Bosman sonrası patlama! 10 kat arttı!

10.05.2020 - 18:46 | Son Güncellenme: 10.05.2020 - 18:53

Alman basını, Bosman Kararı sonrasında oyuncuların maaşlarında yaşanan patlamayı haberleştirdi. Futbolcu maaşlarında yaşanan ciddi artış gözlenirken, Alman çalışanlar için ise durum biraz daha farklı.

Bosman sonrası patlama! 10 kat arttı!

Almanya'da koronavirüs salgını sonrasında ligin yeniden başlama tarihi 16 Mayıs olarak açıklandı. Alman basını, Bosman Kararı sonrasında oyuncuların maaşlarında yaşanan patlamayı haberleştirdi. Futbolcu maaaşlarında yaşanan artış dikkat çekerken, Alman çalışanlar için ise rakamın biraz daha düşük olduğu vurgulanıyor.

Emrah KARALİNÇ/AJANSSPOR

'Bosman Kararı' sonrasında Almanya'da oyuncuların maaşlarında patlama yaşandı. Kicker, sayıları açıkladı. Milyar dolarlık futbol endüstrisinde yaşanan kesinti sebebiyle kulüpler ciddi anlamda mali problemlerle boğuşurken, yeniden ligin başlaması futbolcuları da rahatlatacak.

10 katı kadar artış var

1994/95 sezonunda, 18 Bundesliga kulübünün personel maliyetleri 138.56 milyon EURO'ydu. Bu döneme gelindiğinde oyuncu maaşlarının yaklaşık 10 katı kadar arttığı ifade edildi.

Rakamlar neyi işaret ediyor?

Buna göre; 1994/95 sezonunda 58.48 milyon Euro olan rakam önceki sezonda ise 842.48 milyon Euro olarak açıklandı. Bu arada Alman çalışanlarının yıllık brüt ortalama maaşlarının yüzde 55 oranında arttığı belirtildi. Federal İstatistik Ofisi verilerine göre; 1995 yılında 23.970 olan rakam 37.188 olarak değişim gösterdi.

Bosman Kuralları nedir?

Bosman Kuralları ya da Bosman Kararları, 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararı olarak bilinir. Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve iş birliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar, özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. 

Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde (transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla) yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştı.

Bosman Kuralları’nın sonucu ne olmuştur?

Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirilmiş ve sporcular işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip olmuşlardır. Kararlar, adını Belçika'nın RFC Liège takımında forma giyen Jean-Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından alır.

Senin için hazırladığımız haberler