Bir hatada hakemliği mi bitirilsin?

24.01.2020 - 11:16 | Son Güncellenme: 24.01.2020 - 09:14

Bir hatada hakemliği mi bitirilsin?

Dün akşam Denizlispor ile Trabzonspor arasında oynanan maçta hakem Ali Şansalan’ın Anthony Nwakaeme’ye gösterdiği kırmızı kart çok tartışıldı. Bordo mavili camia hakeme büyük bir tepki gösterirken Trabzonspor kulübü de sosyal medyadan “Ali yazar Erce bozar” tweeti paylaştı. Tabii burada sadece Ali Şansalan kastedilmiyor, Ali Koç’a da bir gönderme var şüphesiz. Ama konumuz o değil.

Mert ELAM

Maçın uzatma bölümünde sol taraftan ceza sahasına girmek isteyen Nwakaeme, Tiago Lopes’in müdahalesiyle yerde kaldı. Ali Şansalan bu pozisyonu hakemi aldatma olarak değerlendirdi ve Nijeryalı yıldıza sarı kart gösterdi. Bir hata elbette. (61Saat'in haberine göre Ali Şansalan maçtan sonra hakem gözlemcisine hata yaptığını itiraf etmiş.) Ama sonrasında buna sinirlenen Nwakaeme şiddetli bir şekilde itiraz edince ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyundan ihraç edildi. Film de bundan sonra koptu.

Bir kere Şansalan’ın ilk değerlendirmesi hatalı, buna şüphe yok. Lopes’in net bir teması var. Fakat sonrasında yaptığı itiraz dünyanın her yerinde sarı kartı gerektirir. 31 yaşındaki hakem burada “Acaba hatalı karar mı verdim” deyip Nwakaeme’nin itirazlarını geçiştirebilirdi. Yapmadı ve sarı kartı gösterdi. Yani eyyam yapmadı, yanlışı yanlışla telafi etmeye çalışmadı. Hakemlerimizden çok sık gördüğümüz bir şey değil.

Geçen sezonki Galatasaray – Konyaspor maçını hatırlayın. Sonda Serdar Aziz – Skubic pozisyonunda hakem Hüseyin Göçek penaltı noktasını göstermişti. Haklı olduğunu düşünen Serdar Aziz topu hakeme atmış ve ikinci sarı karttan atılmıştı. Futbolcular haklı olduklarını düşünseler de itirazlarında daha dikkatli olmalı.

Gelelim maçın yorumcusuna. Yunus Emre Sel, VAR’ın müdahale etmemesini talihsizlik olarak değerlendirdi. Sosyal medyada da benzer eleştirilerin geldiğini gördüm. Bir kere VAR sadece direkt kırmızı kart, gol, penaltı ve yanlış oyuncuya kart verilmesi durumlarında devreye girer. Burada çift sarı karttan kırmızı kart söz konusu. Ayrıca pozisyon ceza sahasının dışında. Yani VAR’lık bir durum yok.

Sadece tek bir hatalı kararla Ali Şansalan’ın hakemliğinin bitirilmesi gerektiğini savunuyor bazı Trabzonsporlu taraftarlar. Genç hakem son dönemin tartışmasız en formda ismi. Üst üste Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir ve Beşiktaş’ın maçlarında hem hakem hem de VAR olarak görev aldı. Merkez Hakem Kurulu (MHK) ondan çok ümitli. O yüzden de bu hafta Fenerbahçe – Başakşehir maçında VAR görevi ona verildi.

Ben Ali Şansalan’ın kesinlikle art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Gördüğünü çalan bir hakem, kafasında tilkiler dolaşmıyor. Mesela bu maçtan bir örnek vereyim. Sörloth’un yerde kaldığı pozisyonda hiç VAR’a ihtiyaç duymadan penaltı kararı verdi. Çoğu hakem orada nasıl olsa topa vurdu diyerek penaltıyı es geçerdi. (VAR’ın müdahalesiyle karar dönerdi, orası ayrı) Kolayı buydu çünkü, yapmadı. Gördü ve çaldı. Bu kadar.

Filmi tam bir hafta önceye saralım. İlk maçın ilk bölümünde Kamil Ahmet Çörekçi’nin Zeki Yavru’ya yaptığı sert faulü hatırlayın. Hakem Suat Arslanboğa müdahaleyi sarı kartla cezalandırdı. VAR’da görevli Erkan Özdamar da pozisyonda bariz bir hata olmadığına hükmetti ve Arslanboğa’yı uyarmadı. Şimdi soruyorum Trabzonspor taraftarına: O pozisyon sizce kırmızı kart mıydı değil miydi? Aynı faul kendi takımınızdan bir futbolcuya yapılsa ve hakem kırmızı kart vermese ne söylerdiniz? Demek istediğim hakemler her hafta her takıma hata yapabiliyor. Bugün size yarın rakibinize...

Bir söz de eski hakemlere. Bu pozisyonun ardından Deniz Çoban’ın tweetine denk geldim. Çoban, Ali Şansalan’ın büyük bir hata yaptığını ve ceza alıp dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. MHK’nin takdiri ne olacak bilmiyorum fakat ben bunun büyük bir hata olduğunu düşünmüyorum. Maç içinde birçok kez yaşanan pozisyonlardan biri. Oyuncuların kendini yere atıp birçok faul olduğu yerde böyle hatalar da olacaktır. Tartışmayı büyüten şey Nwakaeme’nin itirazdan sarı kart görüp oyundan atılması. Nwakaeme itirazının şiddetini ayarlayıp geçip gitse bu pozisyon bu kadar fazla tartışılmayacaktı.

Eski hakem ayrıca Şansalan’ın Fenerbahçe – Başakşehir maçında morali bozuk bir şekilde görev yapacağını söylüyor. Buna da katılmıyorum. Hakemler elbette hata yapacak. Nasıl Nwakaeme yenilen ilk golde topu kaptırdıysa, nasıl Sörloth penaltı vuruşundan yararlanamadıysa hakem de hata yapacak. Fakat sonrasında buradan güçlü çıkmasını da bilecek. Burada Ali Şansalan’ın moralini bozacak hiçbir şey görmüyorum. Yeter ki dün yaşanan pozisyondan gerekli dersleri çıkarsın.

Son söz...

Yıllardır herkes tecrübeli hakemlerden şikayetçi. Çoğu kişi onlara güvenmiyor ve genç hakemlerin önünün açılmasını istiyor. Fakat bir hatada onların ipini çekmeye çalışırsanız maç yönetecek hakem bulamazsınız. Halil Umut Meler, Ali Şansalan, Zorbay Küçük, Arda Kardeşler, Atilla Karaoğlan, Tugay Kaan Numanoğlu gibi genç hakemlere sahip çıkın. Günahlarıyla sevaplarıyla... 

Senin için hazırladığımız haberler