Bakan açıkladı, 'şehir karantinası' gelebilir!

27.03.2020 - 18:59 | Son Güncellenme: 27.03.2020 - 19:02

Bakan açıkladı, 'şehir karantinası' gelebilir!

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yaptıkları toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Sokağa çıkma yasağı veya şehir karantinası olacak mı? Koronavirüsten kaç kişi hayatını kaybetti? İşte detaylar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (coronavirüs Covid-19) mücadelesinde yeni bir aşamaya geçilmesi gerektiğini işaret etti. Koca, Bilim Kurulu'nun bugüne kadarki en kritik toplantısını yaptığını belirterek, 83 milyon insanı korumak için sosyal temasın daha fazla kesilmesi gerektiğini belirtirken, şehirler arasındaki geçişlerin de durdurulabileceğine vurgu yaptı. Koca'nın açıklamaları sokağa çıkma yasağı ve şehirlerin karantinaya alınması olarak yorumlandı. Bakan, tavsiyelerine dair kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınacağını söyledi.
İşte bakan Koca'nın çarpıcı açıklamaları: "Diğer ülkelerdeki sonuçlar kısa sürede ortaya çıktı. Türkiye insanını korumak için elinden geleni yaptı. Ulusal mücadele verdi. Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz. Önümüzdeki günler farklı olacak. Bu hastalık dünyada hayatı değiştirecek kabiliyete sahip. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmeliyiz. Temas kesildiğininde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler basit. Hastalığın yayılmasını engelleyecek şartlara uymak zorundayız.

Bugün belki de en önemli toplantıyı yaptık. Daha ileri tedbirlere ihtiyacımız var. En önemli tedbir olan izalasyonu prensip haline getirmeliyiz. Hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit edelim. Sosyal hayat buna göre düzenlenmeli. Çalışma saatleri düzene konmalı.

Çalışma saatler, günleri, tatiller düzene konmalı. Virüsü şehirden şehire taşımanın önüne geçilmeli. Artık yeni bir mücadele yöntemi harekete geçiyor. Hastalığın önüne geçeceğine inanıyoruz. Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini Cumhurbaşkanımız'a arz ettim. Ne kadar çok dikkat edersek o kadar kısa sürede bunun üstesinden geleceğiz.

 7533 test yapıldı, vaka sayımız 5698 oldu. Bugün 17 kaybımızla, toplam can kaybımız 92 oldu. 

Şehir karantinaları olacak mı?

Bilim Kurulu'nun önerileri Cumhurbaşkanımız'a arz edildi. Bununla ilgili detay vermem uygun olmaz. 

Son 24 saatte alınan verilere göre 42 vatandaşımız virüsü yenerek taburcu oldu.

Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Bazı illerde vaka sayısı fazla. Bununla ilgili alınabilecek tedbir varsa devlet gereğini yapar.

Murat Sancak hakkında...

Eğer pozitif bir vaka tespit edilirse o hastanın temas ettiği kişilere bizim bir an önce ulaşmamız gerekiyor. Bu testin yapılması doğru değil. Şahısların kendi başına kit alarak test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil. Bunun için gereken yapılmış olur!

Testlerle ilgili talep her geçen gün artıyor. Bir testi 3.5, 4 saatten önce sonuçlandırmak mümkün değil. Çin'de daha önce olmayan bir kit geliştirildi. Bunu da getirmiş olduk. Son 3 gündür bu kitleri çalışabilen labaratuarlara gönderdik.

15 dakikalık hızlı tarama kitleri de var. Bu tarama kitleri antikor tespit eder. Taramada kullandığımız bir test şekli. Sağlık personelimiz bu tarama kitiyle testten geçiriliyor.

 
Spor camiasında pozitif vakaların sayısı az değil. Biz bu dönemde temas ve izalasyonu gereken hassasiyetle sağlayamazsak birçok camiada bu sorunu görebiliriz.
 

Çin'den gelen ilaçların etkisi nasıl oldu?

Daha erken bir dönem. Önümüzdeki günlerde değerlendirmeler daha uygun olacak.
 
Yoğun bakımlarında %63 doluluk var. Yerli üretim için de en geç Mayıs ayının 15. gününde teslim olacak. Umre'de kalanlarla ilgili çalışma yapılıyor. Sonucunu size de açıklayacağız.
 
Çin heyetiyle görüşüldü. Bu konuda alınması gereken tedbirler ve tedavi ile ilgili yaklaşımlar paylaşıldı. Bu paylaşım ileride de devam edecek.
 
Senin için hazırladığımız haberler