece değiştirdi.

Bu Korona golü, 3 yılda ancak çıkar

Koronavirüs (Covid-19) belası, bize de çok çabuk sıçradı ve hayatımızı 180 derece değiştirdi. Koronavirüs krizi, spor ve futbolda da dünyadaki organizasyonları etkiledi ve tamamen durdurdu.

Hüseyin ÖZKÖK

Bu durum bir anda organizasyon takvimini tamamıyla alt üst etti. Hangi organizasyon ne zamana ertelenecek, bazıları acaba yapılabilecek mi, ligler ve Avrupa kupaları gibi uzun soluklu olanların durumu ne olacak, işte bütün bunların hepsi bir sorunlar yumağı olarak organizatörlerin önüne yığıldı.

 

Tren raydan çıkıp devrildi

Sporla yakından ilgilenen bizler şimdi görüyoruz ki, meğerse ne kadar çok turnuva ve spor organizasyonu varmış ve bunların birçoğu biz farkına dahi varmadan zamanı geldiğinde yapılıp geçiyormuş.

Ben spor organizasyonlarını her biri birer vagon olan uzunca bir trene benzetiyorum bu dönemde. Normal seyrinde giden bir tren vardı ancak Koronaviüs salgınıyla bu tren raydan çıkarak devrildi ve her şey ortalığa saçılarak karmakarışık oldu

Tabi bu raydan çıkma durumu da en çok Euro 2020 ve Tokyo 2020 gibi dev organizasyonları etkiledi. UEFA ve IOC bu organizasyonları 2021'e ötelese de bu defa 2021'de yapılması düşünülen diğer büyük organizasyon ve turnuvalar kendilerine yeni tarihler aramaya başladı. Bazı turnuvaların birbirine bağlı olması ise işleri çok daha zora sokmakta.

Gözler artık UEFA'da

Diğer yandan ülke lig ve kupaları ile Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi büyük ve uzun soluklu UEFA turnuvaların akıbeti ise meçhul. Çünkü ortada başlamış ve üçte ikisi tamamlanmış bu nedenle kolay kolay yok sayamayacağınız organizasyonlar var. Bunların kaderini ise belirleyecek tek etken Koronavirüs'ün hızını kesip gerilemeye başlaması. Artık UEFA, federasyonlar ve ligler ülke yönetimlerinin en azından seyircisiz maçlar için yeşil ışık yakmasını beklemek durumunda. Kriz uzadıkça sorunlar yumağı daha da büyüyebilir.

Bir süredir şu en kötü senaryo üzerine düşünüyorum. Bu yıl eğer yaz aylarında salgında bir gerileme olmaz ve sonbahara gelindiğinde hala oynama imkanı olmazsa, sporu 2020 sonuna kadar dondurup 2021'de yeniden başlatmak en iyisi olacaktır. Bu özellikle sezonunu tamamlayamayan takım sporları açısından en adil çözüm olur bana göre.

 

Yani 2020 Mayıs ayında bitmesi gereken sezon 2021 Mayıs ayında bitirilir. Çünkü hiç oynanmamış 2020/21 sezonunu silmek büyük bölümü oynanmış olan 2019/20 sezonunu feda etmekten çok daha kolay olur ve hayat devam eder, kimse de hatırlamaz. Ancak 2020/21 sezonunu mutlak suretle oynatmak için bir önceki sezon için hoş olmayan bazı kararlar almak derin izler bırakır.

Görünen o ki, devrilen trenin eskisi gibi yeniden raylara oturtulması 2-3 yıllık bir süre alacak. Elbet Koronavirüs umduğumuz gibi hayatımızdan çıkıp giderse.

Senin için hazırladığımız haberler