13 Hakemin İşine Son Verilmesinin Şifreleri

13.03.2022 - 14:23 | Son Güncellenme: 13.03.2022 - 18:13

MHK Başkanı’nın 13 hakemin işine son vermesinin gerekçelerinin hiçbiri ikna etmiyor. Açıklamasından şu çıkıyor: 7 Mart gecesi vahim bir ihbar geldi!..

13 Hakemin İşine Son Verilmesinin Şifreleri

KENAN BAŞARAN 

Türkiye futbolunun nadir evrensel markalarından Cüneyt Çakır ve 12 hakemin düdüğünün asılması büyük olay. Çakır’ın Süper Lig performansını beğenip beğenmemek bir yana, sonuçta o yarın öbür gün UEFA veya FIFA kurullarında görev yapabilecek bir kariyere sahip. Merkez Hakem Kurulu (MHK), Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve tüm kulüplerde onun gibi uluslararası bir şöhret yok! Bu sansasyonel kararı didik didik edelim:

Gazeteci Hakan Can 5 ay önce duyurdu

1-Kıymetli meslektaşım Hakan Can, bu hakemlerin düdüğünün asılacağını 5 ay önce Youtube kanalında duyurmuştu. Yani bu karar, bugünkü MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun boyuna aşan bir iş. O sadece ihalenin yıkıldığı isim.

Öne sürdükleri yaş da başarı da yalan

2-Hakemlerin işine son verme gerekçeleri komik. Ne yaş ne de performans gerçeği yansıtıyor.
Bakın mesela, 13 hakemden üçü 35, birisi 36, birisi 38 ve bir diğeri de 40.
38 yaşındaki Abdülkadir Bitigen, UEFA’nın VAR’da önemsediği bir hakem.
Fırat Aydınus için daha bir sezon için yönetmelik değiştirip emekliliğini 1 yıl ertelediler.

Cüneyt Çakır’ın dünya rekorunu engellediler

3-Ve Cüneyt Çakır… Fazla söze gerek yok. 3 kez Avrupa Futbol Şampiyonası (5 yarı final), 2 kez Dünya Kupası (2 yar final) görmüş ve final dahil, Şampiyonlar Ligi’nde sayısız maç yönetmiş bir hakem. Biz ki yıllarca Dünya Kupası’nda maç yönetti diye yıllarca Doğan Babacan ile gurur duyduk.
TFF aldığı bu kararla Cüneyt Çakır’ın tarihi rekorunu önledi. Çünkü o, dünyada 3 Avrupa Şampiyonası ve 3 de Dünya Kupası’nda maç yöneten ilk hakem olacaktı.  Çakır, 15 gün sonra Dünya Kupası için atletik performans testlerine girecekti.
Milli takım gidemese bile, Katar’da ay yıldızlı bayrağı temsil eden bir yurttaşımız olacaktı. Milli takım Katar bileti alamazsa Katar’daki tek gururumuz amigo Recep olacak!
Hasılı, Cüneyt Çakır kararı skandaldır.

İlgini Çekebilir
"Lig şaibelidir dedirtmeye kimsenin hakkı yok"
Habere Git

44 yaşındaki Bayarslan’ın ilk Fenerbahçe maçı!

4-Gençlik operasyonu adı altında Çakır ve 12 hakeme düdük astıran MHK’nın Aytemiz-Alanyaspor-Fenerbahçe maçına verdiği Volkan Bayarslan, 44 yaşında! Ve daha ilginç bir durum: Kariyerinde ilk kez Fenerbahçe maçına atandı!

TFF ve MHK kendi talimatını çiğnedi

5-TFF ve MHK, kendi talimatlarını bilmiyor! Talimata göre bir seferde ancak mevcut hakem kadrosunun yüzde 20’si listeden çıkartılabiliyor. TFF yüzde 50 oranında hakemin düdüğünü astı. Hukuku çiğnedi. O yüzden işine son verdiği hakemlerle yeniden görüşmeye başlamış deniyor. Bugün itibarıyla Cüneyt Çakır ve 12 hakem, isterlerse Tahkim Kurulu’na başvurabilir. Ayrıca adli yargı yoluna da gitme hakları bulunuyor.

Çakır yurt dışında çalışabilir mi?

6-Özellikle Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık ve Abdülkadir Bitigen isterlerse başka ülkede hakemlik yapabilir mi? Bunun olması için TFF’nin onayı lazım. Aksi halde ‘faal olmayan’ hakemlerin başka ülkelerde iş bulması ihtimali düşük. Ha buna rağmen bir ülkeden teklif alırlarsa bu da sıra dışı bir iş olur.

Hakemlere kulüp başkanları mı baskı yaptı?

