Belaruslar, 'ölümüne ölümüne' dedi maçlara gitti!

12.06.2020 - 01:22 | Son Güncellenme: 12.06.2020 - 01:22

Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen Süper Lig, kalan 8 maçın tamamlanması için bugün yeniden başlıyor. Bu akşam saat 21.00'de Göztepe-Trabzonspor ve Fenerbahçe-Hes Kablo Kayserispor maçlarıyla başlayacak olan lig seyircisiz olacak. Birçok Avrupa'nın devam etme kararı alan ve önde gelen ligleri de seyircisiz olarak tamamlanacak. Buna mukabil bir lig var ki koronavirüse rağmen seyircili olarak oynanmaya devam ediyor.

Belaruslar, 'ölümüne ölümüne' dedi maçlara gitti!

AJANSSPOR-ÖZEL

Ajansspor yazarı Ahmet Çakır, geçen hafta sonu kalem aldığı yazıda "Belarus'ta ne oluyor, bu lig nasıl oluyor da seyircili oynanıyor ve vaziyet nasıl" diye özellikle medyaya bir soru sordu. Elbette bu konuya bizim kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Hatta bu konuya dair haber yapmakta geç kaldığımız için de Çakır'ın serzenişinden en büyük payı kendimize alıyoruz...

Evet, Belurus'ta başta hükümet olmak üzere kurum ve kuruluşlar koronavirüs nedeniyle mecburi bir şekilde evlere çekilmedi.

Belarus Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Aleksandr Oleynik , 26 Mart'ta yaptığı açıklamada "Maçlar seyircili devam edecek" dedi.

Yolu bizim ülkemizden de geçen Belarusya futbolunun efsanelerinden Alexander Hleb, bu karara muhalefet etse de o gün bugündür maçlar seyircili.

'Havada virüs görüyor musun?'

Batı medyası Belarus'a giderek, haberler yaptı. Belarus liginde taraftarlar stada gelirken tek tek ateşleri ölçülerek içeri alındı. Ve ellere dezanfektanlar da bol bol sıkılıyor. Bir maske zorunluluğu yok. İsteyenler takıyor. Elbette hasta olan veya belirtileri taşıyanlar içeri alınmıyor. Bir taraftar kendisine uzatılan mikrofona, "Bizim nüfusumuz ağırlıklı olarak kırsalda yaşıyor. O yüzden koronavirüs bizi pek etkilemiyor" diyor.

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko daha da iddialı demeçler verdi bu süreç: "Burada virüs yok. Bakın, havada virüs görüyor musunuz?"

Ama vardı. Zira, yapılan testlerde pozif vakalara rastlanması nedeniyle bazı maçlar ertelendi. Yine de yola seyircili devam edildi.

Lukashenko, 13 Nisan'daki demecinde "Kimse koranadan ölmeyecek" dedi. Ne yazık ki insanlar öldü...

11 Haziran itabırayla 9.4 milyon nüfusu olan Belarus'un koranvirüs tablosu şöyle:

Vaka: 51.816
İyileşen: 26.643
Ölen: 293

Anons: Hapşırdığınızda kolunuzla...

Gelelim tribünlere... Stada giden tribünlere içeride sadece gol anonsu yapılmıyordu. Aynı zamanda şu anons da duyuluyordu: "Hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde ağzınızı ve burnunuzu kolunuzu dirseğinizden kırarak kapatın." Ayrıca 65 yaş üstü insanlara maçlara gelmeleri de salık veriliyor. Taraftalar ayrısı fikir ayrılıkları da yok değildi. Kimi taraftalar tabir caizse 'ölümüne' takımlarının yanında olacağını belirtiyor.

Örneğin bir taraftar, kameralara şöyle diyordu: "Belki çılgınca bir durum ama bu benim seçimim.."

100 kişiye de oynayan var

Elbet canının sağlığını takım aşkının önüne koyanlar da az değildi ve maçları gidilmemesi gerektiğini savunuyordu.

Peki maçlara giden seyirci sayısı? Maçlar seyircili olmasına seyirciliydi ancak normal zamana göre genel ortalamanın bir hayli düştüğü gözlemlendi. Belarus liginin seyirci ortalaması pandemi süreciyle birlikte bir önceki sezona göre yüzde 60 oranında kayba uğradı.

Örneğin son şampiyon Dinamo Brest 9 bin ortalamadan 3 binlere düştü. 4200 ortalamaya oynayan FC Minsk, 700'lere, 4900 ortalamalı Bate Borisov da bine kadar indi. Daha küçük takımların statlarında bazen 100 kişi zor toplanıyor. Seyirci sayısı büyük oranda düşünce statlarda sosyal mesafeyi koruyarak maç izleme olanağı da oluşuyor. Ve fakat, taraftlar yine de mümkün mertebe topluluk oluşturacak şekilde de tribünde yer alıyor.

Düz ayak stat avantajı

Genelde statların basit ve giriş giriş çıkışlarının bir nevi düz ayak olması da bir avantaj. Sonuç olarak, nüfusu az olan ve statları düşük kapasiteli ve de seyirci ortalaması yüzde 60 gerileyen Belarus'ta maçlar seyircili oynanmaya devam ediyor. Bu yazı kaleme alındığında 12. haftası geride kalan Belarus Premier Ligi'nde Bate Barisov 26 puanla lider ve onu 2 puan geriden Shakhtyor takip ediyor. 13 hafta maçları da bu akşam oynanacak 2 maçla başlayacak.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler