Ali Koç'un Houllier açılımı

14.03.2017 - 15:39 | Son Güncellenme: 14.03.2017 - 15:39

2018'de yapılacak Olağan Seçimli Genel Kurul'da Fenerbahçe Başkanlığı'na adaylığını koyacak olan Ali Koç, 7 Mart 2017 akşamı 1907 Fenerbahçe Derneği'nde çok önemli bir konuğu, Fransızların efsane teknik direktörü Gerard Houllier'yi ağırladı.

Daha önce Lens, PSG, Fransa Milli Takımı, Liverpool, Lyon ve Aston Villa'da teknik direktörlük görevini üstlenen Houllier şimdilerde dünya futboluna damga vuran Red Bull futbol projesinin başında. Bu göreve 2012'de getirilen 69 yaşındaki Fransız, aynı zamanda Lyon kulübüne de danışmanlık yapıyor.

Red Bull 2005'te Avusturya'nın Salzburg kulübünü satın alarak futbola giriş yaptı. Daha sonra New York Red Bulls, RB Leipzig, RB Brasil gibi yatırımlarla dünyanın dört bir yanında futbola el atmaya devam eden Avusturya firması tarzıyla fark yaratıyor.

2012'de bu projenin başına geçen Houllier verdiği bir röportajda Red Bull'un politikasını şöyle tanımlıyor: "Oluşturmak, yetiştirmek, inşa etmek ve tabii ki bu çerçevede kendini yenilemek. Maçtayken top bizde olmalı. Kazanırken bunu kendi tarzımızla, seyircimizi arkamıza alarak yapmalıyız. Ne olursa olsun kazanmak değil, örneğin risk alarak kazanmak."

Red Bull'un Almanya'daki projesi RB Leipzig bu sezon çıktığı Bundesliga'da Bayern Münih'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Yaş ortalaması 24.2 olan takım kulüp politikası gereği 25 yaşın üzerinde oyuncu transfer etmiyor. Bu sezon takıma katılan Naby Keita takımın en dikkat çeken isimlerinden. Kardeş kulüp Salzburg'dan gelen 22 yaşındaki orta saha 2014'te Fransa 2. Ligi'nde keşfedilmişti. Gözlemci ağı oldukça geniş olan Red Bull aynı zamanda oyuncu yetiştirme konusunda da rakiplerinin önde. Projenin amacı önümüzdeki dönemde tamamen kendi altyapısından yetiştirdiği oyuncularla mücadele etmek.

Şu sıralar Red Bull Salzburg'un U19 takımı oldukça başarılı bir grafik çiziyor. UEFA Gençlik Ligi'nde 7 maça çıkan Avusturya ekibi 6 galibiyet 1 beraberlik alırken bu maçlarda 25 gol atıp 3 gol yedi. 7 Şubat'ta oynanan maçta Atletico Madrid'i 2-1 mağlup ederek yarı finale yükselmeyi başardılar. Diğer iki yarı finalist Barcelona ve Benfica. Son takım ise bugün Real Madrid - Ajax maçının ardından belli olacak. 

İşte Red Bull’un futbol projesi kısaca bu şekilde. Ve bu projenin başındaki adam olan Gerard Houllier de tecrübelerini İstanbul'da Fenerbahçelilere anlattı. 

Ali Koç bu hamleyle birlikte başkan seçildiği takdirde Fenerbahçe’de yeni bir modelin hayata geçirileceğinin sinyallerini de vermiş oldu. 

Senin için hazırladığımız haberler