5 oyuncu değişikliği kalıcı olacak mı?

16.07.2020 - 15:58 | Son Güncellenme: 16.07.2020 - 15:58

Dünya futbolunun patronu FIFA dün yaptığı açıklamayla IFAB tarafından 31 Aralık'a kadar geçici olarak getirilen beş oyuncu değişikliği kuralının yine kural koyucunun kararıyla 31 Temmuz 2021'e kadar uzatıldığını duyurdu. Bununla birlikte kuralın Haziran-Temmuz 2021'de oynanacak olan EURO 2020'de de uygulanması kesinleşti.

5 oyuncu değişikliği kalıcı olacak mı?

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Uzun süren pandemi arasının ardından liglerin yeniden başlamasının öncesinde FIFA, oluşabilecek çok sayıda sakatlığın önüne geçilmesi amacıyla IFAB'a başvurarak 2020/21 sezonu sonuna kadar beş oyuncu değişikliğine izin verilmesini talep etmişti. Normalde yılda bir kez IFAB İcra Kurulu tarafından değiştirilebilen futbol kuralları, IFAB Yönetimi tarafından geçici olarak değiştirilebiliyor.

IFAB Yönetimi FIFA'nın başvurusunun ardından beş değişiklik hakkının 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanmasına izin vermiş ancak 2021 için kararın daha sonra alınacağını belirtmişti. Futbolun kural koyucusu ayrıca federasyonları ve konfederasyonları bu kararı uygulamakta serbest bırakmıştı.

Sezonun bitmesine yaklaştığımız şu günlerde IFAB, FIFA'nın 2021 için yaptığı başvuruyu da değerlendirerek kuralın geçici olarak 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi.

Kural kalıcı olur mu?

Futbolda yeni bir kuralın uygulanması veya değiştirilmesi kararını yılda bir kez Şubat ayı sonunda toplanan 8 kişiden oluşan IFAB İcra Kurulu verebiliyor. Alınan kararlar ise aynı yılın 1 Haziran günü uygulamaya konuyor. Peki beş oyuncu değişikliği kararı kalıcı olabilir mi?

Bu konuda sıklıkla dinlediğim yorumlarda beş oyuncu değişikliği kuralının kalıcı olacağı yönünde bir görüş olduğunu duyuyorum. Oysa bu çok çabuk verilebilecek bir karar değil ve belli bir prosedürü var.

IFAB 31 Temmuz 2021'e kadar bu kararı geçici olarak aldığı için bu kuralın kalıcı olarak uygulanması için FIFA'nın 2021 sonuna kadar IFAB'a değişiklik teklifini iletmesi gerekiyor.

Değişiklik konuları daha sonra IFAB'ın çeşitli çalışma gruplarında olgunlaştırılıp İcra Kurulu'na sunuluyor. Kurul da Şubat ayı sonunda yaptığı toplantılarda karar değişikliği veya yeni kural isteklerini (çoğunlukla) onaylıyor. Eğer FIFA kuralın kalıcı olmasını talep eder IFAB İcra Kurulu da bunu onaylarsa kuralın kalıcı olarak uygulanmaya başlama tarihi 1 Haziran 2022 olur. Bu da bu hakkın liglerde ve kupalarda 2022/23 sezonundan itibaren uygulanabilmesi anlamına geliyor. Ayrıca 2022 Dünya Kupası'nda ilk kez beş oyuncu değişikliği kuralı uygulanabilir.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler