Uygur Türklerine desteği 'siyasi' bulan Arsenal'den Ukrayna'ya destek

08.03.2022 - 13:49 | Son Güncellenme: 08.03.2022 - 13:54

Spor camiasından Rusya'nın işgal girişiminde bulunduğu Ukrayna'ya yönelik destek mesajları gelmeye devam ederken, İngiliz kulübü Arsenal'in çifte standardı eleştiri topladı.

Uygur Türklerine desteği 'siyasi' bulan Arsenal'den Ukrayna'ya destek

Rusya'nın yoğun saldırısı altındaki Ukrayna'ya spor dünyasından destek sürüyor. Bu değerli destek, dayanışma büyük takdir görse de Arsenal takımının söylemleri ile tutarsızlık içeren tavrı da tepki çekmiş durumda. Mesut Özil'in Çin karşısında Uygur Türklerine destek verdiği paylaşımı 'siyasi' bulan Arsenal, bugün ise Ukrayna konusunda net bir duruş ile desteğini gösteriyor. 

Arsenal'den çifte standart

2019 yılında Mesut Özil'in 'Uygur Türkleri' hakkındaki paylaşımını siyasi bulan ve Çin'den özür dileyen Arsenal Kulübü, sahaya Ukrayna bayraklı pazuband ile çıktı. Arsenal, bu tavrıyla Ukrayna konusunda net bir duruş sergilese de bu hareketle ortaya koyduğu çifte standardı da gözler önüne serdi.

İngiliz gazeteci dikkat çekti

İngiliz gazeteci Rob Harris, Arsenal'ın Watford maçına Ukrayna bayrağı renklerinde pazuband ile çıkacağına dair yaptığı paylaşıma yorum yaptı. Harris, Arsenal'ın Mesut Özil'in Uygur Türklerine destek olduğu dönemde "Futbol kulübüyüz ve siyasetten uzak duruyoruz" dediğini hatırlattı.

Rob Harris, "Arsenal, 2019'da Mesut Özil'in paylaşımında yanında yer almadığında: 'Bir futbol kulübü olarak Arsenal, her zaman siyasete karışmama ilkesine bağlı kalmıştır" ifadelerini kullanarak iki durum arasındaki tutarsızlığa dikkat çekti. 

Arsenal, Çin'den özür dilemişti

Türk asıllı futbolcu Mesut Özil, Arsenal'da oynadığı dönemde Çin'in Uygur Türlerine uyguladığı zulme sosyal medya hesabından tepki gösterdiği için kulübü tarafından yalnız bırakılmıştı.

Çin’de sponsorluk anlaşmaları bulunan Arsenal Kulübü, Mesut Özil'in paylaşımını siyasi bularak Çin kamuoyundan özür dilemiş ve “Bu içerik Özil’in kişisel yorumudur" açıklamasını yapmıştı.

Kadro dışı bırakılmasında etkisi oldu mu?

Mesut Özil'in Arsenal'da kadro dışı bırakılması da Doğu Türkistan paylaşımı nedeniyle olduğu şeklinde yorumlanmıştı. 

Mesut Özil'in Instagram üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda şu ifadeler yer almıştı:

"Ey Doğu Türkistan. Ümmetin kanayan yarası. Eziyetlere direnen mücahit ve mücahideler topluluğu. Zorla İslam'dan uzaklaştırmaya çalışanlara karşı tek başına mücadele veren şanlı müminler. Kur'anlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, medreseler yasaklanıyor, din alimleri birer birer öldürülüyor. Erkek kardeşler zorla kamplara sokuluyor. Onların yerine Çinli erkekler ailelere yerleştiriliyor. Bacılar zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Tüm bunlara rağmen Ümmeti Muhammed suskun, sesi çıkmıyor. Müslümanlar sahiplenmiyor. Bilmezler mi ki zulme rıza zulümdür. Hz. Ali ne güzel demiş: 'Zulme engel olamıyorsanız, Onu herkese duyurun!' Batı medyası ve devletlerinde dahi bu olaylar aylardır, haftalardır gündemde iken Müslüman ülkeler ve medyaları nerede? Bilmezler mi ki, zulmün olduğu yerde tarafsızlık, namussuzluktur... Bilmezler mi ki yıllar sonra oradaki kardeşlerimizin bu acı günlere dair hatırlayacakları zalimlerin işkenceleri değil, biz Müslüman kardeşlerin sessizliği olacaktır. Ya Rabbi, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimize yardım eyle... Şüphesiz ki Allah; tuzak kuranların en hayırlısıdır"

Senin için hazırladığımız haberler