Amerikalılar, aygırlarımızın peşinde!

06.09.2020 - 13:11 | Son Güncellenme: 06.09.2020 - 13:18

Son dakika gelişmesi... Yarışçılık dünyası Türkiye Jokey Kulübü'nün aldığı aygırları konuşuyor. Özellikle Dare Devil'in yavruları Amerika'da ve Authorized'in yavrularının Avrupa'da kazandırdığı ikramiyeler, Amerikalı yetiştiricilerini gözünü Türkiye'ye çevirdi. Amerikalılar bize sattığı aygırları geri almak için büyük paraları gözden çıkarmış durumda.

Amerikalılar, aygırlarımızın peşinde!

Ferdi AKINCI

Dünyada tüm spor dallarının adeta can çekiştiği bir dönemde Türkiye Jokey Kulübü (TJK) yoluna emin adımlar ile devam ediyor. İkramiyelerdeki artışlar, at satışlarındaki hareketliliğin yanısıra yüzleri güldüren bir de aygırlar var! Aygırlar mı? Evet... TJK'nın satın aldığı Dare Devil'in yavruları Amerika'da ve Authorized isimli aygırların yavruları ise Avrupa'da çarpıcı işler yaparak, dünyanın en prestijli yarış ve en büyük ikramiyelerini kazanınca tüm dünyada büyük ses getirdi.

Gözler haliyle aldığımız aygırlara döndü. TJK, Dare Devil ve Authorized ile birlikte Bodemeister, Myboycharlie ve Super Saver da kadroya katılmıştı.

Şampiyon yavrular üreten aygırlarının artık Türk atçısına hizmet için burada olması yarışçılık dünyasının dikkatinin Türkiye'ye çevrilmesine sebep oldu. Bu işin önemini şu örnekle vurgulayalım: Hani futbol da, basketbol da transferler yaparsınız. Ve o transferler sizi ligde başarıya ulaştırır, Avrupa'da da söz sahibi yapar. Haliyle de marka değerinizi yükseltir. Böylece önce ülkenin başarı puanı artar, sonra da o ülkeden yetişen oyuncular dünyanın önde gelen diğer liglerine transfer olur. İşte bu etkiyi yaratan transfer ülkemizde futbol ve basketbolda değil de atçılıkta gerçekleşti.

Milyon dolarlar telaffuz ediliyor

TJK, tarafından çok uygun bütçeye transfer edilen aygırların rekor bedellere geri istendiği konuşuluyor. ABD'deki büyük at yetiştiricileri milyon dolarla telaffuz edilen tutarlara aygırları almaya hazır. Çünkü hızlı safkanlar yetiştirmek istiyorlar. Bu amaca ulaşmak için de dünya piyasasına göre astronomik teklif ediyorlar.  Bu bizim için çok heyecan verici bir olay. ABD'den sonra Avrupa'da atçılığın önemli bir merkezi olma yolunda yerimizi sanki netleştirecek. Hatta üstlere taşınmasına vesile olacak.

TJK, aygırları satmak yerine onları kiralayabilir veya çektirme seçeneği de sunabilir. Bu konuda bakalım nasıl tercihler yapılacak...

Biz de yetiştirmeliyiz artık

Tabii önemli görevler de atçıya, antrenöre, seyise ve en önemlisi de jokeye düşecek. Onlara yüklenen misyon ve vizyon daha da önemli bir hal alacak.

Böyle şampiyon aygırlardan şampiyonluğa koşan yavurlar üretmeyi başarmalıyız. Artık Dubai'de, Fransa'da, İngiltere'de bir Türk atıyla kazanarak başarıya koşmanın vakti geldi. Ve bunun startı da verildi. Sektörün tüm paydaşlarının el ele vererek dört nala başarının zamanıdır şimdi! Son söz emeği geçen herkese tebrikler.

Senin için hazırladığımız haberler