Ateş Kara açıkladı: İşte Süper Lig'in başlama kriterleri

27.04.2020 - 10:40 | Son Güncellenme: 27.04.2020 - 10:42

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Süper Lig'in hangi şartlarda başlayabileceğini madde madde açıkladı.

Ateş Kara açıkladı: İşte Süper Lig'in başlama kriterleri

Fanatik'e konuşan Prof. Dr. Ateş Kara, maçların seyircili oynanmasının riskli olduğunu ancak oynanması halinde en fazla 3 bin taraftarın stada alınması gerektiğini savundu.

Liglerin başlamasıyla ilgili de önerilerde bulunan Kara'nın ifadeleri şöyle:

 

Maçlar seyircisiz oynanırsa, nasıl bir tablo bizi bekliyor?

"YÖNETİCİ BİLE GELMEYECEK"

“Futbolun, basketbolun, voleybolun keyfi seyirci ile öncelikle bunu söylemek isterim. Ama eğer stada gidilecekse bazı şartları sağlamalıyız. Evet, futbolcuları korumalıyız. Ama sonra seyircileri de korumamız lazım. Ya seyircisiz oynanacaksa kimse olmayacak. Futbolcular hariç, teknik direktör, teknik ekibi, malzemeci, sağlık ekibi ve masör dışında kimse olmayacak. Yönetici dahi gelmeyecek.”

Maçlar seyircili oynanırsa nasıl bir yol izlenmeli?

"MAKSİMUM 3 BİN KİŞİ"

“Statta lavoba, giriş-çıkış kapın uygunsa, kişileri tek tek içeri alabiliyorsan yani bu altyapın varsa statta 1-3 bin kişi arasında seyirci olabilir. Ama en ufak birisinde bile eksik olursa zincir kırılır. Aldığın tüm önlemler boşa gider. Hepsi aksar.”

 

29 Ağustos'ta İstanbul’da oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finali için düşünceleriniz nedir?

"SEYİRCİLİ OYNANMASI ZOR"

"Her Şampiyonlar Ligi finalinde dünyanın pek çok noktasından insanlar geliyor. Bu organizasyonu, iki ülkenin finali olarak ele alamayız. Çünkü dediğim gibi dünyanın dört bir yanından akın ediliyor. Her ülkedeki vaka sayısı sürekli olarak iniş-çıkış gösterebiliyor. 2 hafta sonraki rakamlarla bu iş daha farklı bir noktaya çevrilebilir. Ama bu finalin seyircili oynanması bugünün şartlarında zor gözüküyor."

Tuttuğunuz bir takım var mı? Salgın sonrası yeniden stadyumlara gitmek ister misiniz?

"GALATASARAY'I TUTUYORUM"

“Övünmek gibi olmazsa Galatasaraylıyım. Tabii ki herkes gibi futbolu özledim. Salgından sonra elbette bir maça gitmek isterim. Ama düşünsenize biz 23 Nisan gibi dünyada hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir bayramı bile evimizde kutladık. O nedenle şimdilik bunlara katlanmamız gerekiyor.”

 

Liglerin tek şehirde oynanması mı yoksa her takımın 3 günde bir deplasmana gitmesi mi doğru?

"ADAYA BIRAKILMIŞ GİBİ YAŞAYACAKLAR"

"Tek bir şehirde oynamak ideal olandır. Ama hangi şehir olacağına bakmak için insan hareketliliğini görmek lazım. Bir takım, bir otelde kalacak ve minumum temas sağlayacak. Yani o kişiler bir adaya bırakılmış gibi bir yaşam sürecek”

“İnsanların hareket ettiği alanları ne kadar kısıtlarsan o kadar avantaj olur. Ama ligleri tek bir şehirde başlatmak istiyorsan oradaki insan hareketliliğine bakmak gerekiyor. Mesela Antalya deniliyorsa, eğer o dönemde orada turist olacaksa bu riskli olur. Ama oynanacaksa takımların tek bir ilde olması idealdir. Eğer yeterli şartlar sağlanırsa, sporcuların güvenliği sıradaki adım oluyor. O şehre gidilince sporcuların testleri yapılır.

"14 GÜN ÖNCEDEN TEST YAPILMALI"

“Mesela bir varsayım üzerinden konuşalım. Ligler, 14 Şubat'ta başlarsa testler 1 Şubat'ta yapılmalı ve sporcular kimseyle görüşmeyip izole kalmalı. Böyle olunca da son 14 gün içerisinde virüsü almış olamazlar. Futbol maçını oynarlar, 3 gün sonra yine testlerini yaparız. Ama yine hepsi kapalı kalacak. Bir takım, bir otelde kalacak, bir futbolcu sadece bir odada kalacak. O grup yemekte bir araya gelebilir ama o yemeğe otelin personeli dahi gelmeyecek. Yani o kişilerin bir adaya bırakıldığını düşünün.”

Senin için hazırladığımız haberler