2023/24 sezonunda en çok maça çıkan Türk oyuncu Kerem Aktürkoğlu

06.09.2024 - 13:47 | Son Güncellenme: 06.09.2024 - 13:52

Galatasaray'dan Benfica'ya transfer olan Kerem Aktürkoğlu geçen sezon en çok forma giyen oyuncular içinde dünyada ilk sekize girdi. İşte detaylar...

2023/24 sezonunda en çok maça çıkan Türk oyuncu Kerem Aktürkoğlu

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Uluslararası Futbol Oyuncuları Sendikası FIFPRO, giderek yoğunlaşan uluslararası maç takvimi ile ilgili olarak hazırladığı 59 sayfalık oyuncu iş yükü raporunu kamuoyu ile paylaştı. 2023/24 sezonunu kapsayan istatistiklere yer verilen araştırmada Türk ve Türkiye’de forma giyen oyuncular da yer alıyor.


Hem FIFA hem de UEFA turnuvalarında giderek artan maç sayıları ile özellikle çok maç yapan üst düzey takımların oyuncuları büyük bir iş yüküne maruz kalıyor. Uluslararası Futbol Oyuncuları Sendikası FIFPRO, uzun süreden bu yana bu konuda he iki kurum ile ciddi bir tartışma içinde.

Futbolcuların büyük bir iş yükü altında oldukları genç ve sağlıklı insanlar olmalarının yanında çok para kazanmaları nedeniyle futbol severler tarafından pek dikkate alınmayan bir olgudur. Ancak rakamlar ortaya koyuyor ki, maç sayılarının çokluğu nedeniyle futbolcular aşırı fiziksel ve zihinsel bir yorgunluk yaşıyorlar. Tüm bu yorgunluğa karşın oyuncuların yeterince tatil yapıp dinlenemeden bir sonraki sezona giriş yaptıklarını görüyoruz.

İlgini Çekebilir
Benfica'da Kerem Aktürkoğlu'nun yeni hocası resmen açıklandı
Habere Git

Örneğin geçen sezon EURO 2024’e katılmayan oyuncular, sezonun %81’inde katılanlar ise %88’inde yer almak zorunda kaldılar. Turnuvaya katılan oyuncular sezonun sadece %12’sinde kendilerine zaman ayırabildiler.

Bunun da başlıca nedeni de para. FIFA ve UEFA’nın yanında özellikle kulüplerin daha fazla gelir elde etmek için artmasına razı oldukları maç sayıları, iş yükünü giderek arttırıyor. Çünkü takımlar ne kadar çok maç yaparsa gelirler de aynı paralelde artmakta.

Sezon başı hazırlık maçları, lig maçları, ülke kupası karşılaşmaları, milli maç araları, Avrupa kulüp müsabakaları, takım antrenmanları, seyahatler, sponsor organizasyonları ve diğer angajmanlar, oyuncuların adeta nefes almasına bile fırsat bırakmıyor.

Peki yöneticiler bu kararları alırken o yükü çeken futbolcuları düşünen var mı? İşte FIFPRO, oyuncuların nasıl ağır bir yük altında olduklarını hazırladığı 2023/24 sezonu raporuyla ortaya koyarken UEFA ve FIFA ile bu konuda ciddi bir mücadeleye girmiş durumda.

59 sayfalık geniş kapsamlı raporu incelemenizi öneririm. Ben ise burada birkaç çarpıcı istatistiği sizlerle paylaşacağım.

Kerem Aktürkoğlu da raporda

Galatasaray’dan Benfica’ya transfer olan milli futbolcu Kerem Aktürkoğlu, geçen sezon 72 maçta maç kadrosunda yer alırken tam 70 maçta sahaya çıktı ve 4.920 dakika forma giydi. Bununlar birlikte Kerem en çok forma giyen oyuncular içinde dünyada ilk sekiz içinde yer alıyor. Bu listenin birincisi ise bu sezon Manchester City’den Atletico Madrid’e transfer olan Arjantinli 24 yaşındaki Julian Alvarez. Oyuncu hem City hem de Arjantin Milli Takımı’nda tam 75 maçta sahaya çıkmış.

Bir diğer milli futbolcumuz Zeki Çelik de 73 maçta takım kadrosunda yer alırken 45 karşılaşmada sahaya çıkarak 2.557 dakika sahada yer aldı. Zeki, en çok kadroya giren oyuncular sıralamasında ilk on içinde bulunuyor. Bu listenin başını da 83 kez kadroya giren ve yukarıda ismi geçen Julian Alvarez çekiyor.

Avrupa’da oynayan Güney Amerikalı oyuncular, milli maçlar için ülkelerine gittikleri için doğal olarak en çok km kateden oyuncular oluyor. Bu listenin dördüncü sırasında ise Galatasaray’da forma giyen Davinson Sanches’i görüyoruz. Kolombiyalı oyuncu, 2023/24 sezonunda 193 saat uçuşla 147.539 km yol katetmiş. Listenin başındaki oyuncu ise Tottenham’ın Arjantinli oyuncusu Cristian Romero. 26 yaşındaki futbolcu, 211 saatlik uçuşla 162.978 km mesafeyi geride bırakmış.

Oyuncuların üzerindeki yükü gösteren çarpıcı iki karşılaştırma da raporda yer alıyor. Alman Milli Takımı ve Bayern Leverkusen’in 21 yaşındaki oyuncusu Florian Wirtz, geçen sezon tam 11.500 dakika forma giymiş. Oysa Alman futbolunun efsane isimlerinden Michael Ballack, aynı yaşta olduğu sezonda sadece 4.175 dakika oynamış.

Real Madrid’de forma giyen Brezilyalı Vincius Junior 24 yaşına kadar 369 maça çıkmış. Buna karşın Brezilya efsanelerinden Ronaldinho, 24 yaşına geldiğinde sadece 163 maçta forma giymiş.

Geçen sezonun en ilginç istatistiklerinden biri de iki maç arasında en az dinlenen oyuncu istatistiği. Monacolu Japon Takumi Minamino, Asya Kupası karşılaşmasından sonra 1 gün dinlenerek takımının karşılaşmasında forma giymiş. Geçen sezon Kosta Rika’da oynayan Honduraslı futbolcu Alexander Lopez de 19 maçla dünyada en çok üst üste maça çıkan oyuncu olmuş.

Maçların yoğunluğu ile ilgili Real Madrid ve İspanya Milli Takımı oyuncusu Dani Carvajal’in söyledikleri ise maç yoğunluğunu çok güzel ortaya koyuyor.

"72'den fazla maça çıkarak tam kapasiteyle oynamak imkansız. Bunun analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü pratikte bu mümkün değil. Hem oyun kalitesi düşüyor hem de biz ailelerimizle birlikte bundan zarar görüyoruz”.

Barcelonalı Robert Lewandowski de "Sonuçta insanız. Sahada makine gibi olmaya çalışıyoruz ama insan olduğumuzu ve dinlenmek için düzgün bir zaman ihtiyacımız olduğu unutulmamalı” sözleriyle bu konudaki görüşünü dile getiriyor.


Senin için hazırladığımız haberler