Alman taraftarlar bu adamdan niye nefret ediyor?

01.03.2020 - 23:40 | Son Güncellenme: 01.03.2020 - 21:56

Almanya'da Dietmar Hopp'a duyulan öfke ve açılan pankartlar tartışma konusu oldu. Neden Hopp'tan bu kadar nefret ediliyor? Hüseyin Özkök yazdı.

Alman taraftarlar bu adamdan niye nefret ediyor?

Dünyada en çok takip edilen liglerden biri olan Bundesliga'da dikkat çeken olaylar yaşanıyor. Özellikle, Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp’a gösterilen tepkiler ve açılan pankartlar gündeme bomba gibi düştü. Pekiyi, Dietmar Hopp'a neden küfredildi? Bayern Yöneticileri, Hopp ile neler konuştu? Yaşanan olay sonrası Almanya'da tepkiler nasıl? Hüseyin Özkök, Ajansspor için yazdı. 

HÜSEYİN ÖZKÖK

29 Şubat 2020 günü özellikle Almanya futbol tarihine unutulmayacak ama düşündürücü bir gün olarak yazılacak. Bundesliga’nın 24. haftasında Hoffenheim ile Bayern Münih arasında normal bir lig maçı oynanıyordu. Daha maçın başında, 15 dakikada 3-0 öne geçen Bayern, dakikalar 62’yi gösterirken skoru 6-0’a getirmişti. Her şey rahat bir konuk ekip galibiyetine işaret ederken 67. dakikada Bayern taraftarlarının oturduğu deplasman tribününde aniden üç parçadan oluşan ancak tek bir cümle içeren bir pankart ortaya çıktı. Pankartta Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp’a açıkça O.Ç kelimeleriyle küfür ediliyordu.

Ağır hakaret var...

Pankartta yazan cümle aynen şöyleydi; “Her şey eskisi gibi. DFB sözünü tutmadı. Hopp yine o.ç olarak kaldı.” Peki şimdiye kadar Hoffenheim ve Hopp ile bilinen bir problem yaşamamış olan Bayern taraftarı neden Dietmar Hopp’a küfür ediyordu? Aslında bunun nedeni Dortmund taraftarı ile dayanışma amacı taşıyordu. Çünkü Dortmund taraftarı uzun süreden beri Dietmar Hopp ile problem yaşıyor ve sürekli olarak Hopp’a hakaret ederek kulübün çoğunlukla para cezası almasına neden oluyordu. Ancak; Hopp sadece DFB’nin verdiği cezalara razı olmuyor ve kanuni yollara başvurarak bu hakaretlere karşı dava açıyor bu karşı koyuş da Dortmund’un özellikle fanatik taraftar gruplarını daha çok hırslandırıyordu.

Hedefte DFB de var

Sonunda DFB bundan bir süre önce artık büyük cezayı kesti ve Dortmund taraftarına üç yıl boyunca Hoffenheim deplasmanına gidiş yasağı koydu. Oysa DFB daha önce taraftarlara grup halinde ceza verilmeyeceğini ve cezaların kişisel olarak uygulanacağını açıklamıştı. Peki bu toplu ceza neyin nesiydi? İşte Almanya’daki tüm taraftar gruplarını çileden çıkartan buydu. Aslında burada hedef sadece Hopp değil aynı zamanda da DFB idi. Nitekim çeşitli kulüplerin taraftar grupları DFB’yi provoke etme amaçlı Hopp pankartları açmaya başladılar. Geçen hafta Mönchengladbach taraftarı Hopp’u hedef tahtasına oturtan bir pankart açmış ve kulüp yönetimi buna büyük bir tepki göstererek bir daha “böyle bir durum olursa sahadan çıkacağız” açıklamasıyla taraftarını sert biçimde uyarmıştı.

Köln ile Schalke arasındaki maçta da fotoğraf değişmedi

Hoffenheim-Bayern maçından sonra akşam oynanan Köln-Schalke müsabakasının devre arasında Köln tribünlerinde Hoffenheim’da açılan pankartın benzeri bir pankart açıldı. Ancak; Köln kulübü yetkilileri hakemin uyarısı sonrası çok çabuk reaksiyon göstererek pankartın kısa sürede kaldırılmasını sağladılar. Maçın ikinci yarısı bu nedenle 5 dakikalık bir gecikmeyle başladı. Pazar günü de Union Berlin-Wolfsburg maçında ilk yarının son dakikasında Union taraftarları Hopp için sadece o.ç ve hedef tahtasına oturtulmuş bir Hopp resmi olan pankart ortaya çıkarttılar. Bunun üzerine hakem oyuncuları soyunma odasına gönderdi ve yaklaşık 11 dakika sonra pankartın kalkmasıyla oyuncular sahaya geldi ve ilk devre tamamlandı. 

