Antikor testi nedir, normal testten farkı ne?

13.05.2020 - 20:45 | Son Güncellenme: 13.05.2020 - 20:53

Antikor testi nedir? Koronavirüsle mücadele kapsamında 150 bin kişiye antikor testi yapılacağını açıkladı. Şu anda antikor testi ve pcr testi farkı ne, antikor testi ne işe yarar gibi araştırmalar yapılıyor. Bununla ilgili merak edilenler haberimizde. Antikor testi ne anlama geliyor, nasıl ve neden yapılır? ABD’de de antikor testi uygulamasının sıkça kullanıldığı biliniyor. Peki koronavirüste antikor testi neyi gösterir? İşte detaylar…

Antikor testi nedir, normal testten farkı ne?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 150 bin kişiye antikor testi yapılacağını açıkladı. Vatandaşlar ise  antikor testi nedir, nasıl ve neden yapılır araştırmalarını sıklaştırdı. Antikor testinin ne anlama geldiği ve ne işe yaradığı araştırılmaya başlandı. Farklı ülkelerde de antikor testi uygulamasına sıkça başvurulduğunu gördük. Öte yandan, koronavirüste PCR testi de sıkça uygulanıyor. Peki PCR testi ve antikor testi farkı ne? Koca, ‘PCR testini yapmak istiyoruz. PCR'a ilave antikor testini yapmak istiyoruz’ dedi. Koronavirüste antikor testi nedir, nasıl ve neden yapılır? Detaylar haberimizde.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı:

'PSR’a ilave bir antikor testi yapak istiyoruz. Bağışıklık haritası için 150 bin kişinin kimler olduğu tespit edildi. PCR testini yapmak istiyoruz. PCR'a ilave antikor testini yapmak istiyoruz. Kişiler tespit edildi. Haftaya başlamış olur. Dünyaya örnek olacak bir çalışma olacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılması ve ikinci bir dalganın önlenmesi çabaları kapsamında son dönemde sıkça gündeme gelen konulardan birisi de antikor testleri.

Bazı ülkeler, antikor testleri yaparak yeni tip koronavirüse karşı bağışıklığı olan kişileri tespit etmeyi hedefliyor. Hatta kısıtlamaları kişi bazında bağışıklık durumuna göre kaldırmayı değerlendiren ülkeler de var.

Ancak, mevcut antikor testlerinin güvenilir olmadığı ve hatalı sonuçlar verebileceği uyarıları yapılıyor.'

 

Antikor testi nedir?

İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar.

Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Böylece virüsü yok eder.

Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor.

Bazı testlerle bu antikorların miktarı da ölçülebiliyor. Ancak şu an dünyanın bazı yerlerinde kullanılan testler genel olarak antikorun var olup olmadığına bakıyor.

Antikor testi nasıl yapılıyor?

New York Times gazetesine konuşan New York'taki Mount Sinai Hastanesi Klinik Laboratuvarlar ve Kan Nakli Bölümü Direktörü Dr. Jeffrey Jhang, vücudun genellikle virüse maruz kaldıktan sonra bir hafta ile 14 gün gibi bir süre içerisinde antikor üretmeye başladığını belirtiyor.

Jhang, vücuttaki antikor miktarının virüse maruz kalındıktan sonra geçen süre ve kişilerin bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söylüyor.

Dolayısıyla, bir kişinin vücudunda antikor tespit edilememesi halinde virüse maruz kalmadığı değerlendirmesini yapmak doğru bir tespit olmuyor.

Antikor testleri, kan tahlillerine benziyor. Bir miktar kan alınıyor ve daha sonra laboratuvar ortamında bu numunenin antikor içerip içermediğine bakılıyor.

Test sonuçları genellikle birkaç gün içerisinde çıkıyor. Ancak son dönemde sonuçların birkaç saat içinde alındığını söyleyen testler de geliştirilmiş bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler