Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'ndan TFF, Hakem ve VAR Açıklaması

26.10.2022 - 16:12 | Son Güncellenme: 26.10.2022 - 17:07

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu TFF, MHK, Federasyon yapısı, son dönemde tartışılan hakem ve VAR kararlarıyla ilgili açıklama yaptı. İşte detaylar...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'ndan TFF, Hakem ve VAR Açıklaması

AJANSSPOR HABER

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 11 haftada 21 puan toplayarak, 3. sırada bulunan Trabzonspor'da başkan Ahmet Ağaoğlu A Spor'a açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu, TFF ile MHK yapısı, hakem ve VAR atamaları hakkıda konuştu.

"Hepimizi derinden sarstı"

Bartın'da meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden madencilerin ailelerine destek olmak için başlatılan kampanyadan bahseden Ahmet Ağaoğlu, "Yaklaşık bir hafta önce Bartın'da meydana gelen bu elim kaza hepimizi derinden sarstı. Madencilik dünyanın en zor işi. En zor iş grubu madencilik ardından da denizcilik. Ben de bir denizci olarak bunu yakından bilen insanlardan birisiyim." ifadelerini kullandı.

"Yıllar önce Zonguldak'tan bir madencimiz Şenol Güneş'e iş eldivenlerini vermişti"

Ağaoğlu, "Madencilerimizin Trabzonspor hayatında da çok özel bir yeri var. Yıllar önce Zonguldak'tan bir madencimiz Şenol Güneş'e kendi iş eldivenlerini kaleyi korurken, kullanmak üzere göndermişti. Hatta o eldivenler bugün müzemizin bir köşesinde sergileniyor. Bu şekilde başlayan Zonguldak ve Bartın'daki madencilerimizle bir gönül bağımız var. Allah kolaylık versin. Yerin 300, 400, 600, 1000 metre altından bir avuç kömür çıkararak hem ülke ekonomisine hem de insanlığa hizmet ediyorlar." dedi.

"Eldivenleri açık artırmaya çıkararak madencilerimizin ailelerine bağışlanması yolunda bir kampanya başlattık"

Sözlerine devam eden Trabzonspor Başkanı "Çalışma şartları çok zor. Bu kaza hepimizi derinden sarstı. Şenol Güneş'e gönderilen eldiven ile başlayan serüveni, Uğurcan Çakır'ın Beşiktaş maçındaki giydiği, o son lig maçı oluyordu... Eldivenleri açık artırmaya çıkararak, oradan elde edilecek geliri hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine bağışlanması yolunda bir kampanya başlattık." şeklinde konuştu.

"Hedefimiz gruptan lider çıkmak"

UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ettikleri grubu değerlendiren Ağaoğlu, "Maça gideceğim. 4.5 senedir hiçbir maçı kaçırmadım hasta olduğum dışında. Puıanlar baktığınız zaman dengeli bir grup. Hiç beklenmedik skorların da alındığı bir grup. İki maçtan 6 puan çıkardığımız takdirde zaten grup lideri olarak çıkıyoruz, hedefimiz bu. Olası bir puan kaybında diğer maçların ve son maçların skorları belirleyici olacak." dedi.

"Çok şanssız maçlar oynadık"

Ahmet Ağaoğlu, "Çok şanssız maçlar oynadık. Kopenhag maçı çok şansızdık. Bana göre yemiş olduğumuz ilk gol ofsayt veya Ferencvaros maçında Yusuf'un son dakikada attığı gol VAR'dan döndü. Kopenhag maçı hariç VAR'ın müdahil olduğu 3 kırmızı kart VAR uyarısıyla verilen, iptal edilen golün olduğu bir grup yaşadık. Şanssız maçımız Monaco maçıydı, Ferencvaros maçıydı." açıklamasını yaptı.

Trabzonspor Başkanı, "Şans bizden yana döndüğü zaman ki, döndüğüne de inanıyorum Monaco maçıyla birlikte. Avrupa kupalarında en farklı skorlardan birini aldık 4-0. Çünkü gol yemeden o maçı kazandık. Şansın döndüğüne de inanıyorum. Belgrad seyircisi bizim için önemli bir faktör değil. Umuyoruz ki yarın güzel bir sonuçla ülkemize döner Ferencvaros maçındaki galibiyetle de gruptan lider olarak çıkarız. Grup ikinciliği biraz riskli. Hiç düşündüğümüz bir şey değil" şeklinde konuştu.

"Biz hakem konusunu gündemimizden çıkardık"

VAR sistemi ve hakemlerin performansı hakkında açıklamalarına devam eden Ağaoğlu, "Bütün kulüp başkanlarının, hocalarının, oyuncularının, taraftarların görüşlerini, düşüncelerini, bunların hepsini saygı duyuyorum. Bu konuda farklı bir şey benim söylemem mümkün değil. Ama kamuoyunda malum olduğu üzere biz yaklaşık bir sene önce bir karar aldık. Hakemlerle alakalı olarak; başkan olarak ben, hiçbir yöneticimiz, hocamız, oyuncumuz hiçbir şekilde, yani biz hakem konusunu gündemimizden çıkardık." dedi.

"Toplantıya Mustafa Çulcu gelmedi"

Konuşmasını sürdüren Ağaoğlu, "Bunun 2-3 tane sebebi var. Bunlardan bir tanesi benim Kulüpler Birliği Başkanı dönemimde Sayın Süleyman Hurma ile beraber yapmış olduğum bir çalışma var. Bir çalışma grubu oluşturduk ve hemen hemen görev yapan bütün MHK başkanlarıyla biri hariç, Sayın Mustafa Çulcu gelmedi. Kendisi ben aktif olarak federasyonda hala görev yapıyorum, dolayısıyla böyle bir toplantıya katılmayacağım dedi. Onu da anlayışla karşıladık." açıklamasını yaptı.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Ağaoğlu, "Çok yoğun bir çalışma yaptık, sorunlar nedir, nereden kaynaklanıyor, çözümleri neler. Çünkü ben yaklaşık olarak 35 senedir yönetici olarak spor aleminin içerisindeyim. 20-35 senedir tartışmalar neyse, konuşmalar neyse bugün değişen bir şey yok. MHK başkanları geliyor, gidiyor. Federasyon başkanları geliyor, gidiyor. Yerine yenileri geliyor. Sorunlar aynı sorunlar ve hepsi masada. Bizim yapmış olduğumuz tespitlerde öne çıkan belli başlı sorunlar vardı." diye konuştu.

Ağaoğlu "Neydi bunlar? Ciddi bir eğitim sorunu. Bir diğeri bu kadar yoğun eleştiri aldıkları yerde hakemlerin güven sorunu ve eleştirilen hakemlerin psikoloji üzerinde yapmış olduğu etki, mental olarak. Maçtan önce, maçtan sonra konuşuyorsunuz, eleştiriyorsunuz, yumruk masaya vb. tabirlerin kullanıldığı bir süreç yaşıyoruz. Belki bir ya da iki hafta bunların etkileri görülüyor. Maalesef yöneticilerimiz ve başkanlarımız da camialarımızı, özellikle taraftarlarımızı işte bağırmayanın hakkı yeniliyor, bağıracaksın gidip hakkını alacaksın. Gidip hakkınızı aldığınız zaman, bir başkasının veya bir başkasının da hakkını ihlal edebileceğiniz düşüncesini de aklınızdan çıkarmaması gerekiyor. Bu yapıyı sağlıklı bir hale getirebilmek için bizin tespit ettiğimiz sorunlardan en önemlisi ciddi bir torpil diyeceğim artık halk arasındaki tabiriyle." dedi.

"Torpil daha aday hakemlikten başlıyor"

Trabzonspor Başkanı, "Torpille veya bir adam kayırma şeyinin söz konusu olduğu, yani bu daha aday hakemlikten başlıyor. Aday hakemsiniz, eğer hakem kurulunda sizi destekleyen bir yapı yoksa, il hakem kurulu ile aranız iyi değilse aday hakemlikten bölge hakemliğe... Bunlar yapılırken hakemlerinin yeteneklerinin, becerilerinin göz ardı edildiği ortaya çıkıyor. Klasman hakemliğine kadar bu silsile devam ediyor. İyi eğitildikleri takdirde, işte bunun en son örneğini gördük. Bizim Monaco maçını Gürcistan Federasyonu'na bağlı bir hakem grubu idare etti. Bana göre o hakem grubu bizde 2. Lig dahil maç yönetecek kabiliyette hakemler değillerdi." ifadelerini kullandı.

"Kulüpler kendinden olan insanların yapı içinde olmaları için gayret gösteriyor"

Ağaoğlu, "Hakemin güveneceği nokta TFF, MHK, Yönetim Kurulu ve TFF Başkanı olmalıdır. Çünkü yapı bu şekilde zaten. Bunun dışında hakemler üzerinde nüfuslarını kullanarak etki ettiğiniz takdirde ki bu yıllarca yapıldı ve denendi. Bugün bir federasyon seçimleri oluyor, kurullar oluşturulurken orada gücünün büyüklüğü ölçüsünde bütün kulüpler kendi düşünceleri doğrultusunda olan insanların veya etki edebilecek insanların yapı içerisinde yer almaları için aşırı gayret sarf ediyorlar." dedi.

"Sistemi ve yapıyı bozan biziz"

Ağaoğlu, "Böyle olduğu zaman iş bağımsızlığın dışına çıkıyor. O zaman sistemi ve yapıyı bozan insanların biz olduğumuz gerçeği de çok aşikar. Bundan intina etmemiz lazım. Biz neden bir senedir susuyoruz, ne hocamız, ne yöneticimiz ne de herhangi bir oyuncumuz hakemle alakalı olarak eleştirisel bir beyanatta bulunmuyor. Bunun anlamı şu: Trabzon'a geldiğiniz zaman, Trabzonspor'un bir maçını yönettiğiniz zaman, üzerinizde kulüpten kaynaklanan ve kulübün oyuncusundan, hocasından kaynaklanan taraftar baskısı hariç... Taraftar her maçta hakemi baskı altına almaya çalışır vermiş olduğu kararlardan dolayı protesto ederek. Bu dünyanın her yerinde böyle. Trabzon'a geldiğiniz zaman sahadaki maçı yönetin, herhangi bir baskı altında kalmadan sahadaki maçı yönetin, verecek olduğunuz kararlar..." ifadelerini kullandı.

"Bizim aleyhimize verilen hatalı kararlar yok mu?"

Ağaoğlu, 11 maç oynadık, aleyhimize verilen hakem hatalarından kaynaklanan kararlar yok mu, var. Ben şurada saymaya kalksam onlarca çalınan veya çalınmayan düdük var. Ama aynı şekilde rakiplerimizin de lehine-aleyhine çalınan çalınmayan düdükler var. Biz bunlara hakem hatası olarak değerlendiriyoruz ve o yapının özellikle eğitim programları genişletilerek, eğitim programları daha aktif hale getirilerek iyi eğitilerek ve ciddi bir puanlama sistemiyle hak edenlerin işte elit kategoride maçı yönetemeyecek yeterlilikte olan hakemlerin de kategori dışında kalmaları ki bu doğaldır. Her kurumda vardır bu. Yetenekliyseniz her şey sizin performansınıza bağlı. Hatta terfi edersiniz, meslek yaşantınızı da bu şekilde sürdürürsünüz." şeklinde konuştu.

"Aynı şeyler hakemlik müessesi için de geçerli. Burada tabii ki kronikleşmiş sıkıntıların ortadan kaldırılması böyle 3-4 günde, 5 ayda halledilecek bir sorun değil. Gördüğümü söylüyorum sadece, bir kere TFF'nin bu konuda çok ciddi bir iradesi var. Onlar da zaten göreve geleli 4-5 ay oldu. Bu 4-5 ay içerisinde yapmış oldukları uygulamalar en azından niyetleri ve düşünceleri bu doğrultuda. Ben asla ve asla yanlış anlaşılmasın, çok bariz hakem hatalarının maç sonucuna tesir eden hakem hataları yaşanmadı. Hayır hiç alakası yok. Çok ciddi hakem hataları var, hatta puanlamaya dönüp baktığınız zaman belki de ligin sonunda şampiyonluğu veya küme düşmeyi etkileyecek puanlara tesir eden hakem hataları yaşadık. Ama biz bunları hakemler üzerinde algı yaratarak... İşte maç öncesi bir hakem atanıyor başlıyor işte medyada kulüp yöneticileri, başkanları bu hakem diyerek söylemler... Onlar zaten tüm futbol kamuoyunun malumu."

"Hakem atanır atanmaz algı operasyonuna başlanıyor"

"Hakemi etki altına almak olmamalı. A takımıyla, B takımı bir maç oynayacak, bir hakem atanıyor, A takımı hakem atanır atanmaz böyle bir algı operasyonuna başlıyor. Doğal olarak da B takımı da bundan muzdarip oluyor. Hakemi etki altına almaya çalışıyorlar. Bunlan alakalı da TFF Disiplin Talimatı'nın da belirli kuralar ve cezalar var ama bunlar neticeyi değiştirseydi, 30-35 senedir aynı sorunlar dönüp dönüp tekrar yaşamaz olurduk. Hakemleri eskiye göre kıyaslayacak olursak özellikle VAR'ın devreye girmesiyle, dünkü toplantıda şunun da farkına vardık ki, VAR'ın hangi pozisyonlarda devreye girip, hangi pozisyonlarda girmeyeceği ile alakalı olarak kulüp başkanları olarak, oyuncularımız, hocalarımız ve geniş ölçüde de taraftar kitlemiz yeteri kadar bilgi sahibi değil. Mesela isim vermeyeceğim. Bizim bir maçımızda, bir oyuncumuza ceza sahası içerisinde yapılan bir pozisyon hani bana göre net penaltıydı. Çıkıp bunu söylemedik, dile de getirmedik ama dün orada VAR hakemleriyle de konuştuğumuz zaman, 'Bu pozisyonda neden VAR devreye girmedi' o vb. pozisyonlarda VAR'ın devreye girmediğini ifade ettiler. Hem Sayın Murat Ilgaz hem de oradaki VAR kadrosu."

"VAR devreye girdikten sonra ofsaytta, bir de bize dün verilen brifingde ofsayt çizgisini çok kalın çizgilerle çizildiği gibi bir düşünceye sahipti herkes ama onun ekrana yansıyış şekli öyle. Yaklaşık olarak 2 mm. ince bir çizgi ile tespit edilip daha sonra o pozisyonun ofsayt olup olmadığı ile alakalı olarak orta hakem uyarılıyor. O çizgi aslında çok çok ince bir çizgi. Uygulamada gördük bunu."

İlgini Çekebilir
Süper Lig'de 12. haftanın hakemleri açıklandı! 3 büyükler ayarı
Habere Git

"Bana göre yüzde 98 bir iyileşme var"

"Bu şekilde VAR'ın devreye girmesiyle bariz kırmızı kart ve ofsayt olan veya olmayan, golle sonuçlanan ataklar konusunda da bana göre yüzde 98 bir iyileşme var. 1.5 metrede atılan golde yardımcı hakeme neden bayrak kaldırmadın diye sorulduğunda, 'Gözüme kar tanesi kaçmıştı, göremedim'. Biz bunlara da tanık olduk. Kümeden düşecek takımların lig sıralamasına ve şampiyonluğu tayin eden maçlarda yapılan inanılmaz hakem hatalarına fütursuzca verilen ve buna benzer cevaplara da tanık olduk. Kıyaslarsak çok farklı bir yerdeyiz ama asla yeterli değil. Ama burada federasyon başkanına, yönetim kuruluna MHK yönetim kuruluna düşen görev ve sorumlulukların yanı sıra özellikle bizim 1 yıldır devam eden suskunluğumuzun veya hakem konusunun gündemimizde yer almamasının yegane sebebi Trabzonspor Kulübü'nün hiçbir şekilde hakemlerin psikolojisi üzerinde bir baskı oluşturmasını istemediğimizden dolayı. Bu eleştirilebilir. Bugünkü futbol yapısı içerisinde eleştirilebilir ama bu bir politikadır ve Trabzonspor'un hassasiyetle uygulamış olduğu bir politikadır."

Stadyum isim sponsorluğu ile ilgili bir çalışma olup olmadığı konusunda gelen bir soruyu yanıtlayan Ağaoğlu şunları kaydetti:  "Çok ciddi çalışmalarımız var. Ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda maddi anlamda gelir getirecek bir kalem olduğunu düşünecek olursak bu pek kolay çözüme ulaştırılacak konu değil ama uzun zamandır devam eden görüşmelerimiz var, çok ciddi bir noktaya geldik. Hemen hemen bitme noktasına geldi diyebiliriz. Bunulan alakalı olarak zaten neticelendirdiğimiz zaman kamuyounu bilgilendireceğiz."

Senin için hazırladığımız haberler