Neden bu kadar nefret ediyorlar?

ZDF’de yayınlanan das aktuelle Sportstudio programına katılan DFB’nin yeni Başkanı Fritz Keller Dortmund taraftarına verilen üç yıllık cezanın nedenini ise sarı-siyahlıların taraftarına daha önce toplu bir ceza verildiği, cezanın aynı eylemi bir daha yapmamak koşuluyla ertelendiğini ancak tekrarı nedeniyle hukuka uygun olarak işletildiğini ifade etti. Hoffenheim’ın patronu Hopp’a duyulan nefretin nedenini aşağıdaki satırlarda okuyacaksınız. 

Hakem ne yaptı?

Biz yine Hoffenheim-Bayern maçına dönelim ve yaşananlara bakalım.67. dakikada açılan pankartla birlikte maçın hakemi Christian Dingert oyunu durdurarak pankartın kaldırılması talimatını verdi. Bu duruma çok sinirlenen Hansi Flick, taraftarların bulunduğu tribüne koşarak pankartı kaldırmaları işaretini yaparken Alaba da teknik direktörüne destek verdi. Pankartın iş çok uzamadan kaldırılması sonrasında hakem Dingert, müsabakayı yeniden başlattı. Bu defa da dakikalar 77’yi gösterdiğinde Bayern taraftarlarının yer aldığı misafir tribününde Hopp’a küfreden yeni bir pankart ortaya çıktı. Oyunu tekrar durduran hakem futbolculardan soyunma odasına gitmelerini istedi. 

Görülmemiş bir protesto...

Hoffenheimlı oyuncular buna uyarken Bayern Münihli sahadaki ve yedek tüm oyuncular, teknik direktör Flick, sportif direktör Salihamidzic, CEO Rummenigge, yeni yönetim kurulu üyesi Oliver Kahn hepsi birden kendi taraftarlarının bulunduğu tribüne giderek sert tepki gösterdiler. Çünkü artık hakemin maçı tatil etme tehlikesi baş göstermiş ve 6-0 önde olunan bir maçı hükmen kaybetme durumu ortaya çıkmıştı. Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp da sahaya inmiş bunu gören Rummenigge de onun yanına giderek onunla konuşmaya başlamıştı. Hareketlerinden çok üzgün olduğu ve kendisinden özür dilediği anlaşılıyordu. Nitekim Rummenigge maçtan sonra üzüntülerini defalarca dile getirerek Hopp’tan kameralar önünde özür diledi.Ortalığın yatışıp maçın yeniden başlamasıyla futbol sahalarında şimdiye kadar görülmemiş bir protestoya tanık olundu. Oyun tekrar başlamadan önce aralarında anlaşan oyuncular orta sahada toplanarak kalan süreyi sohbet edip aralarında paslaşarak ve seyircilerle birlikte alkışlı tempo tutarak geçirirken iki ekibin teknik adamları, Rummenigge ve Hopp da kenarda sohbet ederek maçın sonunu beklediler. Buna maçın hakemi Dingert’in de katılmasıyla fotoğraf tamamlandı. 

Rummenigge ve oyuncular Hopp'u aralarına aldı

Bu arada maç sırasında yağan yağmur da şiddetini arttırmıştı. Ama kimsenin umurunda değildi. Özellikle takım elbisesiyle saha kenarında duran Hopp sırılsıklam oldu. 90 dakika dolduğunda da hakem düdüğünü çalarak maçı sonlandırdı. Maçın bitmesiyle Bayern bloğu hariç tüm statta büyük bir alkış koptu ve Hopp’a tezahüratlar yükseldi. İki takım oyuncuları Rummenigge ve Hopp’u aralarına alarak tribünleri alkışlarla selamlamaya başladılar. Bu durum şiddetli yağmura karşın dakikalarca devam etti. Hopp seyircileri selamlayarak teşekkür ederken kendine destek veren oyuncuların elini sıkarak teşekkür etti. 

Taraftarlar neden Dietmarr Hopp'a karşı 

Dünyanın en büyük firmalarından biri olan SAP’nin kurucusu olan Dietmar Hopp’a karşı olan bu nefretin nedeni aslında tam olarak bilinmiyor. Hopp Sport 1 Televizyonuna yıllar önce yaptığı bir açıklamada “eğer bu konuda en ufak bir bilgim olsa bunu çok daha kolay kabullenip anlayabileceğim. Bana böylesine düşman olunmasına kendimce bir açıklama bulamıyorum, bunlar karanlık dönemleri hatırlatan şeyler” şeklinde konuşmuştu.  79 yaşındaki milyarder iş insanı Hopp, küçük bir kasaba olan Hoffenheim’ın futbol takımını 20 yıl boyunca destekleyip bir de stat inşa ettikten sonra bir süre önce kulübün sahibi oldu. Onun kulübü desteklemesi ve Ralf Rangnick ile başlattığı proje sonrası Bundesliga’ya yükselerek Avrupa kuplarına katılan bir takım haline getirmesi, diğer köklü kulüplere mensup taraftar gruplarını kızdırdı.Onlara göre futbolun içine kişisel servetlerin girmesi ve bu kulüplerin para gücüyle başarıya ulaşması futbolun kirlenmesi anlamına geliyor. Hoffenheim ve Hopp da bu bağlamda değerlendirildi. Aynı şeyler Leipzig’in henüz resmi sahibi olmasa da Red Bull ve sahibi Dietmar Mateschitz için de sıklıkla dile getirilmekte. Oysa Dietmar Hopp olmasa bugün Hoffenheim muhtemelen profesyonel bir takım olarak Bundesliga’da değil amatör liglerde oynayan ufak bir kulüp olarak kalacaktı. Bugün ise Hoffenheim artık Hopp olmasa da kendi yağıyla kavrulacakbir kulüp haline geldi. 

Hopp sadece futbolda yok

Hoffenheim’ın bulunduğu Stutgart ile Frankfurt arasındaki Rhein-Neckar bölgesinde Dietmar Hopp gelişimin en büyük mimarı olarak gösteriliyor. Yaptığıtoplumsal çalışmalarla defalarca takdir ödülleri alan Hopp, kurduğu Dietmar Hopp Vakfı ile eğitimden, sağlığa, spordan sosyal yardımlaşma derneklerine 800Milyon Euro’luk bir bütçe ile destek veriyor. Milyarder bir sahibi olan Hoffenheim aslında transfere fazla para harcamayan bir kulüp. Kulübün elde ettiği gelirlerin büyük bir bölümü alt yapıya harcanıyor. Son üç yılın transfer dönemine bakıldığında Hoffenheim 100,5 milyon Euro harcama yaparken satışlardan 170 Milyon Euro elde ettiği görülüyor. Aynı dönemde Bayern Münih’in transfere harcadığı para ise Hoffenheim’ın üç katı. Elde ettiği gelir ise Hoffenheim ile aynı. 

Hopp ve futbol

"Futbol aslında benim için sadece bir eğlence, ancak yanında kötülüğü de getiriyor. Futbol benim hayatımın tamamı değil. Sadece bir parçası. Ben antrenör veya oyuncu değilim. Mesela ben bilim adamları, tıp insanlarının kansere karşı verdiği mücadeleyi de destekliyorum. Veya Biyoteknoloji branşında Alzheimer, Ebola gibi hastalıklara aşı üretmeye çalışan doktorların da yanındayım. Ama futbolun ticarileşmesinin sebebi benmişim gibi hedef alınarak bana karşı bir mücadele sürdürüldüğü hissine kapılıyorum. VIP localarını bulan ben değilim” Bu sözler Dietmar Hopp’un yıllar önce bir televizyon programındayaptığı bir açıklamadan. 

Nefret, çığ gibi büyüdü

12 yıl önce bu saptamayı Dietmar Hopp’a karşı oluşan nefret giderek büyüyerek bugünlere geldi ve dünyanın konuştuğu bir noktaya vardı.Almanya’da DFB ve Bayern Münih her zaman taraftar gruplarının tepkisini çekmiş ve hakaretlere maruz kalmıştır. Kurumsal olarak onlar buna alışık. Ama ilerlemiş yaşıyla hayatın boyunca çok büyük işler başarmış Dietmar Hopp bireysel olarak bunlara karşı koyuyor ve gerginlik bu nedenle sona ermiyor. Bakalım Dortmund, DFB, Hopp üçgeninde devam eden ve diğer taraftar gruplarının da dahil olduğu bu tatsız çekişme daha ne kadar süre devam edecek?

Tepkiler...

Fritz Keller (DFB Başkanı)

Birlikte hareket ettikleri için iki takıma ve hakemlere teşekkür etmek istiyorum. Artık dip noktasına geldik. Her türlü ırkçılık, ayrımcılıktan ancak dayanışma ile çıkarız. Maçlarda meydana gelen bu tip olaylarda uygulamaya başladığımız üç aşamalı plandan vazgeçmeyeceğiz. (Önce anons, sonra uzunca bir ara ve ardından maçın tatil edilmesi). 

Kulüpler de üzerine düşeni yapmalı ve hangi taraftarlara bilet verdiklerine özellikle dikkat etmeliler. Dortmund taraftarına verilen toplu ceza ertelenen bir cezanın eylem devam etmesi nedeniyle hukuken uygulanmasıydı. Ancak ben toplu cezaya karşıyım. Bundan sonra da bireysel ceza vermeye devam edeceğiz.

Karl-Heinz Rummenigge (Beyrn CEO’su)

Almanya futbolu için kara bir gün. Bu tip taraftarlara karşı kesin bir tavır koyulmalı. Bunların üzerine cesaretle gitmeli ve sürekli kafamızı çevirmemeliyiz. Bütün olayları filme çektik. Bunları tespit ederek en ağır cezaları almaları için her şeyi yapacağız.

Christian Seifert (Alman Futbol Ligi CEO’su)

Dietmar Hopp’a karşı uzun süreden beri süregelen artık kabul edilemez bir hal aldı. Bunun herkes tarafından şiddetle kınanması gerekiyor. Bu bağlamda bugün çok üzücü bir gün yaşadık.

Hasan Salihamidzic (Bayern Münih Sportif Direktörü)

İki galibiyet ve 120. doğum günü. Mükemmel bir hafta olabilirdi. Bugün çok üzücü bir gündü. Dip noktası. Utanç verici. Nefret ve hoşgörüsüzlüğün toplumda yeri yok. Bundesliga'nın, FC Bayern'in pozisyonu açıkça bellidir ve bugün çok açık şekilde gösterdik.Hepimiz futbolda bu konunun üzerine taviz vermeden gitmeliyiz. Biz FC Bayern olarak bunu analiz ederek tepkimizi ortaya koyacağız. Tolerans futbol sahasının dışında da gösterilmelidir. Kim bunu yapamıyorsa FC Bayern'de yeri yoktur.

Thomas Müller (Bayern Münihli futbolcu)

Bu bizim istediğimiz futbol mu? Hayır. Nefret söylemlerine, ırkçılığa, antisemitizme, ve diğer bütün düşmanlıklara şans vermeyin. Oyunu seviyorsanız, toplumda daha fazla hoşgörü istiyorsanız bunu yapın.

Christian Streich (Freiburg teknik direktörü)

İnsanlara karşı düşmanlık kabul edilemez. Bu ülkedeki insanlar futbolu seviyor ve onun da bu bağlamda önemli bir işlevi var. Eğer bu böyle devam ederse kalkıp hepimiz evimize gidelim. Olanlar görmezden gelinmemeli.

Markus Gisdol (Köln teknik direktörü)

Sporun içinde böyle şeylerin olması çok yazık. Devre arasında asılan pankart bizim ikinci yarıdaki oyunumuzu da etkiledi. Dietmar Hopp’u Hoffenheim dönemimden çok iyi tanıyorum. Çok ince bir insan. Futbola sadece servetinin çok küçük bir bölümünü ayırıyor. Ama servetinin çok büyük bölümünü sosyal yardımlar için kullanıyor. Bunları unutmamak lazım. Böyle çok iyi işler yapan bir insana böyle davranmamak lazım. Belki bu insanlardan bazıları onun yardımlarından haberleri dahi olmadan yararlanıyordur.

Alfred Schreuder (Hoffenheim teknik direktörü)

Hepimizi çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Çok üzücü ve yazık. Dietmar Hopp için üzgünüm. İki takım oyuncuları da çok iyi bir duruş sergiledi.Hansi Flick (B.Münih teknik direktörü) Futbolda olmaması gereken şeyler oldu. İki takım da çok büyük bir duruş gösterdi. Bu böyle gitmez. Bu tip aptal ve karıştırıcılara karşı hep birlikte ayağa kalkmalıyız.

Senin için hazırladığımız haberler