Katı sisteme son verin

06.12.2021 - 21:20 | Son Güncellenme: 07.12.2021 - 08:11

Türkiye'de hakemler konuşamıyor. Bundesliga'da ise tartışmalı Dortmund-Bayern Münih karşılaşmasının hakemi Felix Zwayer maç sonu röportajında kararlarını savundu.

Katı sisteme son verin

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Bundesliga’da 4 Aralık Cumartesi akşamı lider Bayern Münih ile Borussia Dortmund arasında oynanan ve konuk ekibin 3-2 kazandığı karşılaşma sonrası Bayern Münih lehine verilen ve skoru 3-2’ye getiren penaltı, Almanya’da çok fazla alışık olunmayan tartışmaların odak noktası oldu.

Almanya'da hakem tartışması

Maçın hakemi Felix Zwayer’in Borussia Dortmund aleyhine VAR’ın da yardımıyla verdiği penaltı ve konuk ekibin penaltının golle sonuçlanmasıyla maçı kazanması, Dortmund cephesinde tepkilere yol açtı. Maç sonrasında bizim Türkiye’de çok alışık olduğumuz sert tartışmalarla karşılaştık. Ancak karşılaşma sonrasında Türkiye’de hiç alışık olmadığımız şeyler de görüldü.

Hakem kararlarını açıkladı

Bunlardan birincisi karşılaşmayı yöneten hakem Felix Zwayer, maçı yayınlayan Sky’a röportaj vererek başta penaltı kararı olmak üzere penaltı beklentisi olan bir başka pozisyonu da anlatarak kendi bakış açısını ortaya koydu. Hakemlerin bazı tartışmalı maçlardan sonra kamera karşısına geçerek bilgilendirme yapmaları Almanya’da uzun yıllardan beri görülen sahne. Almanya Futbol Federasyonu DFB, Bu konuda inisiyatifi hakemlere bırakıyor ve eğer hakem isterse röportaja çıkıp kararlarının nedenlerini anlatabiliyor. Böylece hem kamuoyu bilgilenmiş hem de tepkiler önemli ölçüde azalmış oluyor.

Kırmızı kart gören teknik direktör basın toplantısında

Diğer yandan aynı karşılaşmada Dortmund teknik direktörü Marco Rose, itirazları nedeniyle iki sarı kart görerek oyundan atıldı. Ancak maçtan sonra Rose’yi hem yayıncı kuruluş Sky’a röportaj verirken, hem de basın toplantısında gördük. Ayrıca Rose soyunma odasına da girebildi.

Bundesliga'da yasak yok

Türkiye’de ise bundan çok farklı ve katı bir uygulama söz konusu. Bir teknik direktör oyundan atıldığı anda hakkında tedbir uygulaması başlıyor. Bununla birlikte yayıncı kuruluşa, basın toplantısına çıkmak ve bitiş düdüğünden itibaren 30 dakika süreyle soyunma odasına girmek yasak. Cezalı teknik direktörler ayrıca cezalı oldukları maçlarda soyunma odasına giremezken, Almanya’da maçın başlamasına yarım saat kalana teknik direktörler soyunma odasında bulunabiliyor.

UEFA da farklı değil

UEFA’da da yapılan uygulamalar çok farklı değil. Bir UEFA maçında oyundan atılan bir teknik direktör yayıncı kuruluşa ve basın toplantısına çıkabiliyor. UEFA, oyundan atılan teknik direktörün neden atıldığı konusunda kamuoyunu bilgilendirmesinin daha yerinde olacağı fikrinde. Yapılan konuşma eğer cezayı gerektiriyorsa o zaman kart cezasının üzerine bir de disiplin cezası gelebiliyor.

Türkiye'de katı sistem

Türkiye’de ne yazık ki çok katı bir sistem uygulanıyor. Ne hakemler, ne de oyundan atılan teknik direktörler kendilerini ifade edebiliyor. Mesela oyundan atılan bir oyuncu soyunma odasına girebilirken, teknik direktörün yarım saat dışarıda beklemesinin amacını anlamak pek mümkün değil.

Senin için hazırladığımız haberler