1 senede her şey değişti! Madde madde kırılma anları...

08.06.2020 - 12:10 | Son Güncellenme: 08.06.2020 - 12:29

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile Fenerbahçe yönetimi arasındaki gerilim tırmandı. Pekiyi bu sürece nasıl gelindi? Nihat Özdemir, Fenerbahçe üyeliğinden ihraç mı edilecek? İşte yaşanan süreçte dikkat çeken bazı kırılma anları...

1 senede her şey değişti! Madde madde kırılma anları...

DETAY HABER - AJANSSPOR

"Nihat Bey ve ekibine başarılar diliyorum. Nihat Özdemir'e hayırlı olsun diyoruz. Fenerbahçe olarak yanınızdayız ve bir adım daha öne gidiyorum, emrinizdeyiz diyorum" sözleri, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a ait.

Koç, bu sözleri yaklaşık 1 yıl önce TFF Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda yapmıştı. Aradan geçen 1 yıllık süreçte ipler öylesine gerildi ki Fenerbahçe camiasında 'Nihat ağabey' olarak anılan Özdemir'in kulüpten ihracı gündemde. Bu sürece nasıl gelindi? İşte sürece dair dikkat çeken kırılma anları...

'En fazla şampiyon olan takım' hediyesi...

Nihat Özdemir, TFF Başkanı olduktan sonra Fenerbahçe yönetimi Özdemir'e hayırlı olsun ziyaretine gitti. Bu ziyarette Özdemir'e, "En fazla şampiyon olan takım Fenerbahçe" yazılı bir dergi küpürü hediye edildi. Özdemir'in bu hediyeyi kabul etmesi ve gülümseyerek poz vermesi, Fenerbahçe'nin ezeli rakiplerini kızdırdı. Özdemir yönetimine, 'Fenerbahçeli TFF Başkanı iş başında' gibi yakıştırmalar yapıldı. 

Zorlu Center'daki buluşma

Süper Lig'de hakem hatalarından en çok canı yanan kulüp olduğunu savunan Fenerbahçe'nin Başkanı Ali Koç, 5 Aralık 2019 tarihinde Zorlu Center'da Nihat Özdemir ile bir araya geldi. Bu toplantıda, MHK Başkanı Zekeriya Alp de yer aldı.

Söz konusu buluşma sebebiyle hem Nihat Özdemir hem de Ali Koç'a yönelik sert eleştiriler yapıldı. Bu süreçte yıpranan Özdemir, Fenerbahçe'nin mevcut yönetimine karşı biraz mesafe koydu.

Transfere onay çıkmadı, göndermeler devam etti

Finansal açıdan zorluk yaşayan Türk kulüpleri, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından da denetleniyor. Fenerbahçe ile Türkiye Futbol Federasyonu, Lisans Kurulu üzerinden de yine karşı karşıya geldi. Fenerbahçe, transfer yapmalarına engel bir durum olmadığını savunmasına karşın 'transfer onayı' TFF'den çıkmadı ve sarı-lacivertliler, bu noktada da  eleştirilerde bulundu.

Sistematik hakem hataları eleştirisi ve Özdemir'e mesaj

Nihat Özdemir ile Fenerbahçe yönetimi arasında yaşanan sürece Ali Koç'un yaptığı bir açıklama daha da derinlik kazandırdı. Tarihler 19 Şubat 2020'yi gösterdiğinde Ali Koç, "Fenerbahçe olarak Nihat Bey'e kırgın ve kızgınız. Kendisiyle şahsi problemim tabii ki olamaz ama söz konusu Fenerbahçe ise benim için kırmızı çizgi orasıdır. Bizim söylediklerimizi TFF Başkanı umursamalıdır, sağlıklı iletişim kurmalıyız" ifadelerini kullandı.

Salgınla ilgili TFF'ye sorulan soruların da etkisi var

Koronavirüs salgını sebebiyle verilen zorunlu aranın 12 Haziran itibarıyla sona ereceğini Nihat Özdemir açıklamıştı. Fenerbahçe, 7 Mayıs tarihinde ise Özdemir yönetimine liglerin başlamasıyla ilgili olarak sorular sormuştu. Sarı-lacivertlilerin bu tavrının da Özdemir'i rahatsız ettiği gündeme gelmişti.

