Beşiktaş'ın ilk bağış kampanyasının fikir babası Galatasaraylı'ydı

18.02.2020 - 18:52 | Son Güncellenme: 18.02.2020 - 15:59

Beşiktaş'ın ilk bağış kampanyasının fikir babası Galatasaraylı'ydı

Beşiktaş, büyük çaplı yeni bir bağış kampanyası düzenlemeye hazırlanıyor. Kampanyanın fitili Mart başında ateşlenecek. Ve bu da akıllara Beşiktaş'ın tarihe geçmiş 'Beşiktaş için bir kibrit çak' kampanyasını getirdi. Peki bu kampanyayı bir Galatasaraylı yöneticisinin planladığını biliyor musunuz? İşte detaylar...

AJANSSPOR-ÖZEL

 

Beşiktaş bir kez daha tarihi bir bağış kampanyası için kolları sıvıyor. Başkan Ahmet Nur Çebi, cumartesi günü kulübü mali açıdan düze çıkartmak için bağış kampanyası düzenleyeceklerini açıkladı. Yönetimde iliteşimden sorumlu Adnan Dalgakıran da kampanyayı Mart ayının başında başlatmayı planladıklarını söyledi.

 

BORÇ 3 MİLYAR TL'YE ULAŞTI...

3 milyar lira borca ulaşan, tüm gelirleri üzerinde temlik bulunan ve her kuruş geliri banka borçlarına giden kulüp, çareyi taraftarına başvurmakta buldu. Siyah beyazlıların nasıl bir bağış kampanyası yürütecekleri henüz belirsiz. Beşiktaş, tarihinde ikinci kez büyük çaplı bir bağış kampanyası düzenleyecek. Peki ilk kampanyanın adı neydi, ne zaman yapıldı ve fikir ortaya nasıl çıkmıştı? 1976 yılında mali bir darboğaz yaşayan kulüp, çıkış yolu arıyordu. Dönemin başkanı Mehmet Üstünkaya, transfer yapmak için para arıyordu. Nereye başvursa eli boş dönüyordu. Bir gün İş Bankası Şube Müdürü Kemal Onar'ın kapısını çaldı. İki ismin ortak noktasıysa Galatasaray'dı!

 

Nasıl mı? Şöyle: Üstünkaya, Galatasaray Lisesi'nden mezundu. Onar ise Galatasaray'ın efsaneleşmiş genel sekreteri ve başkanvekiliydi. Kulübün hesabı kitabı ondan sorulurdu. Galatasaray Adası'nın kulübe kazandırılmasında büyük rol oynamıştır. Aynı Onar, Beşiktaş'ın kurtuluş reçetesini de yazan isimdi. Beşiktaş'ın ilk kampanyası 'Beşiktaş için bir kibrit çakın' adını taşıyor. Slogan da şuydu: 'Beşiktaş için kibrit çakın, 10 lira yakın’...

 

Üstünkaya da kampanya start aldıktan sonra verdiği demeçlerde 3 milyon Beşiktaşlı’ya çağrıda bulunarak en az 10'ar lira bağışlamalarını istiyordu.

Evet, gelelim kampanyanın nasıl başladığına...

 

JF KENNEDY'DEN İLHAM ALINDI

Bu kampanyayı Galatasaray yöneticisi Kemal Onar, tavsiye etmiştir. Ajansspor Haber Müdürü Kenan Başaran, bu konuyu daha önce bir köşe yazısında şöyle aktarmıştı: "Onar,‘Hatırladıklarım’ ismini taşıyan üç ciltlik kitabında kampanyanın nasıl doğduğunu şöyle anlatır: 'Bir gün Altan (Erbulak) bendeyken, sekreterim Mehmet Üstünkaya’nın geldiğini haber verdi. Hemen içeri almasını söyledim. Mehmet içeri girip de Altan’ı görünce hem şaşırdı, hem de sevindi. Hoşbeşten sonra konuya girdi. 'Kemâlciğim, transfer için para lazım. Ne yapabiliriz?' dedi. Başladık bu konuda konuşmaya. Derken Altan, birdenbire 'Durun, aklıma geldi. ‘Kibrit Çak’ kampanyası yapalım' dedi. 'O da nesi?' demişiz ikimiz de aynı anda.

'Yahu, bilmiyor musunuz? JF Kennedy’nin seçim kampanyası sırasında ne yaptığını okumamış mıydınız?' cevabını verdi Altan. Ben okumamıştım, meğerse Mehmet de okumamış. Altan gazeteciydi ya, başladı anlatmaya. Seçim sırasında Kennedy, bir stadyumda konuşma yapıyormuş. Birdenbire elektrikler kesilmiş (ya da kestirmiş), etraf zifiri karanlığa boğulmuş. Derhal pilli bir megafon istemiş ve dinleyenlere (seçmenlere) hitaben 'Görüyorsunuz, her taraf karanlık. Elektrik arızası varmış ama hepimiz birlik olursak karanlıkta kalmayız. Onun için lütfen hepimiz birer kibrit yakınız” demiş. Stadyumda elli bin kişi mi varmış altmış bin kişi mi ne, hepsi birer kibrit, olmayanlar da çakmaklarını yakmışlar. Ortalık pırıl pırıl aydınlık olmuş. Kennedy bunun üzerine “İşte birlik olursak her yer böyle aydınlık olur' demiş. Ve kampanya sonunda da bildiğiniz gibi ABD başkanlık seçimini kazanmış. Ne var ki, aslında stadyumda cereyan kesilmesi önceden planlanmış bir olaymış. Altan bunları anlattıktan sonra 'Beşiktaş için de ‘bir kibrit çak’ kampanyası yapalım' diyerek fikri orta atmış, görevini yapmıştı. Üstünkaya ile konu üzerinde uzun uzun konuştuk.

Nasıl başlayacağız, nasıl duyuracağız diye planlamaya başladık işi. İş Bankası açısından da bana cazip gelmişti. Bankamın ve şubemin adı daha çok duyulacaktı. Önce Beşiktaş Kulübü adına bir hesap açtık. Sonra Türkiye’nin dört bir tarafından, bankamızın şubeleri kanalı ile gelecek havaleler komisyon ve masraf alınmaksızın gönderilmesini sağladık. Ardından da bir basın toplantısıyla duyurduk. Büyük ilgi gördü kampanya. Rakam hatırlamıyorum ama Beşiktaş’ın transfer ödemelerine bir hayli katkı sağladı.”

 

FENERBAHÇE 150 MİLYON LİRA TOPLADI

Evet, ezeli rekabet ebedi dost kavramının içini dolduran gerçek bir öykü...

Siyah beyazlı kulübün kampanyası medyada geniş yer bulur. Köşe yazarları da konuyu gündemlerine taşır. Kampanya sonunda Beşiktaş Kulübü, 3 milyon liralık bir bağış toplar. 1976 yılında kulübün transfere harcadığı para 6.5 milyon liradır. Böylece transfer bütçesinin yarısı taraftarın bağışlarıyla toplanmıştır.

 

Bugün Kara Kartal'ın bundan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğu aşikâr. Fenerbahçe de Ali Koç'un yönetime gelmesinden sonra 'Fener Ol' adında bir kampanya düzenlemiş ve 300 milyon liraya yakın para toplanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler