Avrupa Süper Lig’e Danimarka’dan darbe

13.03.2024 - 13:28 | Son Güncellenme: 13.03.2024 - 13:55

Danimarka'da yer alan haberlere göre Danimarka Superliga, AB Ticari Marka Otoritesi’nden çıkarttırdığı bir kararla Avrupa Süper Ligi projesine adeta sert bir fren yaptırdı.

Avrupa Süper Lig’e Danimarka’dan darbe

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Bundan yaklaşık üç yıl önce 2021 yılı Nisan ayında ortaya çıkan Avrupa Süper Lig projesi üç kulüp dışındaki kulüplerin geri çekilmesiyle gerçekleşmemişti. Real Madrid, Barcelona ve Juventus ise bugüne kadar geri adım atmadılar ve konuyu mahkeme yoluyla Avrupa Adalet Divanı’na taşıdılar. Adalet Divanı 21 Aralık günü açıkladığı kararla Süper Lig kurulmasının yasaklanamayacağı kararını verdi. Bu karar önce sanki Süper Lig yeniden hayata geçecekmiş gibi bir izlenim yaratsa da Avrupa’da hiçbir kulübün artık böyle bir oluşuma katılmak gibi bir niyeti olmadığı için bir anlamda pratikte havada kalan bir karar oldu.

Bugün Danimarka’dan gelen bir haber ise Avrupa Süper Lig projesine ciddi anlamda bir darbe vurdu. En azından isim bazında. Danimarka Superliga, AB Ticari Marka Otoritesi’nden çıkarttırdığı bir kararla Avrupa Süper Ligi projesine adeta sert bir fren yaptırdı. 

Alınan kararla birlikte “Danimarka kulüplerinin ortak mülkiyetinde olan DANİMARKA SUPERLIGA, bir ticari markadır ve bu nedenle gelecekteki olası bir Avrupa liginin Süper Lig ticari markasını AB'de ticari marka olarak tescil etmesine izin verilemez” denildi ve AB'nin Ticari Marka Otoritesi Danimarka kulüplerine bu konuda tam onay verdi.

3F Danimarka Superliga CEO'su Claus Thomsen tarafından medyaya gönderilen basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi.

İlgini Çekebilir
İşte yeni sezonun ilk transferi! Görüşmeler başladı, menajeri Türkiye'ye geliyor...
Habere Git

“Birçok büyük Avrupa kulübünün başkanları ve kulüp sahipleri, birkaç yıldır yeni bir Avrupa ligi kurmak için çalışıyorlar. Bu karar, diğer şeylerin yanı sıra ulusal ligler ve konfederasyonların, Avrupa Ligler Birliği ve UEFA'nın yanı sıra Avrupa çapındaki çeşitli futbol taraftar gruplarının da büyük muhalefetine neden oldu. Muhalefet edenler esas olarak yerel liglerin neredeyse kapatılacağı, Süper Lig’e katılan kulüplerin çoğunluğunun gerçek bir küme düşme riski olmayan daimi üyeler olacağı ve daha da önemlisi yerel liglerden uluslararası kulüp müsabakalarına kadar Avrupa Kupalarına katılım kriterlerine saygı göstermeyeceği gerçeğine karşı çıktı.” 

“Avrupa Süper Lig Şirketi kendi ticari markasını AB'de tescil ettirmeye çalıştı ancak Superliga, bunun Danimarka kulüplerinin ortak sahibi olduğu ticari marka olan SUPERLIGA'nın isim hakkının kullanımının ihlali olacağına inanıyordu. Bununla birlikte yapılan başvuru sonrasında AB'nin ticari marka otoritesi Danimarka kulüplerine tam onay verdi.”

"Büyük kulüplerin yeni bir lig isteğine her zaman karşı çıktık"

"AB'nin ticari marka otoritesinin, AB'deki "THE SUPER LEAGUE" ticari markasının, Danimarka kulüplerinin 3F Superliga'ya yatırdığı değeri ihlal edeceği konusunda anlaşmaya varmasından çok mutluyuz. Büyük kulüplerin yeni bir lig isteğine her zaman karşı çıktık. Avrupa kupalarına katılımın ulusal müsabakalar aracılığıyla olması gerektiğine inanıyoruz. Futbol, herkese açık yarışmak istemeyen kulüpler için kapalı bir olgu olmamalıdır. Bu nedenle tabii ki dışarıdaki bu karardan ekstra bir mutluluk duyuyoruz.” 

İlgini Çekebilir
Galatasaray'da yıldız isme yol göründü!
Habere Git

Karar, Avrupa Süper Lig Şirketi ticari markasının AB ticari markası olarak tescil edilemeyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle şirketin ya alınan karara itiraz etmesi veya organizasyona başka bir isim bulması gerekiyor.

Senin için hazırladığımız haberler