Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüplerinden UEFA'ya manifesto

30.07.2021 - 18:55 | Son Güncellenme: 30.07.2021 - 21:20

Avrupa Süper Ligi'nin kurucularından Real Madrid, Juventus ve Barcelona yönetimleri, eş zamanlı olarak son gelen yargı kararlarıyla ilgili UEFA'ya ilişkin bir metin yayımladı. İşte detaylar...

Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüplerinden UEFA'ya manifesto

AJANSSPOR - HABER

 

Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüpleriyle UEFA arasındaki yargı süreci devam ediyor. Bugün, kuruluştan ayrılan 9 kulüp hakkındaki disiplin ve diğer cezalandırmaların yürürlükten kaldırıldığına ilişkin bir karar yayınlandı. Hala Avrupa Süper Ligi ideasında ısrar eden Real Madrid, Juventus ve Barcelona; ortak bir açıklama metniyle UEFA'ya 'nota' verdi. 3 kulübün isteği, UEFA'nın Avrupa'daki futbol organizasyonlarındaki tekel durumundan vazgeçmesi, Avrupa Süper Ligi'nin önünün açılması ve takımlara daha fazla özgürlük tanınması. 

"Tüm yaptırımların derhal kaldırılmasını istiyoruz..."

Real Madrid, Juventus ve Barcelona'ın ortak yayınladığı açıklama metninde: "Bugün çıkan yargı kararından ötürü duyduğumuz memnuniyeti paylaşmak istiyoruz. Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüpleri, UEFA'nın başlattığı yaptırım sürecinin bir an önce durdurulmasını bekliyor. Kuruluştan ayrılan 9 kulübe hiçbir ceza verilmemesini ve diğer 3 kulübe de herhangi bir yaptırım uygulanmamasını talep ediyoruz. Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Birliği Divanı'nda, UEFA'nın Avrupa'daki tekelliği gözden geçirilecektir. Futbolun karşılaştığı zorluklardan gelmek bizim görevimiz. UEFA, kara kıtadaki tüm futbol organizasyonlarının işletmeciliğini, organizatörlüğünü üstlenmiş durumda. Avrupa müsabakalarına katılan kulüpler, kendi maçlarını yönetmeye; kendi maçlarını işletmeye sahip olmalıdır. Bundan sonra UEFA'nın tehditlerine sürekli olarak maruz kalmayacağımızı memnuniyetle bildiriyoruz. Avrupa Süper Ligi projesinin yapıcı ve kapsamlı bir şekilde genişletilmesine ve geliştirilmesi fikrine bağlıyız" ifadeleri geçiyor.

Avrupa Süper Ligi nedir?

Yayıncı gelirleri, organizasyondan elde edilen ücret ve diğer gelir kalemlerinde FIFA'nın adil davranmadığını düşünen "valizi ağır" 12 Avrupa ekibi; Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasına ön ayak oldu. Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Chelsea, Inter gibi ekiplerin yer aldığı organizasyonda; turnuvanın yayın hakları ve turnuva gelirlerinin 12 ekip arasında paylaştırılması öngörülüyor. Yani bir bakıma, Avrupa'nın 3 büyük liginde yer alan 12 takım; kendi ratinglerinin Şampiyonlar Ligi'nin önüne geçtiğini düşünüp kendi liglerini kurma kararı aldı denilebilir. Sonraki süreçte; Juventus, Real Madrid ve Barcelona dışında 9 takım Avrupa Süper Ligi projesinden ayrıldı.

100 milyon Euro'luk tazminat

UEFA ile anlaşma sağlayan Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atletico Madrid, Milan ve Inter, UEFA'dan izinsiz bir turnuvaya katılmaları durumunda 100 milyon Euro tazminat ödemeyi kabul etti.

Ceferin'den Agnelli'ye: "İhanete uğradık..."

Ceferin, Avrupa Süper Lig teşebbüsünün açıkladığı günlerde Juventus Başkanı Andrea Agnelli için sert ifadeler kullanmıştı.

 

UEFA Başkanı, ''Onun kadar ısrarla ve bu kadar çok yalan söyleyen birini görmedim. Onunla cumartesi öğleden sonra görüştük ve bana her şeyin yalan olduğunu söyledi. Açgözlülük, tüm insani değerlerin buharlaşmasına izin veriyor. Yakınımızda yılanların olduğunu bilmiyorduk. İhanete uğradık'' demişti.

Senin için hazırladığımız haberler