Bütün bunlardan da vahim bir durum var o da MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun açıklamaları. Yayıncı kuruluşa verdiği röportajda bazı sözleri irkiltici! Hem işin esası bakımında hem de usulen. Bakalım:

-İşine son verilen hakemlerin özgürce karar veremediğini söylüyor. Neden peki? Cevap yok!
Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ali Palabıyık gibi kalburüstü hakemler kimin veya neyin baskısı altında karar verdi?
-Kulüp başkanları mı baskı yaptı?
-Bir başka yapılanma mı baskı yaptı?
-Yoksa içlerinden biri diğerlerine baskı yaptı?
Ali Şansalan, Zorbay Küçük özgürce karar vermiş de Çakır ve Aydınus mu verememiş?
Peki bu özgürce karar veremeyen hakemlerin yönettiği maçlar ne olacak? Ligin kaderini etkilememişler mi? Verdikleri kararlarla maç sonuçlarını nasıl etkilemişler?
-MHK Başkanı, bu kadar hakemin düdüğünü asmalarında Trabzonspor’un puan farkını açmış olmasının da etkenlerden biri olduğunu söylüyor!

Avcı bile şampiyon ilan etmedi, MHK Başkanı etti

Medya olarak biz bile matematiksel olarak şampiyon belli olmadan “Şampiyon” manşeti atamazken, medya bir yana, Abdullah Avcı bile daha dünkü Göztepe maçı öncesi “Kaldı 900 dakika” derken, MHK Başkanı Gündoğdu, Trabzonspor’u resmen şampiyon ilan etti!
Evet ben de “Trabzonspor şampiyon” derim ama usul var erkân var. Matematiksel olarak şampiyonluk şansı olan takımlara saygı var. Bu futbol, olur ya, Trabzonspor takılır, üst üste puanlar kaybeder ve takipçisi de kazanıp yarış son nefese kalabilir. O zaman bu hakemler geri mi çağrılacak?

-Nasıl oluyor da yarışın kopmadığı dönemlerde bu özgürce karar veremeyen ‘sorunlu’ hakemlerle yola devam ediliyor da yarış koptuktan sonra edilmiyor? Tersi olması gerekmez miydi?

1 dakika! O zaman niye maç verdiniz?

- MHK Başkanı “1 dakika bile bekleyemezdik” diyor. Öyle mi! Misal Hüseyin Göçek’e 7 Mart’ta maç vermişsiniz. Ama bir gün sonra Göçek dahil, 13 hakemin düdüğünü astınız. Hem aylardır yapılan bir çalışma sonunda bu kararı verdiğinizi söyleyeceksiniz hem de “1dakika bile bekleyemezdik” diyorsunuz! Şaka mı bu!


Ben şunu anlıyorum: Pazartesi son maçtan sonra MHK’ya öyle bir ihbar geldi ki, bu 13 hakem için 1 dakika bile beklenecek durum kalmadı ve o yüzden görevden alındılar!


-Yok eğer, uzun zamandır ‘özgürce karar veremedikleri’ biliniyorduysa, geçtim önceki haftaları, 4-7 Mart haftasındaki maçlara bu hakemleri nasıl atadınız?


13 hakemin düdüğünün asılma biçimi, futbolumuzun en büyük skandallarından biridir. Bunun skandal olduğu da bizzat MHK Başkanı’nın durumu açıklamaya çalışırken, açıklayamaması ve öne sürdüğü vahim gerekçeleridir.

Yarın bu hakemler MHK Başkanı olursa

Sonuç itibarıyla görülüyor ki bu 13 hakem, kulüpler ve TFF içindeki bazı isimler arasındaki güç savaşının kurbanı oldu. Bir yanda gerçek anlamda sistemin düzeltilmesini; liyakata dayalı bir yönetimin tesisini isteyenler, bir yandaysa egemenlik alanını korumak isteyenler var. Adil bir sistem isteyenler, görevine son verilen hakemleri çok beğenmeseler de, işten el çektirilme şeklini onaylamadı. Çünkü amacın üzüm yemek olmadığını görüyorlar. Bazıları da “Benim etkimle kelleler alındı” diyerek, kendi kendi tribününe oynuyor! Ancak bu başkanlar, farkında mı bilmiyorum, yarın öbür gün bu kellesi kesilenler, o MHK ve diğer kurullara gelebilir. O vakit de onlar “İntikam soğuk yenen bir yemektir” diyebilir!

Hakemler iç kavganın piyonu

Birileri gelecek için pozisyon alıyor. Hakemler üzerinden savaşın bir yansımasını görüyoruz. Hakikat peşinde koşanlar sorular soruyor. Güç savaşında olanlarsa, fili tuttukları yerden çıkarlarına göre tarif ederek, mevzilerini korumaya; ‘düşmanları’nı yok etmeye çalışıyor! Hakemler iç kavganın piyonu olarak kullanılıyor.

Adil düdük üflenmesi için

Bu antidemokratik futbol yapısında böyle şahısları rencide edecek şekilde görevden alarak, hiçbir şeyi düzeltemezsiniz. Gelecek sezon bu eleğin üstünde kalan hakemler hata yaptıklarında, bugün onlara destek veren başkanların boyunlarına ilmeği ilk geçirenler olduğu görülecektir.
-TFF genel kurul delege sistemi tabana yayılmadıkça,
-MHK ve hukuk kurulları gerçek anlamda bağımsızlaştırılmadıkça, kulüplerin kamu tarafından tavizsiz şekilde denetlenmedikçe
hiçbir düdük adil üflenmeyecektir.
Çünkü, “BOZUK DÜZENDE SAĞLAM ÇARK OLMAZ”…

Senin için hazırladığımız haberler