Atlanta’dan Martin Luther King’e selam

05.10.2020 - 13:42 | Son Güncellenme: 05.10.2020 - 13:59

NBA takımlarından Atlanta Hawks, 2020-2021 sezonu şehir konsepti formasını Martin Luther King’e adadı. Peki, Martin Luther King kimdir? King’in Atlanta ile bağı nedir? King'in ABD tarihindeki rolü nedir? İşte detaylar…

Atlanta’dan Martin Luther King’e selam

Ajansspor Dış Haber

NBA takımlarından Atlanta Hawks, ABD’de son zamanlarda yaşanan ırkçı olaylar üzerine dikkat çeken bir forma ile sahaya çıkacak. Georgia ekibi, özellikle Afro Amerikan vatandaşlara yapılan ırkçı saldırılara karşı mücadele vermiş Martin Luther King Jr’ı formasına taşıdı.

 

Hawks, formasında Atlanta doğumlu Martin Luther King’in baş harflerine yer verdi.

15 Ocak 1929’da Atlanta’da dünyaya gelen Martin Luther King Jr, sosyolog, din insanı ve politik eylemcidir.

Morehouse Koleji Sanatlar Fakültesi, 1948 sosyoloji mezunu olan King Jr, 1955’te Boston Üniversitesi'nde felsefe doktorası yapan King Jr, 1954 yılında Montgomery, Alabama'daki Dexter Baptist Kilisesi'nin papazı olmuştur.

Irkların eşitliği için mücadele veren ve bunun için eylemler yapan Martin Luther King Jr, 1963 yılında, Başkent Washington’daki meşhur, “Bir Hayalim Var!” konuşmasıyla ABD ve dünya gündemine oturmuştur.

“Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.” diyen King Jr’ın bu çabası, 1964 yılında Yurttaş Hakları Yasası’nın çıkmasını sağlarken, ABD’de ırk ayrımcılığının yasaklanmasında önemli bir rol oynamıştır.

Martin Luther King Jr, 1965 yılında da Alabama Eyaleti’nin Selma şehrinden eyalet başkenti Montgomery'e bir yürüyüş düzenlemiştir. 7 Mart tarihindeki ilk yürüyüş denemesinde, karşıt görüşlüler ve polislerin göstermiş olduğu şiddet sonrasında başarılı olamamıştır. King Jr, o gün bu yürüyüşte bulunmamıştır. Yaşanan olaylar neticesinde, 7 Mart’taki yürüyüş, Kanlı Pazar olarak anılmıştır. Bu olayın ertesi gününde ise, Martin Luther King Jr’ın iradesi dışında, halk tarafından bir yürüyüş denemesi daha olmuştur; lakin bu yürüyüş de sonucuna ulaşamamıştır. 25 Mart 1965’te Martin Luther King Jr, önderliğinde devam eden yürüyüş sonuçlanmış ve neticesinde, ABD’deki Afro Amerikan vatandaşların oy hakkını güvence altına alan yasanın çıkmasını sağlamıştır.

ABD’de eşitlik mücadelesi veren Martin Luther King Jr, 4 Nisan 1968’de, Memphis’te kaldığı Lorraine Motel’de, kaldığı odanın balkonunda bir suikast sonucu, 39 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Ocak ayının 3. pazartesi günü, ABD’de Martin Luther King Günü’dür. Doğum tarihi olan 15 Ocak’a yakın olmasından dolayı her yılın o gününde, Martin Luther King Jr anılır ve Afro Amerikan bir isim için federal tatil ilan edilen tek gündür.

Senin için hazırladığımız haberler