2020 Deprem fay hattı sorgulama!

06.12.2020 - 10:16 | Son Güncellenme: 06.12.2020 - 10:22

Son dakika haberleri... Deprem, Türkiye'nin bir gerçeği. Ülkede yaşayan vatandaşlar da, deprem ile ilgili birçok bilgiye sahip olmak istiyor. Özellikle Türkiye'den geçen fay hatları internette sıklıkla araştırılıyor. Peki evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte 2020 Deprem fay hattı sorgulama...

2020 Deprem fay hattı sorgulama!

Türkiye'nin en büyük gerçeklerinden biri deprem ve vatandaşlar da depremin Türkiye'nin hangi bölgelerinde daha sık yaşanbileceğini, kısaca Türkiye'deki deprem fay hatlarının nerleri olduğunu merak ediyor ve araştırıyor. Peki Türkiye'nin deprem fay hatları neresidir? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte 2020 Deprem fay hattı sorgulaması...

Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nasıl öğrenirim?

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulabilirsiniz. Ekranın yan tarafından Faylar sekmesini ve Depremler sekmesinden ise son 24, son 7 gün ve son 30 gün şeklinde bulunan kutucuklara tıklayarak hangi zaman diliminde evinizin altından fay hattın geçtiğini görebileceksiniz.

AFAD Türkiye Deprem Haritası

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.

Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen ²Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi² başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır. (Haber Türk)

Senin için hazırladığımız haberler