Özdemir'in 'şike' açıklaması son damla oldu

Son olarak ise Nihat Özdemir'in, "9 yıldır şikeye rastlamadık" şeklindeki ifadeleriyle birlikte süreç gerilimli hale geldi. 2010-11 sezonuna yönelik Özdemir'in yaptığı bu açıklamaya Fenerbahçe, o sezonun şampiyonu olduklarını resmi site aracılığıyla hatırlattı. 

Özdemir aleyhine kampanya...

Bu gelişmeler sonrasında Fenerbahçe kulüp üyeleri Nihat Özdemir'in ihraç edilmesi için kampanya başlattı. Kulübe, faks ve mailler yağdı. Fenerbahçe Başkan Vekili Semih Özsoy, "Yaptığı en büyük saygısızlık, haksızlık dava arkadaşlarına. Ne gerekiyorsa o yapılacaktır" dedi. Ayrıca Özsoy'un, 'Nihat Özdemir neye hizmet ediyor?" ifadelerine Özdemir'den yanıt geldi.

Özdemir, "Adımı bir terör örgütü ile yan yana getirme cüretini gösteren Özsoy’un şahsımla ilgili itham ve saldırılarını esefle kınıyor ve ayıplıyorum. Özsoy’un haddine değil. Göreve geldiklerinden bu zamana dek sportif başarısızlıklarını sosyal medyanın yönlendirmesi ile örtmeye çalışanların bu tür açıklamalarına itibar edilmemelidir" diyerek yanıt verdi.

Vefa Küçük'ten Nihat Özdemir'e çağrı

Son bir açıklama da Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'ten geldi. Küçük, "Ben Sayın Özdemir’den bir düzeltme yapmasını bekliyorum, tavsiye ediyorum, rica ediyorum. Bunu yaptığı takdirde camiamızın yatışacağına, suhulete ereceğine inanıyorum. Dolayısıyla kulübümüzün yüce şahsiyetine kim olursa olsun, ben de dahil, Sayın Ali Koç da dahil, geçmişte Aziz Yıldırım dahil hiçbirimiz leke sürecek bir kelime sarf edemeyiz. Böyle bir itham yaptığımız zaman da kulübümüz geçmişte olduğu gibi taraftarlarımız, camiamız, üyelerimiz kenetlenir. Bugün de kenetlenmiş durumdayız. Bu kenetlenmenin yanlış anlamadan kaynaklanan bir kenetlenme olduğunu tahmin ediyorum, öyle olmasını ümit ediyorum. Sayın Özdemir’den açıklama bekliyorum" diyerek Özdemir'e çağrıda bulundu. 

Nihat Özdemir üyelikten çıkarılacak mı?

Fenerbahçe'nin tüzüğünün 16. maddesinde üyelikten çıkarma başlıklı C bendinde yer alan ifade şu şekilde:

"Üyelik şartlarını kaybedenler ile Disiplin Kurulu’nun üyelikten çıkarılmasını önerdiği kişiler, Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılırlar. Kararı kesinleşen kişinin Üye Kayıt Defteri’ndeki kaydı, Sicil Kurulu tarafından sona erme sebebi belirtilerek silinir. Üyelikten çıkarılmış olanlar ile kulüp üyeliğinden istifa ederek ayrılanlar, Fenerbahçe'ye üye olamazlar."

Nihat Özdemir, Disiplin Kurulu'na sevk edilebilir

Fenerbahçe'de kulüp üyeleri, Nihat Özdemir'in kulüp üyeliğinden ihraç edilmesi için çok sayıda dilekçeyi kulübe gönderdi. Disiplin Kurulu, rapor hazırlayıp yönetime sunacak. Yönetim Kurulu, ihraç kararı verirse ilgili üye, konunun ilk genel kurulda oylanmasını talep edecek. Son sözü kulüp üyeleri söyleyecek.

Mehmet Aydınlar örneği...

Öte yandan kulüpten ihraç edilen bir üyenin, 3 ay içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kararın iptali için dava açma hakkı bulunuyor. 2011 sürecinde Fenerbahçe'nin zarar görmesine sebebiyet verdiği konuşulan dönemin TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın da ihracı gündeme gelmiş ancak; ihraç gerçekleşmemişti.

Nihat Özdemir açıklama yapacak mı?

Son yaşananlardan sonra Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in yeni bir açıklama yapması bekleniyor. Özdemir'e Fenerbahçe camiası içinden bazı 'büyüklerin' telefon ederek, 'Ortada bir yanlış anlaşılma var ise bunu düzeltebilirsiniz' şeklinde tavsiyede bulunduğu konuşuluyor. 

Senin için hazırladığımız haberler