Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Rus ve Belaruslu atletler için Tepki

27.03.2023 - 14:07 | Son Güncellenme: 27.03.2023 - 14:10

Paris'te düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'na Rus ve Belaruslu atletlerin de katılmasına izin verilmesi 5 ülke tarafından tepki gördü. İşte detaylar

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Rus ve Belaruslu atletler için Tepki

AJANSSPOR - HABER

Rus ve Belaruslu atletlerin gelecek yıl Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları'na katılmasına Polonya, Birleşik Krallık, Letonya, Litvanya ve Estonya karşı çıktı.

Beş ülkeden eleştiri

Söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, Belaruslu ve Rus sporcuların "tarafsız sporcular" olarak nitelendirilmesi eleştirildi.

"Bazıları doğrudan Rus ordusuyla ilişkili"

Belaruslu ve Rus sporcuların gelecek yıl olimpiyatlara "tarafsız sporcu" olarak katılmasının bir alternatif olarak sunulduğu anımsatılan açıklamada, "Sporcuların rollerini belirleyen milliyetleri değildir. Aksine, Kremlin rejimini destekleyen hükümetler ve şirketler tarafından destekleniyorlar. Hatta bazıları doğrudan Rus ordusuyla ilişkili." ifadelerine yer verildi.

"Geri dönmeye şiddetle davet ediyoruz"

Açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın spor tesisleri dahil sivil altyapısına saldırdığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Şu anda Rus ve Belaruslu atletlerin herhangi bir statüde Paris Olimpiyat Oyunları'na geri dönmeleri için bir yol açmayı düşünmenin zamanı olmadığına inanıyoruz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) henüz nihai bir karar vermemiş olsa da, planlarını yeniden gözden geçirmeye ve uluslararası toplum tarafından desteklenen duruşuna geri dönmeye şiddetle davet ediyoruz."

Ne olmuştu?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (IOC) Rus ve Belarusluların 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na "tarafsız sporcu" unvanıyla katılması için "yollar aranacağını" duyurmuştu.

Oy birliğiyle alınan karara göre, sporcuların pasaportu nedeniyle turnuvalara katılımının yasaklanmasına destek verilmeyecek. Açıklamada, Rus ve Belarusluların tarafsız sporcu unvanıyla Paris 2024'e katılması için yollar aranacağı da vurgulandı. Bu uyruğa sahip sporcuların, Paris 2024'te yer alabilmesi için IOC'nin savaşta Ukrayna'yı destekleyen barış misyonuna karşı duruşta yer alan davranışlar sergilememesi beklenecek.

Senin için hazırladığımız haberler