Avrupa Süper Ligi nedir, neden kuruldu?

19.04.2021 - 12:50 | Son Güncellenme: 20.04.2021 - 14:00

"Futbolda tarihi gece" olarak tanımlanan saatlerde, Avrupa'nın dev kulüpleri yeni format çıkışında bulundu. Avrupa Süper Ligi nedir, neden kuruldu?

Avrupa Süper Ligi nedir, neden kuruldu?

Avrupa Süper Ligi nedir? Avrupa'da "ratingi" en yüksek liglerin öncü kulüpleri Avrupa Şampiyonlar Ligi organizasyonuna; doğal olarak UEFA ve FIFA'ya rest çekerek kendi organizasyonlarını kurmanın kararını aldılar. Futbol yorumcularının, "endüstriyel futbolun geldiği nokta" diye tanımladığı Avrupa Süper Ligi; Kovid-19 pandemisi ve ekonomik sıkıntılar ile doğrudan ilgili. UEFA ve FIFA'da yeni kurulacak organizasyona hiçbir şekilde taviz vermedi, geri adım atmadı. Hatta, Avrupa Süper Ligi'ne katılan takımların UEFA ve FIFA organizasyonlarından men edilmesi dahi gündemde. Peki, Avrupa Süper Ligi nedir, neden kuruldu? Avrupa Süper Ligi'ni hangi takımlar kurdu? 

Avrupa Süper Ligi nedir?

Real Madrid'in başını çektiği Avrupa Süper Ligi nedir? Kovid-19'un olumsuz etkilemediği bir sektör yok. Nitekim, futbol da topluma açık organizasyonlar kategorisinde en çok etkilenen spor dallarının başında geliyor. Kulüplerin bu dönemde seyirciden; doğal olarak kârdan yoksun maçlara çıkması, bir bakıma iflasın demirbaşlarından biri oldu denilebilir. Çünkü, Real Madrid'in futbolcularına maaş ödeyemeyecek hale geldiğini bir önceki gün yayımlanan haberlerde okumuştuk.

Peki, Avrupa Süper Ligi nedir? İlk başta 12 Avrupa ekibinin mevcut sisteme resti gibi görünen bu organizasyon; kısa sürede politikacıların dahi ilgisini çekmeyi başardı. İspanya, İngiltere ve İtalya'nın güçlü kulüplerinin başını çektiği Avrupa Süper Ligi fikri ön plana atıldı. Buradaki temel maksat, "yayıncı gelirleri pastasına" doğrudan sahip olmak. 

Avrupa Süper Ligi neden kuruldu?

Yayıncı gelirleri, organizasyondan elde edilen ücret ve diğer gelir kalemlerinde FIFA'nın adil davranmadığını düşünen "valizi ağır" 12 Avrupa ekibi; Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasına ön ayak oldu. Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Chelsea, Inter gibi ekiplerin yer aldığı organizasyonda; turnuvanın yayın hakları ve turnuva gelirlerinin 12 ekip arasında paylaştırılması öngörülüyor. Yani bir bakıma, Avrupa'nın 3 büyük liginde yer alan 12 takım; kendi ratinglerinin Şampiyonlar Ligi'nin önüne geçtiğini düşünüp kendi liglerini kurma kararı aldı denilebilir.

UEFA, "Bencil proje..."

12 takımın bu çıkışından sonra en sert tepki FIFA ve UEFA'dan geldi. Real Madrid Başkanı Florentino Perez'in başkan seçildiği Avrupa Süper Ligi için "bencil proje" yorumunda bulunan UEFA, 12 Avrupa ekibini kastederek; "onların taleplerinden yorulduk..." ifadelerine yer verilmişti. Ancak, Avrupa futbolunun en tepesindeki güç, yani UEFA, sözde kalmadı. Kararlılığını gerçeğe dönüştürerek; Avrupa Süper Ligi'ne katılan takımlarda forma giyecek futbolcuların Dünya Kupası dahil olmak üzere hiçbir organizasyonda forma giyemeyeceğini belirtti.

Almanya ve Fransa'dan ret

Fransa'nın lokomotifi Paris Saint-Germain ve Alman devlerinden Borussia Dortmund ve Bayern Münih, Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddederek ağır ithamda bulundular. UEFA, Alman ekipleriyle PSG'nin bu hamlesine teşekkür ederken; Fransa ve Almanya'nın Avrupa Süper Ligi organizasyonunda yer almayacak olması şimdiden organizasyonu lekelemeyi başardı.

Senin için hazırladığımız haberler